Klassekamp i Saudi Arabia: Arbeidere setter fyr på busser

0

Arbeiderne ved anlegget til Binladin Group i Mekka i Saudi Arabia fører en kamp for lønninger de for lengst skulle ha fått utbetalt. (Ja, det er den familien Bin Laden. Selskapet ble etablert av Osama Bin Ladens far.) I denne kampen har de blant annet satt fyr på noen av selskapets busser.

Det er avisa The Independent som melder dette. Avisa skriver:

Workers at a major Saudi construction firm have set fire to nine company buses in protest over thousands of sackings and their salaries not being paid.

Employees at Binladin Group have staged several demonstrations within Saudi Arabia’s Mecca region in recent weeks, with some claiming they have not received their wages for six months.

The attack on the company buses came after Saudi Al-Watan newspaper reported the company had laid off 50,000 foreign employees and issued them exit visas.

Nettavisa The Middle East Eye skriver også om aksjonen.

The mass sacking by Binladin constitutes a 25 percent reduction of its total 200,000 workforce, according to its LinkedIn page.

The company, which was established in 1931 by the father of the late al-Qaeda leader Osama Bin Laden, is one of Saudi Arabia’s largest employers and it has been responsible for large construction projects including building towers in the capital Riyadh, and universities and airports in the western port city of Jeddah.

But the company has reportedly been suffering from debts of up to $30bn and it has been engaged in a series of pay disputes with workers, which in March led to protests outside their offices in Riyadh.

Arbeiderklassen i det islamistiske diktaturet består overveiende av utlendinger uten faglige rettigheter, arbeider som utsettes for en knallhard politisk og økonomisk undertrykking. Etter sharia er klassekamp ikke akseptert og fagorganisering forbudt. Når arbeiderne likevel går til aksjon, viser det hvor tøff situasjonen deres er.

Forrige artikkelTvåårsdagen av massakern i Odessa
Neste artikkelLikud blir regionalt medlem av Europaparlamentet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).