Klassekamp i Saudi Arabia: Arbeidere setter fyr på busser

10

Arbeiderne ved anlegget til Binladin Group i Mekka i Saudi Arabia fører en kamp for lønninger de for lengst skulle ha fått utbetalt. (Ja, det er den familien Bin Laden. Selskapet ble etablert av Osama Bin Ladens far.) I denne kampen har de blant annet satt fyr på noen av selskapets busser.

Det er avisa The Independent som melder dette. Avisa skriver:

Workers at a major Saudi construction firm have set fire to nine company buses in protest over thousands of sackings and their salaries not being paid.

Employees at Binladin Group have staged several demonstrations within Saudi Arabia’s Mecca region in recent weeks, with some claiming they have not received their wages for six months.

The attack on the company buses came after Saudi Al-Watan newspaper reported the company had laid off 50,000 foreign employees and issued them exit visas.

Nettavisa The Middle East Eye skriver også om aksjonen.

The mass sacking by Binladin constitutes a 25 percent reduction of its total 200,000 workforce, according to its LinkedIn page.

The company, which was established in 1931 by the father of the late al-Qaeda leader Osama Bin Laden, is one of Saudi Arabia’s largest employers and it has been responsible for large construction projects including building towers in the capital Riyadh, and universities and airports in the western port city of Jeddah.

But the company has reportedly been suffering from debts of up to $30bn and it has been engaged in a series of pay disputes with workers, which in March led to protests outside their offices in Riyadh.

Arbeiderklassen i det islamistiske diktaturet består overveiende av utlendinger uten faglige rettigheter, arbeider som utsettes for en knallhard politisk og økonomisk undertrykking. Etter sharia er klassekamp ikke akseptert og fagorganisering forbudt. Når arbeiderne likevel går til aksjon, viser det hvor tøff situasjonen deres er.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Seymour Hersh har tidliger rapportert at Obama-administrasjonen feilaktig beskyldte myndighetene i Syria for gassangrepet som Obama prøvde å bruke som en unnskyldning for å invadere Syria. Han avslørte en hemmelig avtale fra 2012 mellom Obama-administrasjonen og lederne av Tyrkia, Saudi-Arabia, og Qatar, om å utføre et gassangrep i Syria og skylde på Assad slik at USA kunne invadere og styrte Assad. Flere rapporter tyder på det amerikanske konsulatet i Benghazi i Libya opererte en «rat line» som smuglet våpen, herunder sarin gass, fra Libya gjennom Tyrkia til opprørerne i Syria. For første gang antyder Hersh at Hillary Clinton personlig godkjente smuglingen av sarin gass fra Libya til Syria.

  http://www.zerohedge.com/news/2016-05-01/seymour-hersh-says-hillary-approved-sending-libyas-sarin-syrian-rebels

 2. » Etter sharia er klassekamp ikke akseptert og fagorganisering forbudt. »

  Stämmer det verkligen? Jag tror inte fackföreningar var så vanliga på 600-talet så att de behövde förbjudas.

 3. Arbeiderklassen i Gulfstatene består som nevnt av kontraktsarbeidere, hvis de lager trøbbel vil de bli utvist fra landet,og erstattet av nye arbeidere, som skaper det ultimate prekariatet og er et svært sterkt redskap for kontroll. (og for så vidt brukt av bl.a. USA mot agatatorer som Emma Goldstein på slutten av det 19. århundre/tidlig 20. århundre).

  Herskerne kan oppløse folket og velge seg et nytt!

 4. Jeg antar at disse arbeiderne får den behandlingen en kan forvente av hodekapperne. Etter diverse grove brudd på menneskerettighetene har NATO og USA dermed det påskuddet de ønsker for å erklære krig mot Saudi-Arabia. Jeg regner med at våre hjemlige humanitære stortingspolitikere vil fulltallig slutte opp om denne krigen, det har vi jo etterhvert fått tradisjon for å gjøre…

 5. Verken koranen eller hadith sier noe eksplisitt om fagforeninger, som selvsagt ikke eksisterte i Arabia på den tida, men er veldig tydelig på at sosial likhet er et ideal, og profetens og muslimenes kamp mot Mekkapatrisiatet kan umulig beskrives og forstås løsrevet fra sosiale klasser. Så å påstå at sharia ikke tillater klassekamp eller fagforeninger er direkte feilaktig. At det er forbudt i Saudi-Arabia, og der FRAMSTILLES som å være i strid med sharia, er noe ganske annet.

 6. Det er verdt å merke seg at Binladin Group nå også har sparket 12000 saudiarabiske statsborgere. Se her: http://www.middleeasteye.net/news/over-10000-saudis-fired-struggling-construction-giant-binladin-362509602

  Dette skjer i en stat som påstår seg å bli økonomisk uavhengige av olje innen 2020 (!). Dette er en del av den store planen som kalles Vision 2030. Vision 2030 påstås å være en realistisk reform, mens kvinners rett til å kjøre bil er en urealistisk reform. Denne bisarre staten vil kollapse i nær framtid.

 7. Min sønn har nylig vært på besøk hos syriske flykninger bosatt i Tyrkia. Han hevder at de avskrev det saudiske kongehuset som jøder. Er det noen her som vet noe om det?

  • Mye rare forestillinger, forvekslinger og forenklinger rundt omkring i verden, blant annet for å få plass til all verdens fakta i et stakkars enkelt hode – som er alt hver av oss har. #-)

   Vanskelig å tenke seg annet enn at en forestilling hos syriske flyktninger om «det saudiske kongehuset som jøder» har sammenheng med Saudi-Arabias sammenfall i interesser og tildels kollusjon med Israel i kriging i nærområdene, f.eks. mot Syria. – I så måte blir dermed også «jødene» til wahhabister (Israel som del av Saudi-Arabia), ut fra en noe enkel logikk om at noen som samarbeider i grunnen må ha samme kjerne. ;-]

   Sett fra syrisk sivilbefolknings side, som de seneste fem år har sett sitt land knust av styrke støttet av bl.a. S-A og Israel, vil i den sammenheng forestillingen om «det saudiske kongehuset som jøder» medføre mye riktighet. Dog uten at påstanden isolert sett er i nærheten av korrekt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.