Kappløpet mot Raqqa

0

Den syriske arméen støttet av russisk flyvåpen har innledet et generalangrep på Raqqa, den såkalte «hovedstaden» til Den islamske staten. Samtidig prøver USA via kurdiske grupper de støtter å etablere et brohode samme sted. Minst 250 amerikanske spesialsoldater bistår i kampene.

Avisa The Independent skriver:

Syrian government forces have reportedly crossed into the province housing Isis’ de-facto capital in a new advance against the terrorist group.

President Bashar al-Assad’s troops have advanced up a major road into Raqqa from territory in neighbouring Hama and Aleppo governorates, according to monitors.

They were said to be heading towards the so-called Islamic State’s stronghold of Tabqa, which houses a strategic dam on the Euphrates River.

At det koordinerte syrisk-russiske angrepet kommer nå har nettopp å gjøre med at USA prøver å omrokkere terroristgruppene i området, forsterke samarbeidet med kurderne, og samtidig samarbeide med Tyrkia. Målet deres er å splitte opp Syria i diverse enklaver.

Hurriet Daily News skriver at syriske millitære kilder nyanserer bildet:

A Syrian military source, however, said that reports of an attack targeting Raqqa were «expectations», and that both Raqqa and Deir al-Zor, also in the hands of ISIL insurgents, were possible targets of army operations.
The army announced on May 31 a new operation backed by Russian air strikes in the Athriya area of eastern Hama province close to the provincial border with Raqqa. State media said the army had made territorial gains and inflicted heavy casualties.
«There is progress from Athriya on two fronts but the coming direction is not set,» the military source said.

Almasdarnews melder derimot at offensiven er i full gang:

Today (June 2nd), the Syrian Armed Forces, backed by the paramilitary ‘Desert Hawks’, launched a prolonged, full-scale offensive to oust ISIS from its de-facto capital of al-Raqqa. Thousands of the Syrian Army’s most experienced troops amassed at the town of Ithriya (in southern Aleppo) this morning. Photographs of the soldiers gathering at this town near the border of the Raqqa province reveal the scale of the operation; with soldiers, shown alongside armoured vehicles and heavy equipment, marching on towards the ISIS bastion.
Sjøl om det er nyanseforskjeller i rapportene, er det ingen tvil om at kampene hardner og at det såkalte kalifatet er hardt presset av den syriske armeens framganger.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelNigerias oljeproduksjon hardt rammet av bombekampanje
Neste artikkel– Facebook lytter til samtalene dine gjennom mikrofonen på mobilen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).