EU, slik vi kjente det, er slutt. Hva kommer nå?

22

Det er ingen overdrivelse å si at det britiske Brexit var historisk. Det betyr at EU ikke lenger er det samme som det var før 23. juni 2016. Ikke bare forsvinner 20% av EUs BNP ut av unionen, men hele den indre balansen blir forrykket og krav om nye folkeavstemninger står i kø. EU er en mastodont som aldri har bygd på noe folkelig votum, men er bygd på de europeiske elitenes prosjekt om å skape en ny supermakt – i suveren forakt for hva folkene i Europa måtte mene. Planen var å avskaffe de nasjonale pralamentenes makt i 2025. Nå blir ikke det så lett å gjennomføre.

aviser brexit

Panikken på børsene

Da det ble klart at et flertall av britene hadde stemt for utmeldelse, førte det til et umiddelbart børskrakk over hele verden. Ifølge Bloomberg var krakket så stort at verdens 400 rikeste personer tapte 127,4 milliarder dollar i løpet av noen timer. (Dette er riktignok bare i verdipapirer, men likevel.) Bill Gates, Jeff Bezos og Gerald Cavendish Grosvenor, Storbritannias rikeste person, tapte over en milliard dollar hver.

Grafen viser utviklinga på Milanobøren. Et kursfall på 12,5% i løpet av noen få timer.
Grafen viser utviklinga på Milanobøren. Et kursfall på 12,5% i løpet av noen få timer.

The Guardian skriver at Brexit ga et samlet tap på de globale markedene på 2000 milliarder dollar.

Dette er den umiddelbare virkninga, men spørsmålet er hvordan den langsiktige virkninga blir. Det er ikke gitt foreløpig. Men den globale kapitalistiske økonomien er i en så sjaber form at Brexit godt kan utløse en ny resesjon. Verdenshandelen falt med 1,1% i første kvartal 2016, så det skal ikke nødvendigvis så mye mer til før stagnasjonen forsterkes.

Verdensøkonomien er i dag enda mer gjeldsbasert enn den var før krakket i 2008. Gjelda har økt med 57.000 milliarder dollar siden 2007, eller en økning på 29%. Det er ei gjeldsboble som bare venter på å sprekke.

verdens gjeld 2016

I tillegg har verdens storbanker pumpet opp det såkalte derivatmarkedet til et helt sinnssvakt nivå, nemlig 700.000 milliarder dollar, eller omkring ti ganger verdens samlede BNP.

En av hovedstedene for denne kapitalistiske parasittismen er nettopp The City of London. Som et ekko av det britiske imperiets fortid har London blitt et sentrum for finansakrobatikk, komplekse finansielle operasjoner og hvitvasking av mer eller mindre kriminelle penger. Forut for avstemninga i Storbritannia kom det signaler fra Den europeiske sentralbanken om at mye av denne virksomheten vil forlate London i tilfelle av Brexit.

Det gjenstår å se om dette slår til, men at Brexit rammer finanskapitalen i City er hevet over diskusjon. Og det skal ikke så mye til før bobla sprekker eller korthuset raser, fordi hele grunnlaget allerede er så forfalsket og så totalt ute av takt med den virkelige økonomien.

Alan Greenspan, tidligere sjef for Federal Reserve, sier at dette er den verste situasjonen han har opplevd:

«This is the worst period, I recall since I’ve been in public service,» Greenspan said on «Squawk on the Street.»

«There’s nothing like it, including the crisis — remember October 19th, 1987, when the Dow went down by a record amount 23 percent? That I thought was the bottom of all potential problems. This has a corrosive effect that will not go away.»

brexit grexit

Maktkampen

David Cameron inviterte Barack Obama til Storbritannia for å fortelle britene at de for enhver pris måtte forbli i EU. Den helt tydelige underteksten var at britene måtte bli i EU, for USAs skyld. I ettertid er det vel lett å slå fast at dette var et av de dumme sjakktrekkene til Cameron. Storbritannia har hele tida vært USAs foretrukne trojanske hest innenfor EU. Nå må USA rykke opp Tyskland til denne posisjonen. Allerede dette er en forrykking av maktforholdet, og det er ikke på noen måte sikkert at det vil bli vekke noen glede i Paris.

