Bulgaria nekter å delta i NATO-flåte i Svartehavet

0

USA har hatt planer om å bygge opp en NATO-flåte i Svartehavet basert på Romania, Bulgaria, Ukraina og Tyrkia. Etter Montreux-konvensjonen av 1936 er det bare land ved Svartehavet som kan ha egen flåte der. Andre lands marinefartøyer kan passere Bosporos og operere i Svartehavet, men bare i 21 dager. Et hovedformål med kuppet i Ukraina 22. februar 2014 var at NATO skulle ta over den russiske flåtebasen på Krim. Gjennom folkeavstemninga på Krim og Russland raske intervensjon ble denne planen spolert, og derfor har USA lansert en «Plan B».

USA ønsker å ha en NATO-marine som kan operere tett opp mot Russlands base i Sevastopol, og det kunne de ha fått via planen om en fire-lands-NATO-flåte.

Men nå trekker Bulgaria seg. Nyhetstjenesten euractiv skriver at Bulgarias statsminister Boyko Borissov har avvist planen:

The Bulgarian Prime Minister said that he had refused the proposal for such a fleet made by Romanian President Klaus Iohannis over his visit today. Bulgaria, Romania and Turkey are NATO members, while Ukraine wants to join the naval alliance.
“Our country will not become part of the Black Sea fleet being prepared against Russia”, Borissov said. He added that this didn’t prevent his country’s navy from conducting common exercises with Romania “every day”.
‘We will board the ships, we will waive our flags, but only Bulgaria and Romania”, he said, adding that any other scenarios could lead to a military conflict.
“I want to see in the Black Sea sailing ships, yachts, tourists, love and peace,” Borissov said.

Etter kuppforsøket i Tyrkia er tilliten til USA på et lavmål i Ankara, så det er slett ikke sikkert at Tyrkia heller vil gå videre med denne planen, og dermed vil den bokstavelig talt strande.

USA har etablert det som kalles Black Sea Rotational Force som på rullerende basis sender amerikanske marinefartøyer inn i Svartehavet. I det siste har USA benyttet dette systemet svært aktivt, til skarpe protester fra Russland. I juli 2016 har USA sendt destoyeren USS Ross og landgangsfartøyet USS Whidbey Island inn i Svartehavet for å delta i en marineøvelse sammen med Ukraina. Dette minsker naturligvis ikke spenninga i regionen, men nå har i det minste Bulgaria satt en stopper for flåteplanen. Borissov bør kanskje være litt ekstra påpasselig når han krysser gata i tida som kommer?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.