Tvåårsdagen av massakern i Odessa

0
Anders Romelsjö

Fortfarande är massakern i Odessa 2 maj 2014 okänd för de flesta. Den är också i högsta grad omtvistad, vilket bl.a. framgår av debatten krig den stoppade filmen ”Ukraina – revolutionens mörka sida.”
Aftonbladet skrev för ett år sedan i artikeln ”Mördarna hyllas för massakern” att ”Ett år efter dådet i Odessa: Ultrahögerns attack mot Fackföreningarnas hus är fortfarande ett öppet sår” Vidare ”De ukrainska myndigheterna var snabba med att påstå att det var ryska medborgare som hade ockuperat Fackföreningarnas hus. Men samtliga döda har identifierats som ukrainska medborgare, däribland flera kända oppositionspolitiker och vänsteraktivister. Myndigheternas egen utredning hävdar att det var de oppositionella själva som orsakade branden, trots att det finns gott om videor som visar hur de ukrainska nationalisterna kastar molotovcocktails och skjuter mot byggnaden.”… ”Amnesty International har i sin årsrapport om Ukraina kritiserat myndigheterna för hemlighetsmakeriet runt utredningarna av massakern

Man skriver vidareNyligen besökte statsminister Stefan Löfven Kiev för att i Carl Bildts spår ge Sveriges fulla stöd till de nya makthavarna i Ukraina, utan att ett enda kritiskt ord framfördes om de förföljelser, fängslanden och mord på oppositionella som bland andra Amnesty rapporterar om”… och avslutningsvis ”Så länge det inte görs någon oberoende rättslig utredning av händelserna den 2 maj, och så länge de skyldiga till massakern går fria, samtidigt som de mördade, deras anhöriga och överlevarna förföljs och förtalas av makthavarna, kommer såren i Odessa aldrig att kunna läka.”
lofven-poroshenko
* Vid sökning på Google Nyheter nu finner jag ingen annan svensk tidning som aktualiserar massakern i Odessa.*
* Av bloggare har SWEDHR och Pål Steigan behandlat fråga.

Idag kl. 14 anordnas en manifestation på årsdagen av massakern i Odessa på Sergels torg i Stockholm under parollen ”Sverige för oberoende, fred och alliansfrihet”.
En fotoutställning från massakern i Fackföreningarnas hus kommer att visas på den del av Sergels torg som är täckt av tak. Svarta ballonger som symboliserar de förlorades liv kommer att släppas.
Odessa 150502

Talare kommer att ta upp de senaste årens krig och folkmord i Central- och Västasien och Nordafrika vilka kan ses som förpostfäktningar och bakgrund till vad som nu utvecklats till fascism och krig på europeisk mark i Ukraina.

Arrangörer: Antieuromaidan Sweden, Donbassföreningen, Etiopiska Föreningen, Jordens Vänner, Justitia Pax Veritas, Ortodoxa Scouter, Ryska Riksförbundet, Sankt Georgsbandet, Serbernas Riksförbund och Syrianernas Riksförbund.

I Malmö arrangeras en manifestation 2 maj kl. 14 på Gustav Adolfs Torg under temat ”Kom ihåg Odessa – Stoppa fascismen!”. Tal kommer att hållas av representanter för Donbassföreningen, RKU och SKP.

2 maj 2014 massakrerades och innebrändes minst 46 människor i Fackföreningarnas hus i Odessa. Anhängare av federalism och ökad autonomi jagades 2 maj av medlemmar av fascistiska Högersektorn och tog sin tillflykt till Fackföreningarnas hus i Odessa, där de innebrändes. De hade sökt skydd i huset sedan deras tältläger på ett närbeläget torg attackerats och satts i brand av beväpnade fascister. Offren var alltså fredliga demonstranter som, under intryck av den USA-dirigerade fascistledda statskuppen 22 februari och efterföljande våg av repression och terror, samlade in namnunderskrifter för större regionalt självstyre i Ukraina.