Enda mer utfordrende er det at Skottland nå krever en ny folkeavstemning og at det er reist tilsvarende krav i Nord-Irland. Dersom det skulle bli slike folkeavstemninger, og dersom de skulle gi flertall for EU, så vil det være slutten for The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, som ble grunnlagt gjennom Acts of Union i 1707.

Med Brexit mistet EU 60% av sin oljeproduksjon og 30% av sin gassproduksjon. Men det meste av dette produseres på skotsk sokkel. Hvis Skottland går til EU, beholder EU denne energiproduksjonen, mens den er tapt for England. I så fall vil Berlin få mer å si over det som til nå har vært britisk olje og gass, enn hva London vil ha. Det skal vel ikke stor fantasi til å se at dette kan fyre opp under diverse både historiske og økonomiske motsetninger?

Slutten på EU?

Brexit har styrket kravene om folkeavstemninger i flere EU-land, ikke minst i Frankrike, der Marine Le Pen og hennes Front National har stilt krav om det.

referendum eu

Et flertall for fransk utmelding vil være slutten for EU. Ikke det at det ikke vil være mulig å opprettholde noe som kaller seg Den europeiske union også etter en Frexit, men det vil i så fall ikke være det EU vi kjenner i dag, det vil være Stor-Tyskland med vasaller. EU kan kanskje overleve en nederlandsk eller belgisk utmeldelse, men ikke en fransk eller italiensk. Da vil hele prosjektet ligge i grus. Og EU vil ha seg sjøl å takke. Verken Maastricht-traktaten eller Lisboa-traktaten er godkjent av noe velgerflertall i medlemslanda. Det har vært eliteprosjekter fra første øyeblikk.

Og når EUs fem presidenter foreslår å avskaffe de nasjonale parlamentenes makt innen 2025, har de ikke en gang noen forankring i sine egne nasjoner, for ikke å snakke om i resten av unionen. Brexit har skadeskutt denne planen, og det gjenstår å se om EU-eliten tør å kjøre den fram nå.

I mars 2016 sa David Cameron at «Brexit kan føre til den tredje verdenskrig». Dette var helt opplagt et forsøk på å påvirke opinionen, og det er neppe riktig. Utviklinga går dessverre i retning av en tredje verdenskrig, men det skyldes USAs aggressive politikk mot Russland og Kina, og har ingenting med Brexit å gjøre.

På kort sikt kan faktisk Brexit ha motsatt virkning. Det er ikke sikkert at det blir like lett for Washington å holde EU på krigsstien nå som unionen får så mange egne problemer å slite med. Det er USAs egne kriger og kriger via stråmenn i Ukraina, Libya, Syria, Jemen osv. som driver verden mot en ny verdenskrig. Det er NATOs vanvittige opprustning og provokasjoner mot Russland og USAs trusler mot Kina som kan utløse krigen. En splittelse i EU vil kanskje skape nok kaos til at krigskreftene bremses. Det er i hvert fall oppstått en situasjon som må utnyttes for det den er verdt til å skape folkebevegelser mot krigen.

 

 

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

22 KOMMENTARER

 1. Håper vi nå ser starten på slutten for EU. Nok å ta tak i (i europa) istedenfor å være løpegutter for USA. Nasjonal sjølråderett burde stå på agendaen fremover.

 2. Tysk Die Welt har idag en god overskrift.:»Europas forvirrede stater.»
  Og de utskremte ,og like forvirrede,MSM -skribenter fyller forsidene med -den herostratisk berømte undeskriftskampanje,og at Skotland vil ha ny folkeavstemning,og vil inn i EU.Hurra!
  Borte er skepsisen mot nasjonalismen,valgene i Spania-innkludert Catalonia-er denne gang et ikke-tema.Og hvordan de resterende -forvirrede,seg imellom og internt,27 stater skal bli enige om opptaksvillkårene for et selvstendig Skotland,er fraværende.Og,hvem skulle evt.ha kontrollen over NATO-anleggene i Skotland?En felles EU-hær ,med sete i Brussel eller Berlin?Det er vel det som er målet-et NATO/EU for utbredelse av de nye liberale slekters overherredømme.En Verden,i småborgernes selvbilde,med NATO som fotsoldater.Til beskyttelse mot trangsynte arbeidere,og andre tilbakestående elementer.In Your Face.

