Deutsche Bank – er sluttspillet i gang?

44

Tysklands og Europas største bank, Deutsche Bank, er i spill. Aksjekursen har siste år vært i fritt fall og banken har vært og er under angrep fra storbanker i USA. Disse gigantene har USAs regjering i ryggen. Det er høy poker, men har Tysklands regjering noen kort på handa som er bedre enn dem finansindustrien sitter med, spør Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

USAs regjering har pålagt DB en straff på 14 milliarder dollar, og det er et beløp den tyske banken har problemer med å stille i dagens situasjon. Krisa kan utløse en situasjon der man må gjennomføre en såkalt «bail-in» der selskaper og enkeltpersoner som har mer enn 100.000 euro innestående vil bli nødt til å betale. På grunn av et rentenivå på praktisk talt null har pensjonister og lønnsmottakere plassert sparepenger i obligasjoner for å prøve å sikre seg i alderdommen. Så dette vil ramme langt flere enn rikfolk. Små og mellomstore bedrifter vil også få alvorlige problemer.

Alternativt, eller i tillegg til dette, kan det bli en «bail-out» via skattebetalerne. Uansett vil en de facto konkurs i DB ikke bli noe vakkert syn.

Deutsche Bank er en av spillerne i det globale finanskasinoet, og er en av de bankene som sitter med aller størst risiko i høyst tvilsomme papirer. Målt etter balansen er DB en av de største bankene i verden, men den er drastisk underkapitalisert. Banken har også, i likhet med finansbanken JP Morgan, en gigantisk mangde såkalte derivater på sin konto. Til sammen står de for 10% av verdens derivatgjeld. Verdens derivatgjeld er ca 10 ganger verdens samlede bruttonasjonalprodukt, så de to bankene har slike papirer til en sum av omtrent verdens BNP.

Bankene er tett knyttet sammen i et nettverk av forpliktelser, noe DWN har illustrert her. Det betyr at et sammenbrudd i DB sannsynligvis vil få en dominoeffekt som vil trekke flere banker med i fallet. Og for en vaklende europeisk sentralbank og et EU i full stagnasjon er det ikke godt å si hvor djupt fallet vil bli. Står vi foran dette tiårets versjon av Lehman Brothers? Og vil vi få en resesjon som er verre en den forrige? Ei ekspertgruppe i EU har kommet til at euroen ikke vil tåle ei ny krise. Er det Deutsche Bank som skal felle den valutaen banken har profitert så voldsomt på?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


44 KOMMENTARER

 1. H v o r f o r vil nordamerikanerne ha 14 milliarder dollar?

  «I 2007 skjedde det ingen trodde kunne skje: USAs boligmarked kollapset.
  Den verste finanskrisen siden depresjonen på 30-tallet ble utløst.
  En viktig årsak til kollapsen var utlånspraksisen til bankene. Mennesker
  uten tilstrekkelig inntekt eller kapital fikk boliglån med kompliserte renteordninger.
  De råtne boliglånene ble deretter pakket sammen med andre boliglån i finansielle
  produkter som lot investorer sjonglere med tapsrisikoen – såkalte kredittderivater.
  Slik fremsto boliglånene langt bedre enn de faktisk var. Deutsche Bank var en av
  aktørene som solgte slike produkter, og i forrige uke ble det kjent at amerikanske
  myndigheter krever hele 14 milliarder dollar – rundt 114 milliarder kroner – i
  erstatning for skadene fra kollapsen.»
  http://e24.no/makro-og-politikk/bank/deutsche-banks-krise-derfor-blir-storbanken-saksoekt-av-usa/23798838

 2. Man kunne fristes til å si: – Hurrah! Kapitalistene går i strupen på hverandre. Så slipper v i å gjøre det. Men også dette kommer til å ramme arbeiderklassen, bønda, vanlige skikkelige mennesker. Det er framdeles ingen annen råd for menneskene enn å kvitte seg med hele produksjonsmåten. Sosialisme eller barbari!

 3. Disse ‘bøtene’ virker veldig som politiske advarsler/utpressing.

  BNP Paribas ble ‘dømt’ til 8 milliarder euro i bøter, tilfeldigvis samtidig som Frankrike ikke ønsket å avlyse salg av to hangarskip til Russland.

