Bankene forbereder seg på «en økonomisk kjernefysisk vinter»

0

Første halvdel av 2016 har vært en berg-og-dalbane for finansmarkedene. En kombinasjon av usikkerhet knyttet til brexit og lavere profitter i de store selskapene betyr at annen halvdel vil bli vanskelig, skriver CNBC.

Europeiske selskaper har hatt det svært vanskelig. Det gjelder ikke minst bankvesenet i Italia med verdens eldste bank Monti dei Paschi di Siena som en av de dårligst stilte. Men det gjelder også Deutsche Bank og Credit Suisse, som er blant de internasjonale gigantene.

Deutsche Bank har hatt en kursutvikling som nesten til punkt og prikke følger kursutviklinga til Lehman Brothers i 2008.

Britiske banker er også ute å kjøre. En anonym kilde sier til CNBC at bankene «forbereder seg på en økonmisk kjernefysisk vinter-situasjon».

De forbereder seg til og med på at euroen vil bryte sammen. Sjeføkonomi i Deutsche Bank, David Folkerts-Landau, har gått til kraftig angrep på politikken til Den europeiske sentralbanken (ECB).

… by appointing itself the eurozone’s “whatever it takes” saviour of last resort, the ECB has allowed politicians to sit on their hands with regard to growth-enhancing reforms and necessary fiscal consolidation.

Banken advarer mot at den nåværende politikken både kan føre til en ny depresjon og til omfattende sosial uro.

ECB har under sin sjef Mario Draghi fulgt en politikk med å «trykke penger» i håp om at dette skal sparke i gang en ny vekst. Men selv med null rente er det liten interesse for å låne for å sette i gang ny produksjon. Og de sørlige landa i eurosonen tynges av at de må følge en valuta som bare tjener Tysklands behov.

Fra USA meldes det at de 25 største selskapene på Standard & Poor’s-indeksen bruker av pensjonsfondene som skulle ha gått til de ansatte for å utbetale høye utbytter til aksjonærene. De 25 største har et samlet underskudd på sine pensjonsfond på 225 milliarder dollar ifølge Citibank.

Også den marxistiske økonomen Michael Roberts peker på at investeringsviljen i USA er dramatisk lavere enn før finanskrisa, hele 1000 milliarder dollar mindre er investert enn foregående trend. Profittraten er simpelthen så lav at kapitalistene ikke vil investere.

Med negativ rente i bankene har tyske bankkunder begynt å tømme kontoene sine for å lagre kontanter hjemme. Salget av safer for hjemmebruk har tatt fullstendig av.

 

 

Forrige artikkelKlasse og globalisme i USA-valgkampen
Neste artikkelDie Welt: Obama fikk vite i 2013 at det var al-Nusra som brukte giftgass
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).