Högersektorns ledare Yarosh hyllade massakern som ”ytterligare en storslagen dag i vår nationella historia”. I västliga media tonades den ner och rapporterades som sammanstötningar mellan vad som benämndes ”nationalister” och ”separatister”. President Obama gratulerade Kievjuntan för dess ”återhållsamhet”.
I själva verket var massakern resultatet av ett intimt samarbete mellan Ukrainas säkerhetsmyndigheter, i vilka öppna fascister erövrat centrala poster, fotbollshuliganer och den fascistiska Högersektorn. Det var en minutiöst välplanerad pogrom. Syftet var att ingjuta skräck i befolkningen genom en blodig händelse, få stopp på de stora demonstrationerna och tysta den demokratiska och antifascistiska opinionen.

Massakern i Odessa förebådade kuppregimens rasande militära angrepp på befolkningen i Donbass. Städer bombades, infrastruktur ödelades. Vatten och elektricitet stängdes av. Livsmedelstillförsel blockerades. Massvält, frysta bankkonton och uteblivna pensioner användes som vapen. Fascistiska privatarméer samverkade med militären. Mer än en miljon människor flydde till Ryssland.
Ukraina Antifacsistdemonstration 2014-03-15-18_57_53-20140315_164354-659x514

I dag hotas fredsansträngningarna, som Ryssland, Tyskland och Frankrike ställt sig bakom, av USA:s beslutsamhet att, tvärs emot Minskavtalet, exportera vapen och militär till juntan i Kiev och därmed kasta nytt bränsle på krigsbrasan. Ingen kritik hörs i det officiella Sverige mot denna för Europa och världsfreden farliga politik.

Den svenska Natolobbyn använder tvärtom den omfattande desinformationen och rysshetsen i media till att argumentera för att Sverige ska överge alliansfriheten och gå med i den USA-ledda krigspakten Nato.
Sverige för oberoende, fred och alliansfrihet.

En pamflett betitlad ”Det som hände i Odessa angår alla” finns att rekvirera från Folket i Bild/Kulturfronts Blekingeavdelning, se annons http://www.fib.se/annonser/odessa.html

Vi erinrar oss att 19/2 publicerades på Aftonbladet Kultur en artikel som redovisade en politisk skandal i Helsingborg. ”Moderat stoppade bilder från Odessa”. (http://www.aftonbladet.se/kultur/article20340107.ab). Den var skriven av filmaren och författaren Maj Wechselmann, läraren Tord Björk och professorn Lars Drake. En person som inte ville att ett fotomaterial presenterades från massakern i Odessa hade kontaktat kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg Peter Danielsson (moderat) och krävt att han skulle stoppa det planerade mötet och fotopresentationen på Stadsbiblioteket.

Mötet hölls ändå på en restaurang i Helsingborg igår:
(http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2015/02/19/polisen-bevakar-ukraina-mote/)

En fråga: ”Vågar Stockholm bjuda in Oleg Musyka och dokumentationen kring massakern i Odessa?”
Vilken organisation tar initiativet?

intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

Aftonbladet 2/5 Pål Steigan 2/5 SWEDHR 2/5 Nyhetsbanken 28/4 Aftonbladet 19/2 Globalresearch om branden i Odessa Israel Shamirs artikel DN 8/2 Intervju med Merkel Lavros uttalande Hollandes uttalande Sveriges Radio 7/2 Pål Steigan Globalresearch 6/2 Robert Parry 6/2 Parrys bok Huvudstadsbladet 5/2 E Zuesse på Globalresearch 31/1 Åtta dagar 29/8 2014DN 24/1 The saker Globalresearch 22/1 Globalresearch 23/1 OSSE:s hemsida Hans lilla gröna Oliver Stone på FacebookNyhetsbanken Ryssland fördömer USA & EU:s nej till resolution mot nazismen Talesman för Ryssland Nej från USA & Co mot nazism-resolution FN-resolutionen 2012 DN 23/11 SvD 23/11 Orangea revolutionen Michael Roberts blog Från Poroshenko till Putin – en nedförsbacke Pål Steigan 15/11 DN Debatt 13/9 M Hudson i CounterpunchPål Steigan Counterpunch om USA:s UkrainapolitikYatsenjuk och Nuland DN 30/7DN 23/2 DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.