  Russerne ble plutselig dømt i 2104 til å betale 50 milliarder euro til en eller annen tvilsom oligark – som tilfeldigvis skjedde akkurat da forholdet til USA forverret seg.

  Volkswagen likeså, 18 milliarder, antagelig som et hint om at Tyskland burde gjøre som fortalt.

  Credit Agricole måtte betale 787 millioner euro for å ha ‘brutt’ sanksjoner mot Cuba og Iran – det er tydelig hvem som sier hvor det europeiske skapet skal stå!

  Så hva er det Tyskland har gjort feil? Hvis dette er en politisk ‘dom’, ville ikke det korrekte svaret være å virkelig begynne å granske f.eks Goldman Sachs i Tyskland. De ville sikkert finne noe snusk. Det verste man kan gjøre med utpressere, er å gi etter, de vil bare komme tilbake gang på gang.

  • Har vært inne på slike tanker selv, og med hensyn til trusler har jeg lurt på om ikke det lett kan komme små uhell/lekkasjer fra de anerikanske atomlagrene i Tyskland (?). Noe må det jo være som holder Europa i en slags skruestikke.

 4. På tide at Tyskland begynner å trykke sine egne penger, fremfor å låne de av private banker. Få er klar over at nasjoner låner seg til fant i private banker/karteller av banker, til tross for at nasjoner kunne og burde skaffe tilveie pengene selv. Spør deg selv om du ville ta opp lån i en privat bank hvor du må betale renter, hvis du hadde et alternativ som kunne ha skaffet deg pengene rentefritt. Ingen vil pådra seg unødige renter (utgifter). Til tross for dette enkle faktum sørger svært mange nasjoners ledelse for at nasjonen går inn i bunnløs gjeld ved den eksisterende pengepolitikken. Mer om denne saken her, med bl.a. sentrale dokumentarfilmer og foredrag:
  MED NYTT SYN PÅ ØKONOMIEN:
  http://www.monsanto.no/index.php/no/okonomiske-muligheter/231-med-nytt-syn-pa-okonomien

 5. Denne kollapsen kommer til å bli større enn noe vi har sett tidligere. Våre bankierer tok det offentlige bail out i de tidligere finanskrisene som en bekreftelse på at de bare kunne kjøre på. I tillegg er det jo penger å tjene på det. Her i UK måtte for eksempel skattebetalerne blø for å redde Royal Bank of Scotland, som ble solgt til underpris etter at den var berget.

  En av mine kompiser jobbet i Serious Fraud Department i Lehman Brothers i City, og han er klar på at kursen er satt rett utfor stupet.

  «Hva gjør du da?» spurte jeg.

  «Jeg har noen venner som driver med sau i Wales,» svarte han.

  Tidligere har jo finanskriser vist seg å være et velegnet redskap for å akkumulere kapital. Om jeg ikke husker feil, var antallet milliardærer i verden steget fra 2.700 til nærmere 3.500 i perioden fra «Finanskrisen ’09» og til i fjor.

 6. Bra artikkel..

  Multiplikator effekten (kan man si kanskje:)resulterer i stendig økt pengermengde hvilken begynner å kollapse hele systemet. Tilliten til pengers verdi må jo vare sentral også… DB har jo spilt på derivatives big time hvilket har økt pengermengde i Tyskland en gigantisk mengde ifølge mange og ja..korthus og ponzi er det:)

  «sluttspillet i gang» jo men hva feil man har hatt gjennom åren når man har sagt at vargen kommer imorgen:). Men visst f.. nå må det jo vare over om litt spesielt når BIS for lenge siden…..:)

  “Few are ready to curb financial booms that make everyone feel illusively richer. Or to hold back on quick fixes for output slowdowns, even if such measures threaten to add fuel to unsustainable financial booms,” …

  “The road ahead may be a long one. All the more reason, then, to start the journey sooner rather than later.”

  http://notquant.com/did-the-bis-just-call-for-a-collapse/

 7. Credit Default Schnaps.
  Det vi har her er en kombinasjon av fallende korthus og fallende dominobrikker – samtidig. Og til slutt ender alle aktører opp som gjeldslaver.

