Hvor store tap har Ukraina hatt på østfronten?

0

Ukrainas upopulære president Petro Porosjenko innrømte 20. mai at landet ikke har noen muligheter til å vinne krigen mot Donbass. I mars 2016 hevdet han at landet hadde hatt 2700 falne i krigen siden 2014.

Det er flere kommentatorer som drar dette tapstallet i tvil, og som hevder at tapene må ha vært langt større. Den som har de høyeste anslagene på falne er oberst Cassad som i The Vineyard of the Saker hevder at Ukraina må ha hatt bortimot 30.000 falne. Han kommer til dette tallet gjennom å se på de materielle tapene i våpen og utstyr.

Men Alexander Mercouris som skriver for Duran, mener at oberst Cassad gjør flere feil i sine beregninger, og at de virkelige tallene er lavere. Men Mercouris’ egen beregning er også dramatisk høyere enn de offisielle tallene fra Kiev.

The truth is however bad enough. Judging from the scale of the equipment losses the personnel losses were certainly much worse than the Ukrainians are saying: probably in the region of 8-12,000 in the fighting in July and August 2014 as discussed by me here in October 2014, and perhaps a further 2-3,000 in the fighting in January and February 2015, which was equally intense but which took place over a shorter period.

Dette gjør at det er feil å betrakte krigen i Ukraina som en liten krig. Vi snakker om en stor krig. Så store tap som Ukraina har hatt i denne krigen har ingen hatt på europeisk jord siden Tysklands kapitulasjon i 1945.

Den konklusjonen Mercouris trekker av dette er at Ukraina, og her snakker Porosjenko for en gangs skyld sant, ikke har noen muligheter til å gjenerobre Donbass militært.

Even Hillary Clinton, were she to be elected US President in November, could not change this situation.  Even if decided – against European opposition – to supply US weapons to Ukraine, the Russians would simply respond by balancing US arms supplies to the Ukrainian government by  arms supplies to the militia, denying the government the decisive margin of superiority it needs to achieve victory.

Gjennom sin aggressive krigspolitikk har Petro Pososjeko og hans medskyldige ødelagt sitt eget land, drept tusener av sine landsmenn og satt Ukraina i en desperat situasjon som det knapt finnes noen vei ut av. Men de hadde ikke kunnet gjøre det uten oppmuntring og støtte fra USA, EU og NATO. Og her har også Norge spilt en rolle ved å gi ubetinget politisk, militær og økonomisk støtte til det gjennomkorrupte regimet i Kiev.

 

Forrige artikkel80.000 i demonstrasjon i Brussel mot den arbeiderfiendtlige Peeters-loven
Neste artikkelDet store spranget tilbake: USAs ulovlige kriger mot verden
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).