  • Ja. Og faktisk kan man egentlig nesten stryke «lomme». For det er slik at et hvert «demokrati» (folkestyre) slutter å være det (et demokrati) så snart

   A: det blir for stor og sentralisert administrasjon. Da opphever beslutnings- og gjennomføringsmakt tyngdeloven og flyter loddrett oppover. Mulig det er snakk om en slags kapillæreffekt (hårrørseffekt)?

   og/ eller

   B: det bare er noen få som engasjerer seg aktivt utover den obligatoriske klagingen over de andres vedtak og fylling av valgurner med bløtkakelodd hvert annet år.

   • Amen!

    Har ikke så god tilgang til nettet i sommer, og er derfor innom kun en gang i blant. Godt å se at du fremdeles er her med skarpsindige utdypninger og refleksjoner.

  • Hei Øyvind.
   Du skrev» flerpartisystemet,en levning fra den katolske kirke».
   Kan du skrive litt om dette,evnt legge ved en link,anbefale bøker etc på det emnet?
   Noen andre som har noen kommentarer?
   Så at noen skrev på nettet at det var ulovlig i forhold til grunnloven.Hvordan henger det sammen historisk?

 3. For en gangs skyld synes det som Merkel har is i magen og opptrer med den verdighet man kan forvente fra en statsleder. Om det bare er et spill, eller om hun vil stå løpet ut, gjenstår å se.

  Kanskje forstår hun innerst inne at spillet er tapt, strikken ble strukket for langt for fort, og skal Tyskland komme seg ut i stående stilling må avviklingen tas med fatning og underlegges en sivilisert tone og linje.

  Selvsagt går EU i oppløsning. Vi er mange som har forstått dette lenge, det har kun vært et spørsmål om tid og anledning.

  Hovedårsaken ligger på det manglende votum i folket. Maktarrogansen tok tidlig overtaket i unionen og da var det lett å spå utgangen. Vi ser det fortsatt i EU-tilhengernes manglende respekt for flertallet. Tilhengerne nekter også å sette seg inn i motstandernes argumenter, som kun avfeies. Forrakten for demokrati og flertall er påfallende.

  Et EU i oppløsning må få konsekvenser for Europa. Et forsøk på å reetablere unionen via EØS-lignende avtaler må avvises. Det handler om å ta tilbake nasjonalstatenes selvstendighet
  og folkestyre. Og det handler også om å ta kontroll på storfinans og monopolister.

 4. The City of London Rothschild bankerne har lastet opp europeiske banker med verdiløse papirer og sugd all verdi ut av Europa. De tenner nå lunta og gjør klar for gigantisk implosjon.

  Etter at kaoset har lagt seg, kjøper de det aller siste som finnes av verdier på billigsalg og presenterer løsningen på problemene.

  Standard rutine.

  Det er mange utfordringer i veien, men med modighet, årvåkent blikk og klokskap håper jeg vi denne gangen kan stå opp mot globalistavskummet. Muligheten er liten, men den finnes! Se på Island.

  • Etter Panama Papers (CIA-psyop) skjedde følgende to ting i rask rekkefølge på Island:

   1) Statsministeren måtte gå av etter et folkekrav.

   2) Banksterne som nesten ødela Island for noen år siden, slapp ut av fengsel.

   Og nå innsettes en ny globalistmarionett som statsleder der.

 5. Det er verdt å merke seg at Deutsche Bank, Tysklands største og verdens ellevte største bank, er ned 73 %(!!!) fra topp. Den nådde på fredag faktisk en ny historisk bunnotering. Blir interessant å se hva som skjer når børsene åpner i morgen.

  DB er forøvrig angivelig verdens mest derivateksponerte bank, med en eksponering på over 70 000 milliarder dollar.

  Mange andre storbanker sliter omtrent like mye. Også notoriske Goldman Sachs har gått ned kraftig det siste året.

  Når alle TBTF-bankene kollapser (i september/oktober, samtidig som MSM begynner å fokusere på problemene), sprekker derivatbobla også. Og da står de globale katastrofene i kø.

  Så spørs det om Yellowstone går i lufta før eller etter den tid.

