Nigerias oljeproduksjon hardt rammet av bombekampanje

0

Ei gruppe som kaller seg Niger Delta Avengers (NDA) fører en bombekampanje mot Nigerias oljeproduksjon. Det de gjør er å sprenge oljeledninger, og det gjør de så effektivt ifølge egne opplysninger at de har redusert Nigerias oljeproduksjon fra 2 millioner fat per dag til 800.000. Dette skriver African Spotlight.

Påstanden kan ikke bekreftes av uavhengige kilder. Tvert om har Nigerias oljeminister nylig sagt at landets oljeproduksjon har økt til 1,6 millioner om dagen på tross av bombeangrepene i Nigerdeltaet.

NDA tilbakeviser derimot at det er de som har drept nigerianske soldater, slik hærledelsen hevder. De sier at de ikke vil ramme soldater eller sivile, men bare oljeproduksjonen. De sier i ei melding på Twitter at de har spengt en oljeledning som tilhører Shell. Newsweek prøvde å få Shells kommentar til dette, men lyktes ikke.

Ei gruppe som kaller seg MASSOB, og som kjemper for et uavhengig Biafra, har gått ut med støtte til NDA.

Avisa Vanguard skriver at sabotasjon rammer Nigerias økonomi hardt.

The recent spate of bombings of oil facilities in the Niger Delta has put the Nigerian economy in dire straits, plunging the country further down the road to a financial crisis. Latest data released by the National Bureau of Statistics, NBS, said the Nigerian economy is teetering on the brink of recession and the increase in bombings is throwing the country deeper into the abyss. The situation becomes worrisome when viewed against the backdrop that crude oil exports account for about 70 per cent of Nigeria’s revenue and 90 per cent of Nigeria’s foreign exchange earnings.

Det «Hevnerne» i NDA ønsker er å etablere en sjølstendig stat i Nigerdeltaet. (De har en egen nettside som heter www.nigerdeltaavengers.com, men den var satt ut av drift da jeg prøvde den.)

Statoil er en av de store utenlandske operatørene i Nigeria. Selskapet eier 20,21%. Agbami-feltet på nigeriansk sokkel, og feltet produserer 250.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Nigeria er Afrikas folkerikeste land med ca. 182 millioner innbyggere (anslag 2015) og har også den største økonomien på kontinentet. Ifølge FNs prognoser vil Nigeria innen 2050 ikke bare ha flere enn 300 millioner innbyggere og gå forbi USA som verdens tredje mest folkerike stat.

Men landet har store indre spenninger. Klassemotsetningene er enorme, og de etniske og religiøse motsetningene svært skarpe. Fra før av driver jihadistene i Boko Haram en krig for å opprette et kalifat i nord, og nå altså bombeaksjoner i det strategisk viktige og tett befolkede Nigerdelatet.

 

Les også: Hvem står bak Boko Haram?

Forrige artikkelClinton på Haiti – et etterskjelv
Neste artikkelKappløpet mot Raqqa
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).