Oliver Stone: – Pokémon Go er «overvåkingskapitalisme»

0

Filmskaperen Oliver Stone, som er aktuell med sin nye film om Edward Snowden, sa på en konferanse i San Diego at han oppfatter den nye Pokémon Go-appen som et «nytt nivå av invasjon i privatlivet» som kan bidra til å skape et «totalitært samfunn». Stone pekte spesielt på hvordan appen samler data om så mange mennesker som mulig:

“They are data mining every person in this room,” he said. “It’s what they call surveillance capitalism.” «The profits are enormous here for places like Google. They’ve invested a huge amount of money in data mining what you are buying, what you like, your behaviour.»

Han mente også at appen kan bidra til å skape et «robotsamfunn». Den meget populære appen er blitt kritisert av mange fordi den sikrer seg tilgang til alle brukerdataene til dem som bruker den, inkludert deres Google-ID, hvor de befinner seg, deres epost og deres surfehistorikk.

For eierne representerer Pokémon Go foreløpig en verdi på tre milliarder dollar. Appen er utviklet av selskapet Niantic, som ledes av den tidligere State Department-mannen John Hanke. Også i Representantenes hus i USA har appen vakt såpass bekymring at man har sendt bekymringsbrev til John Hanke, skriver 9to5Mac. Men de er bare opptatt av datamengden som blir brukt og ikke av personvernet.

Den tyske forbrukerorganisasjonen har truet med å saksøke Niantic hvis selskapet ikke straks sørger for at appen tar mer hensyn til personvernet, skriver Fortune.

Niantic skriver at det var en feil som gjorde at appen krevde adgang til alle brukerdata og at dette nå er fikset. Ikke alle føler seg trygge på at dette løser problemet. Men uansett vil nok millioner av brukere traske omkring for å samle på Pokémons og øke profitten til Niantic.

 

 

 

Forrige artikkelHvor er det flest terrorangrep og hvem er som oftest ofrene?
Neste artikkelWikileaks: Sanders forsøkt sabotert av eget parti
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).