Klasse og globalisme i USA-valgkampen

27

Hvite industriarbeidere peide å passe til Demokratene som pølse og sennep, men slik er det ikke lenger. De var en gang bolverket til Demokratene, men i de tre siste presidentvalgene har partiets kandidater tapt stort blant hvite industriarbeidere. Barack Obama tapte med hele 26 prosentpoeng (62-36).

Skal man lete etter årsaken bør man se på hvordan industriarbeidsplassene er blitt nedlagt i masseomfang og hvordan amerikanske selskaper til sående bifall fra demokratene har etablert seg i land med lavkostland. Og partiet henvender seg heller ikke til dem og gidder ikke en gang late som om partiet tar deres bekymringer på alvor.

Meningsmålinger i USA er sjelden tydelige når det gjelder å analysere arbeiderklassen, men begrepet «non-college» gir en indikasjon. College blir mer og mer uoppnåelig for barn fra arbeiderklassen, så når meningsmålingsinstituttene bruker den kategorien, så er det ikke langt fra et klassebegrep.

Trump har en ledelse på 41 poeng, 68 mot 27 prosent, blant hvite menn uten collegeutdannelse ifølge en meningsmåling fra ABC News/Washington Post poll, utført av Langer Research Associates. Dette er til og mer enn Ronald Reagans rekord på 38 prosentpoeng i 1984.

Pew Research har også en undersøkelse av hvordan sympatisørene til Trump og Clinton ser på sin egen økonomiske situasjon og sine framtidsutsikter.

economy and voters

Som en kan se er Clinton-velgerne overveiende fornøyde med sin egen økonomiske situasjon og til en viss grad overfor framtidsutsiktene. Trump-tilhengerne er derimot meget misfornøyde med sin egen økonomiske situasjon og meget engstelige for framtida. Dette er i all hovedsak et klassespørsmål. Ikke minst etter finanskrisa har livet for vanlige folk og folk med lav lønn blitt svært mye vanskeligere. Clinton er bankenes og finanskapitalens kandidat, men også den øvre, velutdannede middelklassen samler seg om henne. Når den hvite arbeiderklassen i så stor grad går til milliardæren og demagogen Trump, sier det vel så mye om hvor mye de føler seg forrådt av Demokratene som det sier om Trump.

Klasseforskkjellen viser seg også når velgerne blir spurt om sin holdning til Trans-Pacific Partnership (TPP). Arbeiderklassen frykter med rette at dette vil bety tap av jobber, og det viser seg i undersøkelsen.

election TPP

Det er et flertall av velgerne som er imot TPP, men et stort flertall blant Clintons sympatisører (59-32) som støtter den. Blant Trumps sympatisører er et enda større flertall imot TPP (68-26).

Dette er jo noe å tenke på for norske sosialdemokrater og venstrereformister som er så begeistret for Hillary Clinton. I likhet med Demokratene viser de liten forståelse for arbeiderklassens bekymringer.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


27 KOMMENTARER

 1. Menigsmålingen omfatter registrert velgere. Svært mange arbeidsfolk er vel ikke engang registrerte velgere?
  Var det bare hvite industriarbeidere som støttet demokratene? Hva med industriarbeidere med andre fargenyanser i huden?
  Hva med arbeidere i serviceyrker, hvem støtter de? Eller stemmer de ikke ved valgene?

  • «Hva med industriarbeidere med andre fargenyanser i huden?»

   Det er ingen gruppe som har tapt mer på innvandring og utflagging av industri-arbeidsplasser, enn den sorte befolkningen i USA.

   Community activist Quanell X
   https://www.youtube.com/watch?v=5Rh6inAwU5M

   Tapet av stabile industriarbeidsplasser har også ødelagt den svarte familien i en ennå større grad enn de har for hvite, så ikke en gang på det sosiale området har det vært fremgang, selv om presidenten er svart.

   Vinnerne er innvandrene og kapitaleierne.

 2. Kan man lita på opinionsundersökningar i «kontroversiella» frågor? I Sverige har sverigedemokraterna förmodligen ett ganska stort stöd bland människor som definitivt inte vill tala om att de gillar sd. Det är folk i den så kallade medelklassen, media, lärare etc. som skulle bli socialt stigmatiserade och kanske bestraffade om de talar om att de gillar sd. Bör det inte vara samma sak med Trump, Berlusconi och liknande figurer? – många av deras anhängare är osynliga, och märks inte förrän det blir dags att stoppa valsedeln i valurnan.

