Nigerias oljeproduksjon hardt rammet av bombekampanje

2

Ei gruppe som kaller seg Niger Delta Avengers (NDA) fører en bombekampanje mot Nigerias oljeproduksjon. Det de gjør er å sprenge oljeledninger, og det gjør de så effektivt ifølge egne opplysninger at de har redusert Nigerias oljeproduksjon fra 2 millioner fat per dag til 800.000. Dette skriver African Spotlight.

Påstanden kan ikke bekreftes av uavhengige kilder. Tvert om har Nigerias oljeminister nylig sagt at landets oljeproduksjon har økt til 1,6 millioner om dagen på tross av bombeangrepene i Nigerdeltaet.

NDA tilbakeviser derimot at det er de som har drept nigerianske soldater, slik hærledelsen hevder. De sier at de ikke vil ramme soldater eller sivile, men bare oljeproduksjonen. De sier i ei melding på Twitter at de har spengt en oljeledning som tilhører Shell. Newsweek prøvde å få Shells kommentar til dette, men lyktes ikke.

Ei gruppe som kaller seg MASSOB, og som kjemper for et uavhengig Biafra, har gått ut med støtte til NDA.

Avisa Vanguard skriver at sabotasjon rammer Nigerias økonomi hardt.

The recent spate of bombings of oil facilities in the Niger Delta has put the Nigerian economy in dire straits, plunging the country further down the road to a financial crisis. Latest data released by the National Bureau of Statistics, NBS, said the Nigerian economy is teetering on the brink of recession and the increase in bombings is throwing the country deeper into the abyss. The situation becomes worrisome when viewed against the backdrop that crude oil exports account for about 70 per cent of Nigeria’s revenue and 90 per cent of Nigeria’s foreign exchange earnings.

Det «Hevnerne» i NDA ønsker er å etablere en sjølstendig stat i Nigerdeltaet. (De har en egen nettside som heter www.nigerdeltaavengers.com, men den var satt ut av drift da jeg prøvde den.)

Statoil er en av de store utenlandske operatørene i Nigeria. Selskapet eier 20,21%. Agbami-feltet på nigeriansk sokkel, og feltet produserer 250.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Nigeria er Afrikas folkerikeste land med ca. 182 millioner innbyggere (anslag 2015) og har også den største økonomien på kontinentet. Ifølge FNs prognoser vil Nigeria innen 2050 ikke bare ha flere enn 300 millioner innbyggere og gå forbi USA som verdens tredje mest folkerike stat.

Men landet har store indre spenninger. Klassemotsetningene er enorme, og de etniske og religiøse motsetningene svært skarpe. Fra før av driver jihadistene i Boko Haram en krig for å opprette et kalifat i nord, og nå altså bombeaksjoner i det strategisk viktige og tett befolkede Nigerdelatet.

 

Les også: Hvem står bak Boko Haram?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


2 KOMMENTARER

 1. «Nigerias oljeproduksjon hardt rammet av bombekampanje»

  Det var i så fall høyst på tide. – Vi må bare ta oss i vare for hva som settes isteden for den korrupte oljeproduksjonen, i Nigeria og ellers.

  Nigeria har ikke bare «indre spenninger. Klassemotsetningene er enorme, og de etniske og religiøse motsetningene svært skarpe.». Landet har GINI-koeffisient på ca. 50 (Norge ca. 25 – Nigeria er altså «dobbelt så ulikt») – og «Nigeria is one of the most corrupt countries in the world».

  Dette er mye takket være Shell, som er hovedutvinner av olje der, og stort sett uten sikkerhetstiltak eller begrensninger i oljeutslipp:

  BBC: «Shell being sued in two claims over oil spills in Nigeria (…) Spills since 1989 have meant they don’t have clean drinking water, farmland or rivers, their claim says. (…) emails, letters and internal reports submitted to a court in London, and seen by the BBC, showed that senior Shell employees were concerned before the spill that Shell’s pipelines in the area had reached the end of their lives and needed replacing to avoid danger to lives, the environment and the economy. Two spills in 2008 affected about 35 sq miles (90 sq km) in southern Nigeria (…) Shell said at the time it «dismisses the suggestion that it has knowingly continued to use a pipeline that is not safe to operate».» http://www + bbc.com/news/business-35701607

  «[Lagos] is already one of the world’s mega-cities – a crime-ridden, seething mass of some 15 million people crammed into the steamy lagoons of southwest Nigeria. Two out of three Lagos residents [10 mill.] live in a slum with no reliable access to clean drinking water, electricity, waste disposal – even roads.» Jf. http://www.irinnews.org/news/2006/09/05/lagos-mega-city-slums

  *

  I mellomtiden øker Nigerias (2,8 % p.a.) og verdens befolkning (1,1 % – ca. 80 mill. p.a.) samlet med nær 3 personer i sekundet. – Det er så fort som du kan si «tett-tett-tett» – se deg rundt i rommet der du er, og tenk deg at det fylles i det tempoet. Og alle skal ha mat, klær, bolig og mobiltlf. – minst.

  Samtidig vet vi at Biosfæren er full for lengst av CO2 fra vårt forbruk, og utslippene globalt øker fortsatt (om bare litt, men «bare» 0,1 Gt øking til 32,14 Gt i 2015 er likevel over dobbelt så mye som i 1975 – 15,34 Gt).

  Kan noen vennligst slutte med vekst, vekst, vekst som formål for verdenssamfunnet nå, og begynne å bli voksne, voksnere, utvokst snart nå? – For rentesrente-funksjonen som dynamo i vekstøkonomien i verden som driver befolkningsveksten som driver CO2-veksten i Biosfæren, driver oss alle til vanvidd omtrent .

  Vi kan stoppe befolkningsveksten selv, ved å stoppe vekst-ideologien, eller bli stoppet av Biosfærens endelighet. Fritt valg. – Det første er slitsomt, vondt og vanskelig, det siste er dødelig for de fleste. Velg.

  Vi stanger allerede mot grensene så det knaker i samfunnene verden over. – Det som skjer i Nigeria skjer også «her», for menneskestammen på kloden henger sammen nå som én stor sirupklyse.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.