En flom av våpen fra Europa via Saudi Arabia til jihadister i Syria

13
Enorme mengder våpen ble smuglet fra Øst-Europa til Syria via Tyrkia og Jordan. USA sto bak og organiserte det hele.

Rundt midnatt den 28. november 2015 tok et kjempemessig lastefly av typen Ilyushin II-76 av fra Beograd flyplass. Det var hviterussisk og hadde kurs for Jeddah i Saudi Arabia. Dette var en av minst 68 flygninger på 13 måneder som transporterte våpen og ammunisjon til krigene i Syria og Jemen skriver Balkan Investigative Reporting Network, BIRN, og Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP. Flygningene er en liten del av en våpenhandel på minst 1200 millioner dollar som har pågått siden 2012.

Dette skriver Lawrence Marzouk, Ivan Angelovski og Miranda Patrucic fra BIRN.

It is a trade that is almost certainly illegal, according to arms and human rights experts.

“The evidence points towards systematic diversion of weapons to armed groups accused of committing serious human rights violations. If this is the case, the transfers are illegal under the ATT (United Nations’ Arms Trade Treaty) and other international law and should cease immediately,” said Patrick Wilcken, an arms-control researcher at Amnesty International who reviewed the evidence collected by reporters.

But with hundreds of millions of euros at stake and weapons factories working overtime, countries have a strong incentive to let the business flourish. Arms export licences, which are supposed to guarantee the final destination of the goods, have been granted despite ample evidence that weapons are being diverted to Syrian and other armed groups accused of widespread human rights abuses and atrocities.

Robert Stephen Ford, som var USAs ambassadør til Syria mellom 2011 og 2014, fortalte BIRN og OCCRP at våpenhandelen blir koordinert av CIA, Tyrkia og Gulfstatene via sentra i Jordan og Tyrkia.

BIRN og OCCRP har undersøkt våpeneksporten, sjekket FN-rapporter, flydata og våpenkontrakter i en undersøkelse som har pågått i ett år. De viser at tusenvis av angrepsrifler, mortergranater, antipanservåpen rakettkastere og tyngre maskingeværer pøses inn i regionen fra Bosnia og Herzegovina, Bulgaria, Kroatia, Tsjekkia, Montenegro, Romania,  Serbia og Slovakia.

vaapeneksport syria

Journalistene legger til at tallene sannsynligvis er mye høyere. De viser også at våpnene har dukket opp i hendene til jihadister i Syria, slik som Ansar al-Sham, Al Qaeda-filialen Jabhat al-Nusra, og ISIS. Men noen av våpnene har også gått til grupper som kjemper for den syriske regjeringa.

I en artikkel i New York Times i februar 2013 hevdes de at en kroatisk tjenestemann tilbød landets lagre av gamle våpen til gruppene i Syria og at Saudi Arabia finansierte det og antyder at CIA bidro til logistikken.

airlift syria

Artikkelforfatterne har dokumentert våpentransportene med eksportland og destinasjoner og de har også intervjuet folk i maktposisjoner med kunnskaper om denne handelen:

A Free Syrian Army commander from Aleppo, who asked to remain anonymous to protect his safety, told BIRN and OCCRP that weapons from Central and Eastern Europe were distributed from centrally controlled headquarters in Syria. “We don’t care about the county of origin, we just know it is from Eastern Europe,” he said.

The Saudis and Turks also provided weapons directly to Islamist groups not supported by the US and who have sometimes ended up fighting MOC-backed factions, Ford added.

The Saudis are also known to have airdropped arms and equipment, including what appeared to be Serbian-made assault rifles to its allies in Yemen.

Ford said that while he was not personally involved in negotiations with Serbia, Bulgaria and Romania over the supply of weapons to Syria, he believes that the CIA is likely to have played a role.

Forfatterne mener at USAs rolle ikke bare har vært på logistikksida, men at man også har deltatt aktivt i sjølve transporten.

Through its Department of Defense’s Special Operations Command (SOCOM), it has also bought and delivered vast quantities of military materiel from Eastern Europe for the Syrian opposition as part of a US$500 million train and equip programme.

Since December 2015, SOCOM has commissioned three cargo ships to transport 4,700 tons of arms and ammunition from ports of Constanta in Romania and Burgas in Bulgaria to the Middle East likely as part of the covert supply of weapons to Syria.

Etter hvert begynner tegninga å bli ganske klar når det gjelder Vestens og oljediktaturenes rolle i å væpne og finansiere de hodekappende jihadistene som slåss for å ødelegge Syria. Denne rapporten bekrefter mye som har vært kjent tidligere og den virker svært gjennomarbeidet og grundig.

KampanjeStøtt oss

13 KOMMENTARER

 1. Det er vel på tide å ta ut tiltale mot involverte. Og her mener jeg CIA som opererer helt på egen hånd – i det skjulte. Denne hemmelighetsstemplede føderasjonen springer utelukkende ærend for oljeselskaper og banker under slogan – «And ye shall know the truth and the truth shall make you free» (HAHAHAAAAAAA) – I tillegg flagges dette under parolen «Demokrati» – som er det motsatte av nevntes prinsipper der den menige mann/kvinne indoktrinert, forledet og uvitende har stolt blindt på deres skrevne ord. Makan til sprøyt og hykleri tror jeg neppe har funnet sted. Når folket våkner blir det fred – og her behøves det massive, uavhengige og organiserte informasjonskanaler.

  • Tønnebomber ? Javel ? Så du mener han heller skulle brukt super bomber fra Kongsberg til 50 mill kr stykket som gjør 1000 ganger mer skade mot terroristene.. ?
   Gassen var det terroristene som sto for, noe selv FN har bekreftet …

   • Det var ikke terrorister Assad angrep, det var bare noe han påsto. Det var uskyldige sivile som ble tønnebombet av terroristen Assad, som også sto for gassingen. Påstår FN noe annet, har de blitt lurt eller presset til å si det. Terrorister har en vane for å kalle sine fiender for terrorister, satanister kaller hellige for djevler, og nazister kaller dem for nazister. Det er visst en metode de har lært av psykologer og djevelen. De benytter den også mot meg.

 2. Tusen takk Pål for så mange opplysende og korrekte artikler om hva som skjer i denne verden. Jeg har benyttet noen innlegg skrevet av deg i den såkalte mainstream-media, med referanse.
  Aldri gi deg Pål…tusen takk for at du er til 🙂

 3. Du skriver dollar i overskriften med tabellen viser euro, ikke at det har veldig stor betydning, for summen er jo bare en liten del av galskapen. (Dagens kurs viser 1200 Euro er 1300 USD)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.