 3. Får ikke helt fatt i hva du mener egentlig? Det kan vel se ut som du mener at Trump er et bedre valg for den amerikanske arbeideren enn Clinton? Gjør du virkelig det?

  • Hvis du leser mellom linjene, så ser du vel at min begeistring for Trump er lik null. Men det sier litt om Demokratenes forræderi mot arbeiderklassen nå de forlater sitt tradisjonelle parti og går til en demagog av en milliardær. Det er nesten ingen i Norge som har illusjoner om Trump, så det er bortkastet å bruke tid på å overbevise folk om at han er dårlig. Derimot finnes det gigantiske illusjoner om Clinton, og det langt ute på venstresida. Men det viktigste her er egentlig bare å informere om hvor landet ligger.

   • De som ligger underst kjenner jo best tyngden av dem som ligger oppå, og når de ser matkupongene, og vet at gjelden øker fordi USA fører så mange kriger, blir de lei. De ser etter jobber, og hører at og Trump snakker for amerikanerne, ikke det store globale prosjektet , og de forstår fordi barna må ha mat, og livet lærer dem realitetene bak ordene.
    Mange sikkert lei av å leve på matkuponger , som 20 % av husstandene gjorde, ifølge anslag for 2013.

    Plansje for matkuponger før og etter Obama her:
    http://i2.cdn.turner.com/money/dam/assets/151028120228-obama-economy-foodstamps-2015-new-780×439.jpg
    Det amerikanske landbruksdepartementet anslår at 50 millioner amerikanere sliter med å skaffe nok mat på bordet, inkludert 16,7 millioner barn.De ønsker et liv i verdighet.

  • Hillary Clinton:

   «They’d tell you that it would be a political insider openly in bed with banks and big business who spent years in public service pandering to the rich, who is also a neoconservative who pursued regime-change operations against Third World countries and was committed to military confrontation with the Russians. The candidate would have a track record supporting the kind of trade agreements that allow corporations to overturn environmental laws, and would also be dogged by embarrassingly detailed allegations of corruption on a stunningly blatant scale. The candidate would insist that everything was just fine with America, and anyone who disagreed was just being negative. Oh, and it would help if the candidate had engaged in race-baiting behavior, and had insisted that a woman’s claim that she was raped wasn’t to be taken seriously if it was directed at a member of the candidate’s own family.»

   Donald Trump:

   «They’d tell you that of course it would be a Yankee from New York City, which still edges out Los Angeles in the minds of many of the godly as the ultimate cesspit of evil in North America. The candidate would be a profiteer who made a pile of money exploiting vice, a wheeler-dealer who repeatedly declared bankruptcy to get out from under inconvenient debts. The candidate would be vulgar—you have no idea of the force of this word until you’ve heard it uttered in tones of total disdain by an elderly woman who’s a downwardly mobile descendant of Southern planters—and a hypocrite in religious matters, mouthing only such Christian catchphrases as might help win the election. Such a candidate would of course be on a second or third or fourth marriage, have fathered a child out of wedlock, and would fail to show any trace of pious horror toward gays, lesbians, transexuals, and the like. Finally, such a candidate would claim that America is no longer the greatest nation on Earth and has to make sweeping changes to become great again.»

   http://thearchdruidreport.blogspot.no/2016/08/learning-from-failure-modest.html

   Imens fortsetter norske media å demonisere Putin. Mot disse to galningene blir han reineste søndagsskolegutten.

 4. Trump: Hillary’s vision is a borderless world where working people have no power, no jobs, no security.
  Synd at det må folk som han til for å si sannheten iblant. Farage kritiserte «the big banks and multinationals» da han talte på Trumps valgmøte, når hørte man sist en sosialdemokrat si noe slik?

  • Lewinsky, Devilsky. Cocksuckers, I say!

   «Devil in disguise», som er et mer kjent uttrykk, er vel å overdrive, da alle burde kunne se det snart. 😉

 5. Trump er nok mer enn bare en halvgal milliardær på ytterste høyrefløy. Han treffer åpenbart mange amerikanere hjemme. At han er en usannsynlig talsmann for dem er en annen sak, og det hele kan være et gigantisk PR-jippo for å promotere egen buisness.

