Møte med makta

0
Eva Thomassen

Cappelen/Damm – ‘DU VERDEN’-avholdt  sommerfest 14.juni…Temaet var norsk militær deltakelse i Syria. Til stede i panelet var leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomitè Anniken Huitfeldt (AP), nestleder i samme komitè Øyvind Hallaker (H),  Cecilie Hellestveit, general og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen og oberstløytnant Tormod  Heier. Tidligere NRK-journalist Christian Borch var utspørrer. Huitfeldt og Hallaker redegjorde for hvorfor Norge skulle gå inn i Syria militært og hvordan Syria bør se ut etter at Assad er fjernet.

Som så mange av Norges nære allierte i NATO og derfor den norske regjering, finner også Huitfeldt og Hallaker det uproblematisk å bryte folkeretten. ‘Assad har brukt kjemiske våpen mot egen befolkning’. Denne påstanden kom etter gassangrepet i Ghouta i 2013. Obama så på dette som ‘red line’ som han nærmest ventet på ville bli ‘brudt’. Påstanden om at det var Assad som stod bak dette angrepet er tilbakevist gang på gang senere. Likevel er det en vandrehistorie som brukes for hva den er verdt. Nå i Huitfeldt og Hallakers argumentasjon for å styrte Syrias lovlig valgte president. Enten er Huitfeldt og Hallaker kunnskapsløse eller så passer ikke sannheten inn i beslutningen om både å bekjempe IS og å styrte Assad.

huitfeldt hallaker syria

De får dette til å henge i hop ved å fornekte at det er er sekulært styre i Syria. De ønsker å innføre en ‘integrert sunnimuslimsk’ stat. Det betyr at den sekulære styreformen som er i Syria i dag, hvor alle religioner er representert, skal fjernes. Det skal erstattes av et sunnimuslimsk regime som vi finner i bl.a. Saudi Arabia. Norge og Saudi Arabia er begge med i den 60 land store USA-ledede koalisjonen som skal ‘bekjempe’ IS. Norge og Saudi Arabia har sammenfallende politikk i Syria. Hallaker opplyste at ‘vi’ gikk inn i Geneve-forhandlingene med målet ‘Assad er ikke en del av løsningen’. Den saudi ledede opposisjonen under Geneve forhandlingene, som aldri ble noen forhandlinger, fordi opposisjonen trakk seg før den startet.

Lederen for denne norskstøttede opposisjonen, Alloush, tilhører en av de råeste terrorgruppene i Syria. Det er på bakgrunn av denne politiske manøvren at Norge skal ‘bygge’ operative militser blant ‘sunnimuslimske’ syriske opprørere. Disse opprørerne er avhoppere fra den syriske hæren og fra den ‘moderate’ opprørsgruppa Den frie syriske hæren. En hær som er umulig å skille fra terrorgrupper som IS og al-Nusra.  De syriske opprørerne Norge skal trene har samme mål som Norge, men de får ikke lov å skyte på syriske soldater….

Allerede her burde det for lederen og nestlederen av utenriks-og forsvarskomiteen, ringe noen bjeller. Norge kan bryte folkeretten fordi Assad har mistet legitimitet. Norge støtter Nasjonalkoalisjonen som Syrias legitime regjering, fra 2012. Assad’ portefølge er den syriske hæren. Når Norge har gitt disse norsktrente sunnimuslimske opprørerne forbud mot å skyte på syriske soldater blir det hele absurd. Syriske soldater i den syriske hæren er ikke soldater i en ‘hær’ som Norge drømmer om skal tilhøre Nasjonalkoalisjonen.

Den syriske hæren er  nasjonalstaten Syrias hær.. New Syria Army er navnet på hæren våre sunnimuslimske opprørere skal slutte seg til. Det er restene etter USAs mislykkede satsing som de brukte 500 millioner dollar på og som endte opp med 5 opprørere og mengder med våpen til IS. New Syrian Army er knyttet til  paraplyorganisasjonen Authenticity and Development Front. Etablert av Saudi Arabia og inkluderer islamister, avhoppere og sivile opprørere. Denne gruppa har  flere rene terrorgrupper i sin portefølge. De er allierte med bl.a. USA, Saudi Arabia, Qatar, Islamic Front og al-Nusra Front. De er i opposisjon til bl.a. Den syriske hæren. Det er kjent at mange av de opprørerne USA har forsøkt rekruttert til New Syria Army har trukket seg, fordi de ikke får lov å skyte på syriske soldater…

Når denne kampen er over skal man ifølge Huitfeldt, ikke gjøre de samme feilene som i Afghanistan og Libya, hvor man etterlot seg et vakum. I Syria ønsker hun å beholde statsinstitusjonene i den nye sunnimuslimske staten… Hallaker var trygg på at regjeringen hadde fått all informasjon den trengte fra rettsavdelingen i UD. Denne informasjonen var han også trygg på var korrekt. Begge poengterte gjentatte ganger at det er viktig å være solidariske med våre allierte. Når USA ber oss om hjelp stiller vi opp.  Huitfedt og Hallaker la også vekt på at det foreligger en enstemmig FN resolusjon som sier at ‘verdenssamfunnet’ må bruke alle midler for å bekjempe IS. Også hjelp til den syriske hæren og den sittende syriske presidenten? Russland?… Huitfeldt fikk også med at IS var drevet tilbake takket være koalisjonen Norge er en del av. Russland bidrag ble utelatt…

Da møtet var over grep jeg fatt i Hallaker, nestlederen i Det norske stortings utenriks- og forsvarskomitè. Jeg spurte han om han hadde vært i Syria. Det hadde han ikke. Jeg spurte han om han kunne mye om Syria. Det kunne han ikke. Jeg fortalte han at jeg hadde vært i Syria 2 ganger i løpet av det siste året. Jeg fortalte han at jeg hadde truffet flere ministre, muftien, den greskortodokse partriarken, overhodet for den armenske kirken, overhodene for den drusiske befolkningen, møtt soldater, offiserer, opposisjonspolitikere, besøkt Palmyra, Homs, Sweida, Yarmouk, M’alolah, Damaskus, Crak des Chevaliers, reist gjennom store områder av Syria.

Jeg fortalte han at jeg hadde overvært parlamentsvalget den 13. april. Jeg fortalte han om den store støtten Assad har, om at 80% av befolkningen bor i regjeringskontrollerte områder. Det siste visste han. Han spurte om jeg hadde noe litteratur om Syria. Jeg tilbød han å snakke med meg. Han spurte til slutt å få visittkortet mitt. Dette er mannen som støtter å ødelegge et land, et folk og en populær og lovlig valgt president i en sekulær stat.og å erstatte det med en terrorstat ledet av  islamistiske terrorister i stedet…Dette er norsk utenrikspolitikk in persona.

Mvh.
Eva Thomassen

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.