Forhandlinger mellom syrisk opposisjon og Russland

0

Ifølge Financial Times pågår det forhandlinger mellom den syriske opposisjonen og Russland om å avslutte kampene i Aleppo. Forhandligene skal foregå i Ankara og Tyrkia spiller en rolle som en slags mellommann. FT skriver videre:

Four opposition members from rebel-held northern Syria told the Financial Times that Turkey has been brokering talks in Ankara with Moscow, whose military intervention last year on the side of President Bashar al-Assad (https://www.ft.com/topics/people/Bashar_al-Assad) helped turn the five-year civil war in the regime’s favour. The talks, they say, have focused on negotiating a deal to end the conflict in Aleppo, the country’s besieged second city.
“The Russians and Turks are talking without the US now. It [Washington] is completely shut out of these talks, and doesn’t even know what’s going on in Ankara,” said one opposition figure who asked not to be identified because of the sensitivity of the negotiations.

FT poengterer at det at Russland nå forhandler direkte med opposisjonen, mens USA knapt vet om hva som foregår, viser at USA taper både ansikt og posisjon i regionen.

FT skriver:

For Washington, any such negotiations have ramifications far beyond Syria. Emile Hokayem, a fellow at the International Institute for Strategic Studies, blamed the marginalisation of the US in the civil war on Barack Obama, who has shown a reluctance to entangle Washington in regional rivalries, leading Middle East leaders to turn to Moscow instead.

Russland har lenge bedt USA om å skille mellom angivelig moderat opposisjon og andre, noe USA ikke har vært i stand til å gjøre. Det at en angivelig betydelig del av opposisjonen nå forhandler med Russland viser også at krigen i Aleppo for deres del er langt på vei tapt. Det er situasjonen på bakken som har framkalt denne plutselige forhandlingsviljen

Forrige artikkelFrigjøring av Aleppo – titusener flykter til sikkerhet
Neste artikkelKlassekampen og kildenes makt
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).