  Hvordan Trump kan være imot globalisme og markedsliberalisme, all den tid han jo er prototypen på en globalist, er en gåte. Kanskje har han innsett galskapen i globalismen, kanskje spiller han med urene kort? Det første er ikke umulig, det har skjedd før at kapitalister har erkjent de selvdestruktive elementene i disse sidene ved kapitalismen.

  Realpolitisk burde situasjonen vært motsatt, at det var Hillary som var antiglobalist. Men det er hun ikke. Hun ønsker mer globalisme, og hun vil at USA skal sitte i førersetet. Hun har en agenda, ikke ulik eliten i EU, og hun er villig til å bruke supermakten som rambukk for å nå sine mål på den internasjonale arena.

  Personlig hadde jeg mest håp til Sanders, men han ble som kjent skviset av Demokratene.

  • «Hvordan Trump kan være imot globalisme og markedsliberalisme, all den tid han jo er prototypen på en globalist, er en gåte. »

   Om man ikke er gal, vet man at det er en grense for hvor langt man kan strekke strikken.

   Når Trump åpnet en golfbane i Skottland, så var det verdenspressen og valgkampen som måtte vente, da alle lokalpolitikere og andre ildsjeler i prosjektet skulle takkes først.

   Verdenspressen skrev aldri noe om dette, men det ble lagt merke til lokalt, hvor det var litt stort at de var viktigere enn den amerikanske valgkampen en times tid. Trump kan ha gjort det av markedføringsgrunner eller noe annet kynisk, men det tyder på at du er kalkulerende og har evne til å se en sak fra andre personers synsvinkel, noe de gale har problemer med å gjøre.

 6. Gatekeeper.

  Ja jeg har sett denne dokumentaren før. Det er jo forøvrig godt kjent at Hillary tilhører de selvopphøyde globalitetene. Og hun er åpenbart villig til å forsvare USAs globale dominans med alle midler.

  Dersom Hillary vinner valget, noe som vel er mest sannsynlig, tror jeg vi vil få se en langt hardere utenrikspolitisk linje enn det vi har sett med Obama. Hun vil regelrett høvle over Syria og sette Putin i skammekroken. Hun vil kort fortalt ikke tolerere noen opponenter. Personlig tror jeg ikke en slik jernhånd på rattet vil føre til krig med Russland, men det vil selvsagt ikke gjøre forholdet mellom Russland og Vesten bedre, tvert imot, vi vil få en virkelig kald krig tilbake.

  Paradokset er at Trump har signalisert en mykere linje. Paradoksalt siden det er han som fremstilles som en krigsfare.

  • Tror du har rett mht. hard i klypa.

   Håper du har rett i at ikke supermaktskrigen blir stort varmere enn den allerede er via proxies og blindebukk med gevær i Syria.

   Paradoks at det er Trump som fremstilles som en krigsfare? Tja … Det er Hillary som har the Establishment og de fleste store mediene på sin side, så det er sånn sett helt etter boka. Et paradoks i fornuftens verden, selvfølgelig. Men den verdenen forlot de høye herrer og damer for en god stund siden, om de noensinne satte sin fot der.

   Hvorvidt hele valget er en maskerade er fremdeles dessverre noe usikkert i mitt hode, men slik spillet hele tiden har fremstått utad er det i hvert fall Clinton som har de mektige vennene som bestemmer hva som skal stå i avisen.

   • Noen påstår at Trump er plassert av de aller mektigste for å gi Clinton en fordel, men kanskje har de forregnet seg? Det ser vel ut til at Clinton vinner nå, og det er slett ikke umulig at han har vært en marionett for korporasjonene hele vegen, for å sette anti-globalistene i et dårlig lys. Trump kan kanskje virke mektig når han reiser rundt i boeingen sin, men sammenlignet mot de som støtter Clinton er han bare en liten bleikfis. Kanskje et lite redskap i deres hender?

    • ØH.
     Slik har jeg sett det hele tiden.Vet ikke om jeg har rett, men heller mot den oppfatningen at Trump skal virke slik på velgere at de sier: Han er for gal, vi må ta Hillary.

     • En bleikfis er navnet på de aller minste kinaputtene, og ikke en fis, men en ting. Men kinaputter er vel ikke på moten lenger, og derfor er det neppe så mange som vet hva en bleikfis er nå som før.

