Yes Minister – Why Britain Joined the European Union

14

KampanjeStøtt oss

14 KOMMENTARER

 1. Herlig. Britisk satire inneholder temmelig mye mer sannhet, vidd og politisk kløkt enn en norsk stortingsdebatt på ramme alvor. Umulig å ikke elske en kultur som holder seg med sånt.

 2. En myt som engelsmännen gärna sprider är hur listiga de är. Det sker i TV-thrillers, James Bond filmer och sketcher som denna. Men min erfarenhet, som jag just redovisat på lindelof.nu http://www.lindelof.nu/varsta-brittiska-krisen-pa-300-ar/#comments är att de inte är klipskare än andra. Att de ändå ställt till trassel i det europeiska «samarbetet» beror på fundamentala skillnader i ekonomi och samhällsliv, som ytterst beror på att fransmännen för 200 år sedan aldrig fick chansen att införa «Code Napoleon» i Storbritannien.

  • Selvfølgelig skryter engelskmennene på seg mer list enn de har dekning for. Alle storspillere gjør det. Men det finnes nok av kulturer, også i vesten, der ironi generelt er svært uhøflig og strider mot en hver sosial konvensjon, og selvironi fullstendig utenkelig. Det å kle av makten og kutte folk ned til sin reélle størrelse i satirisk form kan fungere som en emosjonell buffer mot reaksjoner på urettferdige samfunnsforhold og en institusjonalisert bekreftelse på ytringsfrihet, men det at man også i de høyere sosiale og økonomiske skikt finner på slikt tøv og ler aller best av det selv, har nok sammenheng de med sin «stiff upper lip» har hatt et sterkt behov for å senke skuldrene litt. Og det er og blir for meg et svært forsonende trekk ved den britiske kulturen. Makta rår jo åkkesom og over alt, men hvorvidt det er lov å le kan være forskjellen på et levelig liv eller ikke. Det samme gjelder jo da spørsmålet om kulturen har fremdyrket en slikt grad av tvisyn og iboende system- og autoritetskritiske tradisjoner at folk faktisk forstår ironi og satire. F.eks. amerikanere sliter som kjent noe med dette.

   • » … sammenheng MED AT de med sin «stiff upper lip» har hatt et sterkt behov …» osv., skulle det stått.

    • Det er ingen frøken som gir deg dårlig karakter om du ikke retter feilene dine, og skulle du bli bannet for slurv, så er det bare å finne på et nytt nick. .

     • Å la være å rette skrivefeil på fritiden, er snart den eneste friheten nordmenn har.

      Godtfolk legger godviljen til, så det er de riktige menneskene du irriterer, når du ikke lenger viser frykt for at frøken eller englebarna skal si du er dum.

 3. Ibland undrar jag om bristen på humor i t.ex. Sverige beror på att vi inte (ännu) har några starka motsättningar. Det verkar vara under förtryck som humor kan spira. I Storbritannien klassförtryck. I det forna Sovjetunionen och Östeuropa politiskt förtryck. Den judiska humortraditionen frodades under ghettoförtrycket i diasporan – men vem har hört talas om humor i Israel – åtminstone bland judarna? Kanske är det bland palestinierna vi får leta efter det?

  PS: Aldrig är norrmän, finnar och danskar så humoristiska som när det gäller svenskar – medan motsatsen knappast gäller.

  • «PS: Aldrig är norrmän, finnar och danskar så humoristiska som när det gäller svenskar – medan motsatsen knappast gäller.»

   Anders, det kan skyldes at svensker er mer ufrivillig komiske enn folk fra Norden for øvrig. Alle er best i noe. Og at svensker har mindre humoristisk oppfinnsomhet, altså er mindre frivillig komiske. Ingen kan være best i alt.

   For å rette på dette dypt urettferdige misforhold vil det fra nå av kun konkurreres på idealtid og med forhåndsbestemte handikap. Noen av oss bor faktisk fortsatt i Norge. Makan.

  • «Ibland undrar jag om bristen på humor i t.ex. Sverige beror på att vi inte (ännu) har några starka motsättningar.»

   Svensker lever i en fantasiverden, og straffer de som som påpeker at fantasien ikke er sann. At ingen tør si seg ueninge eller si noe morsomt under slik forutsetninger, er ikke så veldig rart.

   «Det verkar vara under förtryck som humor kan spira. »

   Hadde du hatt rett, hadde du kunne vitset med hykleriet alle RESPEKTABLE og ANSVARLIGE svensker oppviser i det offentlige rom, noe eksempelvis ikke de som hykler selv kan gjøre?

   Det ER eksempelvist slemt å invitere en svenske til en «kom som du er» fest i seks-syv tiden, da han ikke vet hva de andre skal ha på seg, eller helt når de kommer.

   Nå var ikke dette en farlig vits, men om det er sant fordi svensken fra sentralt hold oppdras til å hate de som avvikere fra normen generelt, fordi dette gjør at media lettere kan forme folkeviljen, er det for totalitært til å være morsomt.

  • Har ikke svensker humor? Og har dere ikke sterke motsetninger? – Jeg tror du må bruke sommeren til å reise rundt på landbygda. På slutten av nitti-tallet drev vi regelrett flyktninge-mottak for jämtlendinger her på gården. De har delvis returnert nå – men avskyen for 08;ere var påtakelig. Mye sterkere enn den tilsvarende norske.

   Jeg lurer på om det kan være vanskelig å lage god satire, når virkeligheten blir absurd nok.

   • Det skal ha vært valget av Nixon som fikk det til å gå opp for Lehrer at hans satire nå var unødvendig, så vidt jeg husker. Han har siden stort sett undervist i matematikk og musikkteater ved University of California, Santa Cruz.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.