NTB, norske mediers grå eminense.

0

Jeg har med stigende fortvilelse observert norske mediers slagside i utenriksdekningen, særlig i NATO-relaterte saker. Og i det siste har det gått opp for meg hvor stor betydning NTB (Norsk Telegrambyrå) har, som produsent av nyheter for mer eller mindre alle norske medier.  Så når NTB skriver noe som er usant gjengis det ofte ordrett i en mengde medier, inkl de største, som NRK, TV2, Aftenposten etc. Grunnet NTBs lave profil i nyhetsbildet har jeg tillatt meg å kalle dem en «grå eminense» blant norske medier.

Jeg er særdeles opptatt av krigen i Syria. Derfor har jeg et visst kunnskapsnivå om krigen og hva som foranlediget den. Så jeg oppdager nesten daglig utelatelser, usannheter og ladede karakteristikker i norske medier. Og ganske mange av dem kommer fra NTB.

En av usannhetene som stadig gjentas mer enn fem år etter at krigen startet er at «regimet satte inn hæren og snikskyttere mot fredelige demonstranter». Ja, NTB fortsetter å spre denne usannheten til tross for at jeg har gjort dem oppmerksomme på en mengde vitnesbyrd om «demonstranter» som skjøt på politiet, okkuperte bygninger etc. Dette i mail av 28. juli 2016. Derfor, og siden de ikke hadde svart på mailen, ringte jeg dem 16. august.

Solveig Svendsen tok telefonen og sa at det var et «etablert faktum» at disse demonstrasjonene var fredelige. Men man kan sjølsagt ikke etablere et slikt faktum uten at man ser bort fra alt som tyder på det motsatte (Financial Times, øyenvitneskildring i nederlandsk avis som forteller om væpnede demonstranter, Catholic News i 2012, Sharmine Narwani i alakbharnews.). NTB fortsetter sjøl etter dette å spre denne usannheten.

Millionmarsjen i Damaskus 2011 med et 2,3 km langt syrisk flagg
Millionmarsjen i Damaskus 2011 med et 2,3 km langt syrisk flagg

Jeg tok også opp NTBs påstand om at Syrian Civil Defense (også kjent som White Helmets) er «nøytral og upartisk». Men er det riktig å si at en organisasjon som karakteriserer Syrias regjering som en «barbaric killing machine» er nøytral og upartisk? Ja, Syrian Civil Defense/White Helmets finansieres av Syrias mektige motpart USA og deres propaganda er ensidig rettet mot Syrias regjering. Nøytral og upartisk? Og NTB hadde ikke trengt å bruke adjektiver over hodet, så hvorfor er det så viktig for dem å omtale organisasjonen som «nøytral og upartisk»?

Det viste seg at NTB ikke hadde undersøkt hvem Syrian Civil Defense/White Helmets faktisk er og kun hadde stolt på hva et annet pressebyrå, franske AFP, hadde sagt. AFP hadde muligens lest websida til Civil Defense/White Helmets. For der hevder WH at de er nøytrale og upartiske. Men det de faktisk sier og skriver i sine artikler viser altså noe helt annet.

Kun et par dager etter at jeg hadde denne samtalen med NTB gikk en ny NTB-artikkel Norge rundt. Den dreide seg om Julian Assange. Her skapte NTB et inntrykk av at Equador først nå har gått med på at Sverige kan komme til deres ambassade i London for å avhøre Assange.

Men det er over fire år siden Equador foreslo dette: «More than four years after Ecuador offered Swedish authorities the opportunity to interview Julian Assange in the nation’s London embassy, a deal appears to have been struck Wednesday» (Telesur). Altså skaper NTB et inntrykk av det er Equador som er «skurken», mens det i virkeligheten er Sverige som har latt dette bero så lenge.

«Hundretusener krever at Venezuelas president går av», het det så i VG 1. sept. Men ikke et ord om motdemonstrasjoner som kan ha vært like store. Nok en gang var det NTB som utelot viktige forhold.

Det siste eksempelet jeg har notert meg er at NTB hevdet at Syria har et «alawitt-regime». Men i virkeligheten er det tvert i mot slik at alle religionene og ikke minst sunniene er representert både i regjeringen, nasjonalforsamlingen og hæren.

Hva skyldes denne nærmest systematiske feilinformasjonen? Vel, journalister er som andre folk. De vet like godt som murere, rørleggere, lærere etc hva som skal til for å få ros, lønnsforhøyelser, forfremmelser etc. Derfor vet de at de ikke risikerer noe som helst ved å spre usannheter om de landene som ikke vil bøye seg for USA/NATO. Tvert i mot, de får ros, skulderklapp etc, av redaktørene, politikerne og andre deler av det norske etablissementet.  Dermed er de ikke så nøye med å sjekke fakta i slike tilfeller. Anything goes.

Er det noen som kjenner til ET ENESTE TILFELLE hvor norske medier har blitt dømt i PFU (Pressens Faglige Utvalg) for slikt? NTBs lave profil fører muligens til at de slipper enda lettere unna med slikt enn høyprofilerte medier som NRK, TV2 og Aftenposten.

Dessuten er det slik at enkelte journalister i nøkkelstillinger i riksmediene gjennomgår kurs ved Forsvarets Høyskole, slik at de på en måte forhåndsklareres før de får lov til å skrive om utenrikspolitikk. Videre gjennomgår mediene stadig nye runder med kutt i stillinger for både journaliser og andre, slik at de som er så heldige at de fortsatt har fast jobb nødig risikerer den ved å skrive noe som redaktører og andre i det norske etablissementet misliker.

Sist, men ikke minst, har USA siden 50-tallet, om ikke lenger, hatt et program for desinformasjon gjennom mediene (Operation Mockingbird). Og vi vet at norske medier ofte bruker USA-medier som kilder. Den tyske journalisten og redaktøren Udo Ulfkotte skrev for et par år siden en bok «Gekaufte Journalisten« hvor han forteller om hvordan CIA ga ham ferdigskrevne artikler som ble publisert under hans navn.  Jeg har kun lest omtale av boka. Men alt tyder på at den er en sensasjon. (Intervju med Ulfkotte.)

«I’ve been a journalist for about 25 years, and I’ve been educated to lie, to betray, and not to tell the truth to the public………………. I am fed up with it; I don’t want to do it anymore; and so I have just written a book, not to earn money, no, it will cause a lot of trouble for me. [I wrote it instead] to give the people in this country, Germany, in Europe, and all over the world, just a glimpse of … what goes on behind the closed doors».

Demokrati fordrer ikke bare valg, det fordrer også medier som informerer på en mest mulig sann, fullstendig og objektiv måte, mens NTB/norske medier stadig lurer folk til å tro ting som ikke er sant. Og de vil ikke en gang korrigere når de blir gjort oppmerksom på feilene. I så måte står det dårlig til med demokratiet i Norge.


 

 

Forrige artikkelDNB på oljespekulantenes side – mot Sioux-nasjonen
Neste artikkelObamas forbrytelser