     • jB
      Jeg har stor respekt for deg, og liker at du er blitt mer «hissig» i det siste, positivt ment.Jeg måtte reise ,derfor ble det kort, men pga et ærend måtte jeg tilbake.Så hvis den kommentaren var til meg :Det er et kompliment :Det er så opplyste folk her, at jeg bruker endel oppmerksomhet og engasjement på andre nettsteder for tida, for jeg har lagt merke til at det finns andre grupperinger ( Norske ) som er ganske våkne.Mitt inntrykk er at flere ser med respekt på dere her i kommentarfeltet .Jeg har også personlig opplevdå bli møtt med ganske brutale holdninger i det siste, i forhold til det jeg står for, som jeg har både støtt på, faktisk verre enn noen gang, og som jeg har sett andre som står for liknende ting, bli møtt med. Det handler om slike ting som at de som ikke har satt seg skikkelig inn i ting, virker så høye på seg selv at de ikke trenger å grave, eller gå i seriøs dialog, de bare vet så mye bedre.Jeg tenker at det hadde vært fint om minst en person hadde spurt hvordan man kom fram til de konklusjonene omkring det man mener å se,men siden de får sitt syn ofte fra media, osv, kan man oppleve motstand, så jeg tolker ting sånn at det trengs ikke bare mere kunnskap blandt folk, men også mer vilje til å undersøke,derfor samler jeg bevisst på dokumentasjon der man kan vise til kilder med kvalitet, og der «de sier ting selv». Tror man kan stille spørsmål på grunnlag av dokumentasjon,framfor å fortelle ting man vet. Det er jo ikke gode nyheter.
      Har også opplevd å få positiv respons hos folk som er saklig interessert.Heldigvis.Når det gjelder amerikanerne så syns jeg det er råttent spill mot patriotene av folket, fordi jeg respektere de amerikanerne som prøver å markere sin protest mot eliten. Jeg kjente meg igjen i kommentaren din om patriotene mot eliten.

      Siden jeg går ut fra det jeg leste i The Creature from Jekyll Island, om historien bak The Federal reserve, så sitter de i grepet etter min mening, også fordi «The global governance» inkluderer BIS, og The Commonwealth osv. ( kjøp Our Global Neigbourhood, og les på side 152-153. Tilogmed i et tillegg i Times fant jeg historien om da bankfolkene dro på andejakt, du kjenner sikkert historien om andejakten på Jekyll Island som førte til et senere krakk i amerikansk økonomi. Sammen med det jeg vet om måten Rockefeller Foundation og Carnegie og Ford Foundation jobber med overføringer av midler inn i institusjoner og Universitet og utdanningssystem, og vet hvor lenge siden det er de la det økonomiske grunnlaget, og har prøvd å følge de glimtvise sporene i ulike bøker, og ser den røde tråden ganske tydelig nå, ( da mener jeg at jeg kan dokumentere) i et reformert historiesyn, Teknologien er jo også tatt i bruk, som på bilder av Hillary hvor det er for lite publikum, så bare fikser man bildene så det ser ut som hun er omgitt av flere folk enn det som er tilfelle. Noe som også er interessant er hva Anne Grosvold her hjemme skriver om autoritetsfrykt for Jonas Gahr Støre, som er med i European Council of foreign relations hvor en i stallen til Soros på Project syndicate er leder, (Carl Bildt) men det er litt annen historie, men det viser at forgreiningene strekker seg langt. European Council of foreign relations skriver
      «Currently chaired by Carl Bildt, Emma Bonino and Mabel van Oranje, our unique European strategic community includes serving foreign ministers, former prime ministers, members of national parliaments and European Parliament, EU Commissioners, former NATO secretaries generals, thinkers, journalists and business leaders. »
      http://www.ecfr.eu/council
      Siden jeg vet at CFR har såpass stor inflytelse i USA som de har, og kjenner historien bak i de store linjene, så klarer jeg ikke å være positiv, selvom jeg skulle ønske at ting var anderledes.Jeg ser verdenskrigene som en langsiktig plan mot NWO.
      «Conservatives or Liberals, the empire was their passion».
      The Confessions of a reformer, Frederick C.Howe 1925. ( 294-297)

     • Øyvind, det var vel rødfis? Men rødfis kan også være blødninger i tarmen, slik man gjerne får etter utstrakt kontakt med USA.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.