CIAs mann advarer i Klassekampen mot populisme

0

For ikke lenge siden ga avisa Klassekampen to siders oppslag til en skribent fra Pentagon-nettstedet War on the Rocks. 15. november 2016 var turen kommet til Francis Fukuyama, som i sin tid ble kjent for boka The End of History and the Last Man (1992) der han argumenterte for at kapitalismen og det liberale demokratiet hadde seiret for godt.

Fukuyama er rådsmedlem i International Forum for Democratic Studies som er er en del av National Endowment for Democracy (NED) og han har vært medlem av vitenskapsrådet i RAND Corporation.

NED er som kjent en front for CIA, og RAND Corp er styrt av US Army. Så dette er vel Klassekampens versjon av balansert presse; når Pentagon hadde fått spalteplass, så måtte jo også CIA få det. (Wikipedia skriver om etableringa av NED: «The idea was to set up an organization funded by the U.S. Congress to take over CIA programs that attempted to influence foreign elections…»)

Fukuyama får så stor og framtrededende plass for å fortelle Klassekampens lesere at:

I en større sammenheng vil et USA ledet av Trump bety slutten tida da USA var symbolet på demokrati for folk underlagt korrupte, autoritære regimer verden rundt. USAs innflytelse har bestandig vært mer avhengig av «myk makt» enn av misforståtte maktde- monstrasjoner som invasjonen av Irak.

kk-fukuyama

Så altså kamerater KK-lesere, hittil har USA vært symbolet på demokrati og stort sett holdt seg borte fra «misforståtte maktdemonstrasjoner». Så godt vi har venstresidas dagsavis til å formidle dette budskapet.

CIAs mann unnlater heller ikke å fremme den konspirasjonsteorien som CIA allerede har lansert, nemlig at det var Russland som hacket Hillary Clintons eposter.

Ved å hacke Demokratenes e-poster startet Russland en informasjonskrig som allerede har erodert amerikanske institusjoner, og vi kan vente oss mer av dette.

Denne påstanden er ikke bevist noe sted og KK kan nå sikkert vente skarpe reaksjoner fra Ronny Kjelsberg som jo har sagt at man ikke må lese medier som fremmer udokumenterte konspirasjonsteorier.

Det Fukuyama er mest redd for er at en populistisk bølge skal ramme det han kaller «det regelbaserte systemet for internasjonal handel og investering som har vært drivkraften for global vekst de senere årene», med andre ord det USA-dominerte globale frihandelssystemet. Og da er det jo ikke rart at han fikk to sider i Klassekampen til å framføre budskapet.

Forrige artikkelDen virkelige norske klimapolitikken
Neste artikkelMcCain til Trump: – Ikke prøv deg på å lage fred med Russland
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).