En flom av våpen fra Europa via Saudi Arabia til jihadister i Syria

0
Enorme mengder våpen ble smuglet fra Øst-Europa til Syria via Tyrkia og Jordan. USA sto bak og organiserte det hele.

Rundt midnatt den 28. november 2015 tok et kjempemessig lastefly av typen Ilyushin II-76 av fra Beograd flyplass. Det var hviterussisk og hadde kurs for Jeddah i Saudi Arabia. Dette var en av minst 68 flygninger på 13 måneder som transporterte våpen og ammunisjon til krigene i Syria og Jemen skriver Balkan Investigative Reporting Network, BIRN, og Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP. Flygningene er en liten del av en våpenhandel på minst 1200 millioner dollar som har pågått siden 2012.

Dette skriver Lawrence Marzouk, Ivan Angelovski og Miranda Patrucic fra BIRN.

It is a trade that is almost certainly illegal, according to arms and human rights experts.

“The evidence points towards systematic diversion of weapons to armed groups accused of committing serious human rights violations. If this is the case, the transfers are illegal under the ATT (United Nations’ Arms Trade Treaty) and other international law and should cease immediately,” said Patrick Wilcken, an arms-control researcher at Amnesty International who reviewed the evidence collected by reporters.

But with hundreds of millions of euros at stake and weapons factories working overtime, countries have a strong incentive to let the business flourish. Arms export licences, which are supposed to guarantee the final destination of the goods, have been granted despite ample evidence that weapons are being diverted to Syrian and other armed groups accused of widespread human rights abuses and atrocities.

Robert Stephen Ford, som var USAs ambassadør til Syria mellom 2011 og 2014, fortalte BIRN og OCCRP at våpenhandelen blir koordinert av CIA, Tyrkia og Gulfstatene via sentra i Jordan og Tyrkia.

BIRN og OCCRP har undersøkt våpeneksporten, sjekket FN-rapporter, flydata og våpenkontrakter i en undersøkelse som har pågått i ett år. De viser at tusenvis av angrepsrifler, mortergranater, antipanservåpen rakettkastere og tyngre maskingeværer pøses inn i regionen fra Bosnia og Herzegovina, Bulgaria, Kroatia, Tsjekkia, Montenegro, Romania,  Serbia og Slovakia.

vaapeneksport syria

Journalistene legger til at tallene sannsynligvis er mye høyere. De viser også at våpnene har dukket opp i hendene til jihadister i Syria, slik som Ansar al-Sham, Al Qaeda-filialen Jabhat al-Nusra, og ISIS. Men noen av våpnene har også gått til grupper som kjemper for den syriske regjeringa.

I en artikkel i New York Times i februar 2013 hevdes de at en kroatisk tjenestemann tilbød landets lagre av gamle våpen til gruppene i Syria og at Saudi Arabia finansierte det og antyder at CIA bidro til logistikken.

airlift syria

Artikkelforfatterne har dokumentert våpentransportene med eksportland og destinasjoner og de har også intervjuet folk i maktposisjoner med kunnskaper om denne handelen:

A Free Syrian Army commander from Aleppo, who asked to remain anonymous to protect his safety, told BIRN and OCCRP that weapons from Central and Eastern Europe were distributed from centrally controlled headquarters in Syria. “We don’t care about the county of origin, we just know it is from Eastern Europe,” he said.

The Saudis and Turks also provided weapons directly to Islamist groups not supported by the US and who have sometimes ended up fighting MOC-backed factions, Ford added.

The Saudis are also known to have airdropped arms and equipment, including what appeared to be Serbian-made assault rifles to its allies in Yemen.

Ford said that while he was not personally involved in negotiations with Serbia, Bulgaria and Romania over the supply of weapons to Syria, he believes that the CIA is likely to have played a role.

Forfatterne mener at USAs rolle ikke bare har vært på logistikksida, men at man også har deltatt aktivt i sjølve transporten.

Through its Department of Defense’s Special Operations Command (SOCOM), it has also bought and delivered vast quantities of military materiel from Eastern Europe for the Syrian opposition as part of a US$500 million train and equip programme.

Since December 2015, SOCOM has commissioned three cargo ships to transport 4,700 tons of arms and ammunition from ports of Constanta in Romania and Burgas in Bulgaria to the Middle East likely as part of the covert supply of weapons to Syria.

Etter hvert begynner tegninga å bli ganske klar når det gjelder Vestens og oljediktaturenes rolle i å væpne og finansiere de hodekappende jihadistene som slåss for å ødelegge Syria. Denne rapporten bekrefter mye som har vært kjent tidligere og den virker svært gjennomarbeidet og grundig.

Forrige artikkelFahad Qureshi erklærer «hellig krig med penn»
Neste artikkelStøtter Klassekampen «opprørerne» i Syria?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).