Frigjøring av Aleppo – titusener flykter til sikkerhet

8

Den syriske armeen og deres russiske og iranske hjelpere knuser jihadistenes stilllinger i Øst-Aleppo. Dette har gjort det mulig for titusener av sivile å flykte til sikkerhet i de regjeringskontrollerte områdene skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Ifølge den syriske regjeringa og det russiske forsvarsdepartementet er nå halvparten av Øst-Aleppo befridd for jihadister og 80.000 sivile, deriblant svært mange barn, skal ha lykkes i å flykte. Det internasjonale Røde Kors melder at 20.000 flyktet på tre dager.

I intervjuer med France24 sier flyktninger at leiesoldatene skal ha forsøkt å hindre dem i p flykte. Nyhetskorrespondenten til CBS News, Elizabeth Palmer, sier at de syriske styrkenes framgang kan bety et vendepunkt i den fem og et halvt år lange krigen.

Middle East Eye skriver at kurdiske styrker fra YPG og den syriske armeen samarbeider om kampene i Øst-Aleppo. De kjemper ikke sammen, men de samarbeider, sier en kilde. De er ikke fiender, ikke venner.

Syria og deres allierte ønsker å drive jihadistene ut av Aleppo før Donald Trump tar over som president for å presentere ham for et etablert faktum, skriver Reuters. Trump har antydet at han vil kutte ut støtten til militsgruppene og muligens samarbeide med Russland.

Tyrkias innfallsrike president Recep Tayyip Erdoğan sa for noen dager siden at hans styrker ville rykke inn i Syria for å «avsette Asssad. Men det utspillet ble raskt parkert av Vladimir Putin. Han fortalte vel sin tyrkiske «partner» hva et slikt forsøk ville koste.

Et nederlag for jihadistene i Aleppo vil være et betydelig vendepunkt i krigen. Det kan det ikke være tvil om. Krigen kan fortsette i resten av landet, men med seier i Aleppo vil Syria langt på vei ha vunnet og vestlige ledere må allerede ha innsett at krigen er tapt. Befolkningene i Vesten er trøtte av å delta i kriger. De vil ha fred. I likhet med krigen i Libya var krigen i Syria totalt unødvendig. Vestens drøm om regimeskifte i Damaskus har ødelagt et land, drept hundretusener og drevet millioner på flukt. Folkene i Europa bør legge press på sine ledere for å få avsluttet denne krigen og normalisere forholdet til Syria slik at flyktningene kan vende hjem og gjenoppbygginga av landet starte.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Jeg leser nok en gang Putins rakryggede tale i FN i sept. 2015 og hans klare og utvetydige beskjed til verden om situasjonen i Midtøsten:

  «I’m urged to ask those who created this situation: do you at least realize now what you’ve done? But I’m afraid that this question will remain unanswered, because they have never abandoned their policy, which is based on arrogance, exceptionalism and impunity.»

  Forøvrig antar jeg at selv med en fullstendig frigjøring av Aleppo er det med alle de internasjonale aktørene som er i sving fortsatt fryktelig mange skjær i sjøen frem til fred i Syria.

  Jeg ser på russiske medier at Kerrys telefonlinje til Moskva og Lavrov er rødglødende. Han forsøker febrilsk å berge restene av amerikanernes proxyhær i Aleppo sies det. Etter alle avtalebruddene møter han neppe særlig velvilje.

  Russland er i Syria i ren egeninteresse. De vet at faller Syria vil amerikanernes proxyhær i Syria bli ledet eller drevet/tvunget mot Kaukasus og Russland. Et aksiom hos Putin er: Ingen krig på russisk jord.

  (Og nå vil jeg lese Holgersens link. 🙂

 2. Trump kommer ikke til å samarbeide med Putin, til tross for fagre løfter. Dette skyldes at Putin samarbeider med Iran. Og som vi alle vet: Trump har lovet å bombe Iran på vegne av Israel, som er den makten Trump har sverget troskap til.

  • Når lovet han det? Den eneste som har gitt den garantien hvis vedkommende fikk tildelt «førersetet» er Hillary: “I want the Iranians to know that if I’m president, we will attack Iran. In the next 10 years, during which they might foolishly consider launching an attack on Israel, we would be able to totally obliterate them.” (presidential aspirant Hillary Clinton addressed a hand-picked audience at a Dartmouth College campaign event July, 2015).
   https://www.youtube.com/watch?v=DNtwAZ6KomE

 3. Krigen i Syria kunne vært unngått dersom Obama hadde reagert med en gang. Han skulle ringt opp Assad og fått hurtig i stand et møte der de kunne diskutert saken og kommet frem til en enighet begge kunne leve med.

  Obama har utvilsomt kvalifikasjoner, men rollen som verdens mektigste mann har han ikke mestret.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.