Fahad Qureshi erklærer «hellig krig med penn»

0

Lederen for IslamNet, Fahad Qureshi, gikk lørdag 6. august 2016 til frontalangrep på tre aktive, muslimske samfunnsdebattanter i Norge, nemlig Shoaib Sultan, Ali Chishti og Linda Noor. Han gjorde dette i form av en 55 minutter lang video der han sier at han ønsker å «klargjøre konflikten» mellom Islam Net og «de progressive», som han kaller dem.

qureshi video
Bilde fra IslamNets video med Fahad Qureshi

Qureshi taler intenst med blikket rett i kameraet. Han framstår som en predikant som vet at han har rett og at han har Allah på sin side. Han vil ikke godta at han er ekstrem. Han mener tvert om at hans islamforståelse er mainstream og noe alle muslimer må stå sammen om. Og han henvender seg til alle muslimer og oppfordrer dem til å gå til «hellig krig», jihad, mot «de progressive» – med pennen vel å merke.

– Mine kjære brødre og søstre, jeg vil spørre dere oppriktig. Det er på tide å komme ut på slagmarken. Dette er ikke min kamp, det er vår kamp. Selv om det ikke er en fysisk kamp. Det er en kamp med penn. Hvis du kan skrive, skriv kronikker. Hvis du ikke kan skrive kronikker, skriv kommentarer på Facebook, sier Qureshi og legger til:

– Jihad med penn er mye enklere enn den fysiske jihaden.

(Denne uttalelsen kommer ca. 51 minutter ut i videoen.)

Lederen av Minotenk, Linda Noor, skriver i en artikkel på verdidebatt at hun oppfatter videoen som en sammenhengende krigserklæring:

Videoen er en soleklar dokumentasjon på hvor ytterliggående Islam Net er, og hvor langt Fahad Qureshi er villig til å gå for å dehumanisere sine meningsmotstandere. Polemikken han bruker overlater ingen tvil om at han definerer oss som fiender av islam, som må bekjempes. Det er en konspiratorisk og krigersk tone hele veien, med den ene selvmotstridende utlegningen etter den andre.

Noor viser til at hun har tatt skarp avstand fra IslamNets promotering av konevold og steining,  og levner ingen tvil om at hun ser på IslamNet som en ektrem organisasjon.

Hun forsikrer om at hun er en sann muslim og at hun har tatt avstand fra forbud mot barnehijab og niqab og at hun er for muslimske skoler så lenge det finnes kristne skoler.

Men det spørs om hun overbeviser det publikummet som Qureshi snakker til. Qureshi er en meget dyktig demagog og han gir inntrykk av å kunne sine islamske tekster. Han bruker et slags messiansk grep når han sier: Hvorfor skal jeg gidde å ta denne kampen? Jeg har lurt på om jeg skal trekke meg som samfunnsdebattant. Men så vil han ikke det, fordi han må føre denne kampen for Allah, og han ber sine brødre og søstre om å «komme ut på slagmarken» med ham.

Qureshi leder det nærmeste vi har til et sterkt fascistliknende parti i Norge. Han står for alle de mest reaksjonære tradisjonene i islam. Og han henter til Norge predikanter som står for støtte til sjølmordsbombing, går inn for å etablere hudud-straffer (halshogging, steining, amputasjoner og pisking). Han inviterer talere som er erklærte jødehatere, som ønsker steining for utroskap, som argumenterer for ektemenns rett til å slå sine koner. Slike folk bruker han til å lære opp ungdom i Norge i det han ser som «den sanne islam». Les Fem av forbildene til IslamNet.

Men han er også en slu taktiker. I TV-intervjuer kan han hevde at han er blitt misforstått når han blir konfrontert med sin egen ekstremisme. Qureshi er antakelig den dyktigste partilederen i Norge og han har skapt en velorganisert organisasjon som åpenbart har mye penger.

Når Linda Noor, Shoaib Sultan og Ali Chisti tar opp kampen mot Qureshi så fortjener de støtte. Men jeg tror at en kamp på Qureshi på muslimsk grunn er nødt til å tape. Det er en slik kamp han ønsker å dra liberale muslimer inn i, fordi han føler seg sikker på at ummaen, fellesskapet av muslimer, vil foretrekke hans bokstavtro islamisme.

Kampen mot IslamNet er en politisk kamp. IslamNet er en ytterliggående høyreorientert politisk organisasjon med et veldig ekstremt politisk program, og bør bekjempes som det. Dette er ikke minst en kamp for kvinners rettigheter, for det sekulære samfunnet, for demokratiske rettigheter og for enhet i arbeiderklassen på tvers av etniske, religiøse og kulturelle skillelinjer. Derfor handler denne kampen også om klassekamp.

 

Les også:

Er dere bevisstløse, Dagsnytt 18?

«Konevold er en privatsak» og dødsstraff for homofili og utroskap

Det muslimske ekstremhøyre

 

 

 

 

 

Forrige artikkelEt flertall i USA ønsker mindre innblanding i utlandet
Neste artikkelEn flom av våpen fra Europa via Saudi Arabia til jihadister i Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).