  Og det er vel helt utenkelig at ECB kan trykke opp euros for å redde banken?

 8. En utsettelse er allerede i gang (E24):
  «Merkel jobber med nødplan for AG Deutsche Bank (AG-DB)
  – Tyske myndigheter ser ut til å gjøre en helomvending. Ifølge flere tyske medier skal nemlig tyske myndigheter være klare til å spytte inn penger i den kriserammede banken.»
  http://e24.no/boers-og-finans/deutsche-bank/tysk-avis-merkel-jobber-med-noedplan-for-deutsche-bank/23805983
  Kjøper av livsforsikringsselskapet «Abbey Life» er Phoenix Group. Tar med et innlegg jeg la inn i debatten hos E24 som forklarer planen med AG-DB:
  «- Den eneste planen rundt AG-DB og hva Merkel har fått presentert på sitt bord, er å selge ut aktiva til det samme eierkonglomeratet som eier AG-DB med hjelp fra en ny overdose av sentralbankens QE, hvor den finansielle gevinsten havner på de samme hendene, og som generer profitt tilbake AG-DB. Med staten inn som eier og kausjonsgarantist, slipper de å være i konflikt med ulovligheter rundt kausjonsmangelen dette luftslottet har. Dette blir en fortsettelse av de utallige finansoperasjoner finanskartellene har bedrevet i en årrekke, og som var hovedårsak til kollapsen og det gjeldsberget som forlengst har passert det absurde. Dette skjer i påvente av en fusjon eller annet krumspring som kan ivareta eiernes markedsposisjon og monopol. Regn med at det blir noen oppsigelser på salg etc, da dagens bankadministrasjon er overflødig. I tillegg holdes det vel åpent at AG-DB i fremtiden kan bli en nasjonalbank hvis EU forblir en fiasko som det vitterligen er, og dette spillet tar slutt. Og ja, det er kapitalister som sitter bak og eier bankenes næringsfundament sammen med banken og omvendt. Begrepet kapitalisme består i dag av ponzisvindler, rentemanipulering, pris&finanssamarbeid, insidehandel, kartellvirksomhet, markedsobstruksjon og andre ulovligheter. Vakkert? Har kapitalisten og ismen forpaktet verdiene til det lovverket som er satt har dette aldri skjedd. Vivala greed…»
  Både AG-DB og (NB) livsforsikringskonglomeratet Phoenix Group`s eiere består stort sett av den samme velkjente korporasjon omtalt her på Steigan – foruten den største aksjonæren «Artemis Investment Management» som har sine top beholdninger plassert i de samme selskapene hvor Lockheed Martin er på topp…

 9. DB-aksjen nådde vel et nytt historisk bunnivå i går, ser det ut til? (Jeg var på fjellet, så fikk ikke sett når bunnen ble nådd, enten det var i går eller i forgårs.)

  NYSE har ikke åpnet for dagen riktig ennå, tror jeg, men det blir interessant å se hva som skjer med kursen når den åpner. DB er ned over 78% fra topp nå. Jeg tipper de nærmeste dagene blir temmelig interessante.

  Og mens DB drar verden med seg ned i dragsuget, kommer norsk MSM til å fortsette å fokusere på viktige ting, som bloggen til Sophie Elise og musklene til Petter Northug.

 10. Dette må også sees i sammenheng med alt annet som skjer i verden. Her er det EN tanke som står bak og påvirker på forskjellige nivåer.

  Så kan man spørre hvor mye har Oljefondet på «bok» som nå plutselig er borte i løpet av et magisk promp i markedet?

  Det er bare å forberede seg på noe som er mye verre enn det som skjedde i 2008. Langt verre, så galt at man greier ikke forestille seg det i dag.

  Dette er økonomisk SPILL, det handler ikke om pengene, men om makten man kan rane til seg. Før brukte man krig for å stjele natur ressurser. I dag handler spillet om den ultimate natur ressurs – mennesket! Neste krasj så er vi økonomiske slaver! Det ultimate tjuveri!

