Frigjøring av Aleppo – titusener flykter til sikkerhet

0

Den syriske armeen og deres russiske og iranske hjelpere knuser jihadistenes stilllinger i Øst-Aleppo. Dette har gjort det mulig for titusener av sivile å flykte til sikkerhet i de regjeringskontrollerte områdene skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Ifølge den syriske regjeringa og det russiske forsvarsdepartementet er nå halvparten av Øst-Aleppo befridd for jihadister og 80.000 sivile, deriblant svært mange barn, skal ha lykkes i å flykte. Det internasjonale Røde Kors melder at 20.000 flyktet på tre dager.

I intervjuer med France24 sier flyktninger at leiesoldatene skal ha forsøkt å hindre dem i p flykte. Nyhetskorrespondenten til CBS News, Elizabeth Palmer, sier at de syriske styrkenes framgang kan bety et vendepunkt i den fem og et halvt år lange krigen.

Middle East Eye skriver at kurdiske styrker fra YPG og den syriske armeen samarbeider om kampene i Øst-Aleppo. De kjemper ikke sammen, men de samarbeider, sier en kilde. De er ikke fiender, ikke venner.

Syria og deres allierte ønsker å drive jihadistene ut av Aleppo før Donald Trump tar over som president for å presentere ham for et etablert faktum, skriver Reuters. Trump har antydet at han vil kutte ut støtten til militsgruppene og muligens samarbeide med Russland.

Tyrkias innfallsrike president Recep Tayyip Erdoğan sa for noen dager siden at hans styrker ville rykke inn i Syria for å «avsette Asssad. Men det utspillet ble raskt parkert av Vladimir Putin. Han fortalte vel sin tyrkiske «partner» hva et slikt forsøk ville koste.

Et nederlag for jihadistene i Aleppo vil være et betydelig vendepunkt i krigen. Det kan det ikke være tvil om. Krigen kan fortsette i resten av landet, men med seier i Aleppo vil Syria langt på vei ha vunnet og vestlige ledere må allerede ha innsett at krigen er tapt. Befolkningene i Vesten er trøtte av å delta i kriger. De vil ha fred. I likhet med krigen i Libya var krigen i Syria totalt unødvendig. Vestens drøm om regimeskifte i Damaskus har ødelagt et land, drept hundretusener og drevet millioner på flukt. Folkene i Europa bør legge press på sine ledere for å få avsluttet denne krigen og normalisere forholdet til Syria slik at flyktningene kan vende hjem og gjenoppbygginga av landet starte.

Forrige artikkelCashkaos i India
Neste artikkelForhandlinger mellom syrisk opposisjon og Russland
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).