McCain til Trump: – Ikke prøv deg på å lage fred med Russland

0

Den republikanske senatoren John McCain har reagert med raseri på på at Donald Trump og Vladimir Putin har snakket sammen om å normalisere forbindelsene mellom USA og Russland. I en skarp uttalelse advarer han mot enhver fredsføler overfor Russland. Ikke minst er han fortørnet over at Russland bomber jihadistene i Syria:

Vladimir Putin has rejoined Bashar Assad in his barbaric war against the Syrian people with the resumption of large-scale Russian air and missile strikes in Idlib and Homs. Another brutal assault on the city of Aleppo could soon follow.

Som kjent kjemper nå USAs angivelig «moderate» opposisjon sammen med al Qaida i Aleppo, og det er disse leietroppene russerne og Syria nå bomber. McCain glemmer også at Russland er i Syria på invitasjon fra Syrias regjering, i motsetning til USA som er der ulovlig. USAs krig i Syria er ikke en gang godkjent av Kongressen i USA.

New York Times innrømte nylig i sine reportasjer fra Aleppo at de «moderate» og al Qaida kjemper sammen.

Tre tidligere generalsekretærer i NATO har også gått ut med advarsler mot noen detente med Russland. Jaap de Hoop Scheffer, som var NATO-sjef fra 2004 til 2009 sa at «Trump er veldig glad i autokrater» og sa at NATO og EU bør ta en «klar og sterk» stilling mot en avtale med Russland.

Anders Fogh Rasmusssen, som er kjent for sine påstander om maszseødeleggelsesvåpen i Irak, var generalsekretær i NATO fra 2009 til 2014, noe Aftenspostens Harald Stanghelle har skrevet så presist om. Etterpå ble han ansatt som rådgiver i Goldman Sachs og er nå også rådgiver for Ukrainas svært upopulære og korrupte president Petro Porosjenko. Han advarte også mot en avspenning mellom USA og Russland. De to fikk tilslutning fra tidligere NATO-sjef Xavier Solana.

Trump har som kjent sagt i sin kampanje at han som president ville vurdere å godkjenne at Krim er en del av Russland. Han har også kalt NATO for avlegs og dratt i tvil om USA i ethvert tilfelle vil ta hensyn til NATO-paktens artikkel 5.

Dette får naturligvis NATO-lederne, både tidligere og nåværende, til å skjelve i de skreddersydde buksene, for det vil bety alliansens endelikt og dermed også slutten på deres privilegier.

En annen sak er om Donald Trump vil gjøre alvor av en avspenning med Russland. I Kongressen sitter krigshauker som John McCain og vil gjøre sitt ytterste for å hindre en fredsløsning i Syria. I det militær-industrielle komplekset er det så enorme økonomiske interesser knyttet til politikken med kontinuerlig krig som er ført under Bush og Obama, at de også vil gjøre alt for å oppretteholde Den kalde krigen 2.0 og de stadige krigene der USA måtte finne det for godt. Trump ser også ut til å samle rådgivere rundt seg som står for alt annet enn fred og avspenning.

Krigshauken John Bolton nevnes som Trumps mest sannsynlige valg som utenriksminister, en det er vanskelig å finne noen som er mer anti-Iran og anti-Russland enn han. Barack Obama brøt som kjent løftene sine, så hvorfor skulle ikke også Donald Trump gjøre det?

 

Forrige artikkelCIAs mann advarer i Klassekampen mot populisme
Neste artikkelTilbakeslag for NATO og EU i Bulgaria og Moldova
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).