  • KZ, jeg blir litt forvirret her. For under to uker siden, den 15. juni, forkynte du uten fnugg av tvil eller reservasjoner bl.a. følgende. Sitat:

   «Her er det som kommer til å skje, i kronologisk rekkefølge:

   Stort terrorangrep i London 22. juni, dagen før Brexit-avstemmingen. Avstemmingen utsettes derfor til 6. juli. I angrepet blir det benyttet en skitten bombe. (Konvensjonell bombe som sprer utarmet uran over et stort område.) Big Ben blir også sprengt.

   6. juli stemmer britene for utmeldelse av EU. Neste dag (7/7) straffer eliten dem med et nytt stort terrorangrep, siden de stemte feil. Det erklæres unntakstilstand i UK og hele Vesten, og utmeldingen blir utsatt på ubestemt tid. Verdenshandelen begynner å bryte sammen og mange av forsyningslinjene svikter. Det blir knapphet og rasjonering. USA okkuperer en rekke europeiske land for å «beskytte oss mot de aggressive russerne». Norge er et av landene som aller villigst lar seg okkupere av de amerikanske «frihets- og demokratistyrkene». Migrantstrømmen mangedobles i takt med en generell forverring av forholdene i Afrika, Midtøsten, Tyrkia og flere andre områder. Mye terror og kaos overalt.»

   https://steigan.no/2016/06/15/av-hensyn-til-rikets-sikkerhet/#comments

   Som vi nå vet, gikk det ikke som i første del av «manifestet» i hvert fall.

   Du spår også mer, men det ligger enda litt lenger inn i fremtiden, så det kan vi evt. heller komme tilbake til etter at begivenhetene har eller ikke har funnet sted som angitt av deg.

   Men det jeg lurer sånn på er hvordan det har seg at du nå kjører på med en langt mer edruelig analyse og prognoser ifbm. derivathandel og storbanker, et tema det er adskillig lettere å finne tallstøtte til, og som i disse dager blir behørig analysert av mange proffe finansanalytikere, når det mest naturlige ville være å holde fast ved de forrige spådommene som gikk helt galt, og prøve å gi oss en troverdig forklaring på hvorfor clairvoyancen sviktet, slik at vi ikke tror du bare sitter der og finner på etter hvert, eller kanskje forleser deg på andre nostradamuser du regner med at vi andre ikke kjenner til, for så å gjengi disse med egne ord på norsk.

 6. En fryd å lese: Marie Simonsens voldsomme sutring i en Dagblad-kommentar: Klovnen Boris vant avstemningen i Storbritannia. Ikke publikum, http://www.dagbladet.no/kultur/klovnen-boris-vant-avstemningen-i-storbritannia-ikke-publikum/60254033

  Hun deler ut personkarakteristikker i øst og vest, men glemte seg selv, der fråden står om munnen hennes.
  Det er nesten så sjeg synes synd på henne, men bare nesten, ettersom kommentaren oppleves som nokså patetisk.

  • Marie Simonsen har vel alltid vært EU-vennlig, men det er påfallende hvordan folk som før var EU-skeptiske nå ser ut til å være svært så indignerte over Brexiten.

   • Ja, «de unge», som unge er én store masse, er rasende. Det er i hvert fall de vi hører fra. Facebookveggen min er full av sinte folk fra hele Europa som tror valget var for eller mot Farage. Nå vil de ha omvalg, demokrati er visst ikke noe særlig. De er ikke interessert i å forstå hva EU er, de nekter å gi opp troen på dette prosjektet.

 7. Ronny Kjelsberg er visst forøvrig glad for Brexit, men lei seg for at resultatet skyldtes «rasistiske» briter.

 8. Til og med George Soros (som begynte å hamstre gull og aksjer i gruveselskaper nylig) sier jo nå offentlig at EU kommer til å bryte sammen.

  Og dét har da også hele tiden vært den *virkelige* elitens mål. Både USA og EU (og alle andre institusjoner vi kjenner i denne gamle verdensordenen) må bort for å bane vei for en NY verdensorden.

  Og hvis dere tror at Soros tilhører den virkelige eliten, tar dere feil. Han tilhører riktignok 0.01-prosenterne, men den egentlige makten er skjult. Altså mye mer skjult enn småfolk og leilendinger som Rockefellerne og Rothschildene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.