Er den europeiske sentralbanken i ferd med å kapitulere?

0

Alle analytikere som Deutsche Wirtschafts Nacrichten har snakket med sier etter møtet i Den europeiske sentralbanken at banken ikke lenger har evne til å styre den europeiske pengepolitikken. De lave rentene på rundt eller under 0% truer pensjonene og eldreomsorgen. Og realøkonomien er fortsatt i stabilt sideleie og gir ingen drakraft til pengepolitikken.

Otmar Lang fra Targobank sier:

«Europas fremste seddelbank står egentlig overfor en pengepolitisk kapitulasjon.»

Sentralt i kritikken står en økende bekymring for pensjonsfondene. Nullrente gjør at disse fondene vil få store problemer med å dekke sine pensjonsforpliktelser i framtida. Deres obligasjoner blir også svært uinteressante for investorene, og dermed er man inne i svært farlig farvann.

Citigroup mener at videre pengepolitiske tiltak fra ECB ikke vil ha noen virkninger på realøkonomien.

I et annet oppslag skriver DWN at Italia nå opplever kapitalflukt på grunn av bankkrisa. De italienske storbankene er i kronisk dårlig helse. Bankkrisa virker inn på nasjonaløkonomien, og Matteo Renzi må innrømme at veksten i landet nå er null.

I eurosonen er veksten med 0,3% bare hårfint over nullen, og Mario Draghi innrømmer at han nærmest har sluppet opp for ammunisjon.

Sjefen for verdens eldste bank Monte dei Paschi di Siena har trukket seg, men det hjelper neppe for å gjenreise tilliten til denne skandaleombruste banken eller for resten av de skakkjørte bankene i landet. Italienske banker har nå 360 milliarder euro i tvilsomme lån i sine regnskaper.

 

 

.

 

Forrige artikkel– Amerikansk etterretning kan få tilgang på norske helseopplysninger
Neste artikkelFacebook – kapital, overvåking og sensur
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).