Deutsche Bank – er sluttspillet i gang?

0

Tysklands og Europas største bank, Deutsche Bank, er i spill. Aksjekursen har siste år vært i fritt fall og banken har vært og er under angrep fra storbanker i USA. Disse gigantene har USAs regjering i ryggen. Det er høy poker, men har Tysklands regjering noen kort på handa som er bedre enn dem finansindustrien sitter med, spør Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

USAs regjering har pålagt DB en straff på 14 milliarder dollar, og det er et beløp den tyske banken har problemer med å stille i dagens situasjon. Krisa kan utløse en situasjon der man må gjennomføre en såkalt «bail-in» der selskaper og enkeltpersoner som har mer enn 100.000 euro innestående vil bli nødt til å betale. På grunn av et rentenivå på praktisk talt null har pensjonister og lønnsmottakere plassert sparepenger i obligasjoner for å prøve å sikre seg i alderdommen. Så dette vil ramme langt flere enn rikfolk. Små og mellomstore bedrifter vil også få alvorlige problemer.

Alternativt, eller i tillegg til dette, kan det bli en «bail-out» via skattebetalerne. Uansett vil en de facto konkurs i DB ikke bli noe vakkert syn.

Deutsche Bank er en av spillerne i det globale finanskasinoet, og er en av de bankene som sitter med aller størst risiko i høyst tvilsomme papirer. Målt etter balansen er DB en av de største bankene i verden, men den er drastisk underkapitalisert. Banken har også, i likhet med finansbanken JP Morgan, en gigantisk mangde såkalte derivater på sin konto. Til sammen står de for 10% av verdens derivatgjeld. Verdens derivatgjeld er ca 10 ganger verdens samlede bruttonasjonalprodukt, så de to bankene har slike papirer til en sum av omtrent verdens BNP.

Bankene er tett knyttet sammen i et nettverk av forpliktelser, noe DWN har illustrert her. Det betyr at et sammenbrudd i DB sannsynligvis vil få en dominoeffekt som vil trekke flere banker med i fallet. Og for en vaklende europeisk sentralbank og et EU i full stagnasjon er det ikke godt å si hvor djupt fallet vil bli. Står vi foran dette tiårets versjon av Lehman Brothers? Og vil vi få en resesjon som er verre en den forrige? Ei ekspertgruppe i EU har kommet til at euroen ikke vil tåle ei ny krise. Er det Deutsche Bank som skal felle den valutaen banken har profitert så voldsomt på?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.