    • Trolig trenger vi en innstilling som tar høyde for vind og vær, som i aerodynamikk.
     AF, du kan kanskje gå ned på brygga og slå av en prat om kjøl og seil 🙂

     Seilene på et seilskip er innrettet slik at man kan få fremdrift nesten uansett hvor vinden kommer fra – bare ikke i direkte motvind. Bidevind er det tetteste man kan seile på motvind, typisk 30-45 grader med moderne lystbåter og 55-66 grader med flatbunnede båter og de store, gamle seilskipene.

     Selv om det til tider blåser ganske sterkt i mot, går det altså an å gjøre god fart framover. De som gjør de rette grepene og klarer å seile så langt opp mot vinden som mulig med fylte seil (skarp bidevind), kan oppnå stor fart. Blir man overmodig risikerer man å få vinden rett i mot – man havner i ”vindøyet” – slik at seilene blir stående å blafre og båten stopper. Blir man for defensiv, taper man konkurransen. Vinnerne er de som får helheten til å fungere optimalt – navigasjon, kaptein, mannskap, båt og utstyr.

     • Vi kan ta en prat om kjøl og seil og alle kreaturene ombord her og nå, vi:

      Det er et jævla spetakkel i seilene med både lus og rev.

      Rorkulten likner mistenkelig på ei litt slarkete flyndre, selv om andre feilaktig påstår at hæljernet under roret er det som er flyndra.

      Under båten finnes et beist av et kjølsvin som alltid grynter etter mat, og til rors (ved flyndra) står et svin til, og det er kapteinen, og han brøler og bærer seg til sønnen på tolv som ikke helt mestrer akkurat det samme som far ikke helt mestrer; en utleiebåt som er altfor stor for folk uten erfaring fra mer krevende fartøy enn badegakken sin. En klassisk inkompetent WAFI (Wind Assisted Fucking Idiot), i motsetning til MAFI (Motor Assisted Fucking Idiot).

      Den eneste som holder kjeft og gjør noe nyttig ombord er faenmeg akterliket.

      Og skulle man slumpe til å få seg et nummer i seilbåt, kan du ta deg i hekken på at det viser seg å bare være et fittestikk på skjøtet mellom vinsjen og føringsrulla så man ikke får slakket det.

      Dette er virkeligheten folk i nyttetrafikk og robåt også må forholde seg til og slite med. WAFI’er og MAFI’er så langt kikkerten eller radaren kan se.

      Og som et apropos til ro-prammen (a noble vessel, if I ever saw one): Det finnes en gammel sang. I norsk versjon er den bare en dum barneregle med lokalt maritimt tilsnitt. Men på engelsk ser vi at den egentlig er et magisk mantra om livets hemmelighet og livets kunst:

      Row, row, row your boat
      gently down the stream
      Merrily, merrily, merrily, merrily
      Life is but a dream

  • «Min anbefaling på kredittsiden er å ta ned risikoen, sier kredittanalytikeren, til avisen.»

   Oversettelse: Min anbefaling er å ta penger fra folk flest og gi dem til banksjefene, slik at bonusene og lønningene deres kan fortsette å vokse inn i himmelen.

   • It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning. ― Henry Ford

    • Hvilke link vil du anbefale KZ når det gjelder det du skrev om fallet i DB ?

     Denne er ikke ny, men interessant.
     http://e24.no/lov-og-rett/milliardboeter-til-seks-banker-for-rente-og-valutatriksing/23455936

     Valutameglere i fire av bankene kalte seg selv «kartellet» og kommuniserte med kodespråk via internettbaserte tjenester for å manipulere valutakurser mellom desember 2007 og januar 2013, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

     Bankene JP Morgan, Citigroup, Barclays og The Royal Bank of Scotland har alle sagt seg skyldig i å samarbeide om å manipulere valutaprisen på amerikanske dollar og euro, ifølge amerikanske justismyndigheter.

     .Bank of America vil også måtte betale 205 millioner dollar til den amerikanske sentralbanken for valutatriksing, men blir ikke tiltalt av amerikanske justismyndigheter.

 11. 9.600 ANSATTE MÅ GÅ I COMMERZBANK.
  «Reguleringen» (oppsigelsene) er i gang… Mulig giftemål med Deutche Bank?

