NATO-senderen på Marienlyst fornekter seg ikke

0

NRKs Dagsrevyen skuffer sjelden. Du kan være ganske sikker på at programmet stiller opp med NATO-propaganda eller annen provestlig hjernevask i beste sendetid. Så også i Søndagsrevyen 19. juni 2016. Det var et innslag om landet Georgia ved reporter Eirik Veum. Fem minutter om at landet lever i frykt og vil inn i NATO.

nrk georgia nato

Vi får vite om det truende Russland og om at politikerne i Tibllisi vil inn i NATO. Men vi får ikke vite at det var Georgia og daværende president Mikheil Saakashvili som starte krigen mot Russland i 2008 som førte til at landet tapte kontrollen over Sør-Ossetia. Eller som det står i The Guardian:

An investigation into last year’s Russia-Georgia war delivered a damning indictment of President Mikheil Saakashvili today, accusing Tbilisi of launching an indiscriminate artillery barrage on the city of Tskhinvali that started the war.

The war started «with a massive Georgian artillery attack», the report said, citing an order from Saakashvili that the offensive was aimed at halting Russian military units moving into South Ossetia.

Flatly dismissing Saakashvili’s version, the report said: «There was no ongoing armed attack by Russia before the start of the Georgian operation … Georgian claims of a large-scale presence of Russian armed forces in South Ossetia prior to the Georgian offensive could not be substantiated … It could also not be verified that Russia was on the verge of such a major attack.»

Den rapporten det dreier seg om er en 1000 siders rapport fra EU. Rapporten kritiserer begge sider. Men når det gjelder ansvaret for å ha startet krigen er undersøkelseskommisjonen krystallklar. Det ansvaret lå på Georgia og Mikheil Saakashvili. Dette ansvaret innrømmes også av et av de mest innflytelsesrike magasinene for eliten i USA, Foreign Policy, som dessuten skriver om Saakashvili:

After coming to power in Tbilisi, Saakashvilli amassed vast presidential power through constitutional reforms. And while carrying out his admittedly impressive anti-corruption campaign, he caused significant damage to Georgia’s democracy by short-circuiting due process, violently suppressing opposition protests, and clamping down on opposition media outlets. This should all raise serious alarm bells.

Saakashvili håpet utvilsomt at når krigen først var i gang, ville han få NATO og USA til å intervenere på sin side. Han hadde faktisk vært i Washington på forhånd for å appellere om slik støtte. Der var utenriksdepartementet avvisende, mens derimot Det hvite hus og visepresident Dick Cheneys kontor. David L Phillips, som er senior fellow ved Atlantic Council, sa til Los Angeles Times at “Saakashvili’s buddies in the White House and the Office of the Vice President kept egging him on”.

Nicolai N. Petro som er professor ved University of Rhode Island i USA har skrevet en grundig artikkel om konflikten og bakgrunnen for den. Den peker på det samme. Saakashvili startet krigen og han gjorde det fordi han hadde fått oppmuntringer fra Det hvite hus.

Men noe så forstyrrende som fakta eller analyse ser ikke ut til å passe i Dagsrevyens redaksjon. Der forteller man historier som passer inn i NATOs krigspropaganda. Kriger vinnes ikke ved våpen alene, det er også viktig å vinne fortellingen. Dette vet krigsplanleggerne i NATO. Derfor er det viktig for dem at kanaler som NRK mater norske innbyggere med fortellinger som bygger opp om den krigen mot Russland som de helt åpenbart forbereder. Og NRK stiller opp, gang på gang.

For det er nesten ikke journalistikk man driver med i revyen. 10 minutter feelgood. Litt kongehus. Ulv tar sau. Et par slappe utenrikssaker, alltid med provestlig vinkling. Og så sporten. Kveldsmesse for systemet.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.