Hvor er det flest terrorangrep og hvem er som oftest ofrene?

0

Terroren i Frankrike, Belgia og Tyskland har skaket opp folk i Europa, og det med god grunn. Men pressedekninga gir et inntrykk av at terroren først og fremst rammer folk i vår verdensdel, og det er meget langt fra sannheten. Så: Hvor rammer terroren mest? Hvem står bak den? Og hvem er ofrene?

Institusjonen Institute for Economics and Peace har utviklet noe den kaller The Global Terrorism Index, og den gir svar på disse spørsmåla. Oppsummert var situasjonen i 2014 slik:

 • Deaths from terrorism increased 80% last year to the highest level ever, with 32,685 people killed, compared to 18,111 in 2013.
 • Boko Haram and ISIL were jointly responsible for 51% of all claimed global fatalities in 2014.
 • 78% of all deaths and 57% of all attacks occurred in just five countries: AfghanistanIraqNigeriaPakistan and Syria.
 • Iraq continues to be the country most impacted by terrorism with 9,929 terrorist fatalities the highest ever recorded in a single country.
 • Nigeria experienced the largest increase in terrorist activity with 7,512 deaths in 2014, an increase of over 300% since 2013.
 • The global economic cost of terrorism reached an all-time peak at US$52.9 billion.
 • Since 2000 there have been over 61,000 terrorist attacks, killing more than 140,000 people.
 • Thirteen times as many people are killed globally by homicides than die in terrorist attacks.

Det er altså slik at terroren øker dramatisk. Hele 32.685 drepte i 2014. Men ofrene finner vi i hovedsak i fem land: Afghanistan, Irak, Nigeria, Pakistan og Syria. Disse fem landa hadde 78% av alle terrorofre dette året.

terror 2014

Det må understrekes at dette er tall fra før terrorangrepene i Europa i 2015 og 2016, men likevel er det klart hvor terroren rammer oftest og hardest. De fleste av disse terrorangrepene når aldri fram til forsidene i europeiske medier. Det har dessuten vært en voldsom økning i antall terrorangrep siden 2000. På disse åra har det vært 61.000 terroraksjoner som har drept 140.000 mennesker.

terror siden 2000

Og hvem var så gjerningsmennene? Statistikken viser at Boko Haram og IS sto for mer enn halvparten (51%) av alle terroraksjonene. På de neste plassene kom Taliban, al-Shabaab og fulani-militante i Afrika. Og de rammet stort sett sivilbefolkning. I perioden 2000 til 2014 var antall terrorofre i Vesten bare 2,6% av totalen i hele verden. 11. september 2001 utgjorde en stor del av dette tallet. Blant de øvrige terroraksjonene i Vesten perioden ble flertallet utført av «ensomme ulver». Her utgjør terroren 22. juli 2011 i Norge en svært stor andel av antall ofre (77 av 164). Etter at denne statistikken ble laget har det vært noen store terroraksjoner i Vesten, som altså ikke er med her. Jihadistiske terroraksjoner som rammet Frankrike i 2015 hadde totalt nesten like mange ofre (160) som alle terroraksjoner i Vesten tilsammen i perioden 2006–2014.

Oppsummert

I verden som helhet kan vi oppsummere:

 • De fleste terroraksjonene utføres av ekstreme islamister, jihadister.
 • Terroren rammer stort sett muslimske land.
 • De fleste ofrene for jihadistenes terror er muslimer.

Det er også åpenbart at terrorismen i Afghanistan, Irak, Pakistan og Syria er direkte relatert til USAs og Vestens krigføring.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBulgaria nekter å delta i NATO-flåte i Svartehavet
Neste artikkelOliver Stone: – Pokémon Go er «overvåkingskapitalisme»
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).