Facebook – kapital, overvåking og sensur

3

Forfatteren Tom Egeland har satt søkelys på Facebooks sensur da han blr utestengt da han postet det ikoniske bildet fra Vietnamkrigen. Aftenposten tok saka til helt nye høyder da avisa brukte forsida til å skrive kritisk brev til Mark Zuckerberg. Endelig blir det en kritisk debatt om denne gigantens redaksjonelle politikk. Her er en samling artikler jeg har skrevet om Facebook, kapital, overvåking og sensur.

facebook dislike

De kule, de smarte og den virkelige makta

De sosiale mediene er så kule at det nesten er til å få krampe av. Facebooks Mark Zuckerberg gir selskapet så mye gutteaktig collegesjarm at det nesten tipper over. Jeg har sett og hørt Googles Larry Page fortelle om hvordan han som student på Stanford startet det som nå er verdens ubestridt største søkemotor. Han var veldig laid back og kul. Nå vet selskapene de leder nesten alt om oss. Men hvem har den virkelige makta? Les mer.

Hvem eier IT-gigantene?

EU-kommisjonen har som kjent satt fire IT-giganter til å drive sensur av internett og sosiale medier. Facebook, Twitter, Google og Microsoft er blitt enige om en Code of Conduct, skriver The Guardian.

Men hvem eier disse IT-gigantene? Hvilke økonomiske krefter står bak dem? Jeg har lagd en oversikt over de ti viktigste eierne i de fire selskapene. (NB: Google heter nå Alphabet, og er antakelig verdens største IT-selskap.) Les mer.

Facebook og Storebror-samfunnet

Jeg har i noen år vært en aktiv bruker av Facebook (FB), og jeg publiserer alle artiklene mine blant annet på Facebook. Men jeg har alltid tenkt at dette er et vindu som kommer til å bli lukket – jeg får bruke det så lenge det står åpent. I dag (2. desember 2015) ble jeg for første gang blokkert da jeg prøvde å legge ut artikler på Facebook-grupper jeg har vært medlem av i årevis. Da fikk jeg denne meldinga: «Du har ikke den nødvendige tillatelsen til å utføre den ønskede handlingen for den spesifiserte siden.» Les mer.

DNB sender kundeinformasjon til Facebook

Alle som bruker pengeoverføringstjenesten Vipps, får overført informasjon om seg selv til Facebook hver gang de åpner appen på mobilen sin. Forbrukerrådet og Datatilsynet reagerer. Det er Aftenposten som skriver dette.

Les mer.

Opp alle Facebooks laboratorierotter!

All vår private og profesjonelle elektroniske kommunikasjon blir i prinsippet overvåket av USAs National Security Agency (NSA). Etterretningstjenesten har tilgang til serverne til Microsoft, Google, Yahoo!, Facebook, PalTalk, YouTube, Skype, AOL og Apple. Det var varsleren Edward Snowden som avslørte dette, og de strengt hemmelige dokumentene viser tydelig hvordan overvåkinga foregår. Selskapene benekter naturligvis enhver kjennskap til dette. Men dementiene er lite overbevisende. Dette er kjent stoff nå. Men visste du at Facebook også eksperimenter med hvordan de kan manipulere følelsene våre og at de gjør det i samarbeid med det amerikanske forsvaret? Les mer.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

  1. En kritisk debatt? Neppe. Ingen norske medier eller politikere ønsker det. Selv driver de nemlig omfattende sensur. Sannsynligvis får nå alle beskjed fra oven, om å avslutte denne debatten snarest. Facebook legger seg flat, politikerne og Aftenposten innkasserer en billig seier, og debatten fortsetter, eventuelt basert på et hasteinnlegg fra Bjørn Stærk, som avsporet debatten, før den var kommet ordentlig i gang.
    Mission accomplished….

  2. Jeg leste akkurat sjefreadktør Espen Egil Hansens brev. Han unnlot å si hvem som utførte napalm-angrepet. Det spiller visst ingen rolle. Ordet USA blir kun brukt i denne lovprisende setningen:

    «Det liberale, åpne samfunnet som vokste frem i USA etter Vietnamkrigen la også grunnlaget for at et fenomen som Facebook kunne vokse frem.»

    For de med historisk hukommelse: Publiserte Aftenposten dette bildet da det var dagsaktuelt?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.