Cashkaos i India

5

Indias statsminister Narendra Modi overrasket og sjokkerte sitt eget land da han i november 2016 utstedte et forbud mot 500 og 1000-rupeesedler. Han sa at hensikten med dette var å slå ned på korrupsjon og svart økonomi. Men det betydde å forby 86% av Indias kontanter, og det er dristig i et land der nesten hele den økonomiske veksten er drevet av forbruk. Mellom 90 og 98 % av dette forbruket skjer med kontanter, skriver Bloomberg.

Nå er det sant at India har en meget stor svart økonomi. McKinsey anslår den til å utgjøre 26% av den totale økonomien. Og det er også sant at forbudet mot disse sedlene spesielt rammer falskmynterne, som det er svært mange av i India. De er glade i å lage falske 500 og 1000 rupeesedler.

Men Modis sjakktrekk kan også ramme Indias vekst hardt. Landet var inne i en boom med en vekst på 7,3% i tredje kvartal, og det er mer enn til og med Kina med sine 6,7% i samme periode, skriver Asia Week.

Avisa mener at Modi med sitt grep tok oksygenet ut av indisk økonomi. 600 millioner indere har ikke bankkonto og svært mange av dem bor i  landsbyer der alle transaksjoner foregår med kontanter. I Uttar Pradesh, Bihar og Tamil Nadu har det vært mange tilfeller av at rasende folkemengder har stengt bankene fra utsida, sier generalsekretæren for de bankansattes fagforening.

Nå er det snart lønningsdag og siden mesteparten av lønningene betales ut i kontanter, er det ventet ny uro.

Etter kjøpekraftsvurdering er India verdens tredje største økonomi, dobbet så stor som Japan. Innen 2022 vil India gå forbi Kina som verdens mest folkerike nasjon, skriver FN.

KampanjeStøtt oss

5 KOMMENTARER

  1. Også i Norge er det luftet tanker om å fjerne all bruk av kontanter i økonomien for å bekjempe svart økonomi som er blitt et vedvarende problem til tross for politiske løfter om å tiltak mot økonomisk kriminalitet. Vil fjerning av sedler og mynter løse problemene? Er det mulig – og er det ønskelig? Neppe.

    • Det har jo kommet diverse utsagn rundt temaet kontantløst samfunn de siste årene, der noen av påstandene til og med har vært at problemområder som prostitusjon og narkotika også vil forsvinne ved en fjerning av kontanter…

      Min tolkning er en litt annen. Jeg setter heller noen knapper på at dette er den raskeste metoden for å innføre en alternativ valuta, som står utenfor myndigheters kontroll, og ønsker derfor forslaget velkommen.

  2. Antagelig kommer ikke forbudet mot kontanter til å bli realisert, siden finanseliten selv trenger kontanter, bla til å bestikke politikere, kjøpe kokain, betale leiemordere etc.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.