  Fra E24: «I følge Nils Christian Øyen i Sparebank 1 Markets er det (gjelder) et stort omfang av halvstatlige og delvis kommunalt eide banker. Det har lenge vært ventet på en strukturendring, og fortsetter …Banken, som er delvis eid av tyske myndigheter, har falt over 35 prosent på Frankfurt-børsen det siste året.»
  Dette er ikke engang en halv halvsannhet. Fra Commerszbank sine egne nettsider beskriver de selv eierskapet slik: «Vår hovedaksjonær er Forbundsrepublikken Tyskland som har over 15% – Blackrock, Deutsche Bank, samt Capital Group Companies er eiere under 5%. I tillegg eies ytterligere 50% av aksjene av institusjonelle investorer. Andelen av private investorer hvorav de fleste er basert i Tyskland, utgjør ca 25%.»
  – Dresdner Bank med nazifortid og «Putinbånd» ble fusjonert inn med Commerzbank i våren 2009 da «finanskrisa» slo inn for fullt. Banken ligger tvers over gata til AG Deutche Bank i Frankfurt.
  Siden eierskapet ikke fremgår i årsrapportene til Commerzbank har jeg kun 4-trader å støtte meg til:

  Shareholders Commerzbank:
  Government of Germany – 15.6%
  The Vanguard Group, Inc. – 1.72%
  Capital Research & Management Co. – 1.38%
  BlackRock Asset Management Deutschland AG – 1.20%
  BlackRock Fund Advisors – 1.12%
  Franklin Mutual Advisers LLC – 1.10%
  State Street Global Advisors Ltd. – 1.01%
  Norges Bank Investment Management – 0.83%
  Deka Investment GmbH – 0.66%
  Amundi Asset Management SA – 0.62%
  (Ingen overraskelse i dag heller…)

  Banken har rundt 250 underliggende selskaper som de kontrollerer, hvor det meste eies 100%. Men de har også såkalte «felleskontrollerte virksomheter» i skatteparadis.
  Delphi I LLC Wilmington, Delaware, 33.3%
  FV Holding S.A. Brussels, Belgium 60.0%
  Kaiserkarree S.a.r.l. Luxembourg, Luxembourg 50.0%

  I dag står vi (NBIM) bokført med 2,57 mrd. i aksje og rentepapir – hvorav 1,65 mrd. er rentepapir. Året 2007 investerte vi 20 mrd i rentepapir, men i 2008 var hele rentebeholdninge fjernet. I 2006 hadde vi drøyt èn mrd. investert i rentepapir. Forøvrig har vi aksjebeholdniger hos de andre nevnte «aksjonærene»

  Kriminelle med kriminelt Rulleblad
  I over et tiår var Commerzbank involvert i hvitvasking av flere hundre milliarder dollar som ble ført ut av Iran, Sudan og Myanmar – i strid med amerikanske sanksjoner. Commerzbank samtykket i å betale 1,5 milliarder dollar i bøter – samt sparke flere ansatte for deres rolle i hvitvaskingen av 253 milliarder dollar, i tillegg til å bistå det japanske selskapet Olympus Corp med regnskapssvindel. AG Deutche Bank har samme vandelsattest som Commerzbank – og var en av hovedaktørene bak Libor-skandalen sammen med Wallstreet. Skal politikk kunne gjennoppstå som et maktapparat må det jævla sammensuriumet mellom statlige og private foretak opphøre. OG DA EKSPLISITT BANKVIRKSOMHET (!)

  • Har det noe med Brexit eller Morgan Greenfell å gjøre det som skjer?

   «One of the most eminent names in merchant banking in the UK, Morgan Grenfell, has been killed off after Deutsche Bank renamed its global asset management business.
   The firm will now be called Deutsche Asset Management (DAM). The name change coincides with the merger of Deutsche Bank’s asset management business with that of Bankers Trust.
   Morgan Grenfell was bought by Germany’s largest bank in 1989. Five years later it was renamed to Deutsche Morgan Grenfell.
   Morgan Grenfell was founded in the 19th century. Top names in the world of global finance,

   US firms J.P. Morgan and Morgan Stanley, trace their ancestry back to common roots with Morgan Grenfell.»
   http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/361454.stm

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.