Venstresida og Ukraina-krigen

0

Av Terje Alnes.

Hvor ble det av venstresidas fredsengasjement når vi trenger det mest? I Ukraina-krigen stiller det meste av venstresida seg på krigsbevegelsens side og vil sende enda flere våpen inn i krigssonen. Slik eskalerer krigen. Når Russland beskriver den som en «eksistensiell trussel» åpner det for bruk av atomvåpen, ifølge russisk militærdoktrine.

Marielle Leraand, tidligere nestleder i Rødt, er en tydelig motstemme til den gjengse krigsretorikken. Hun etterlyser fredsinitiativ nå og har vist til forpliktelsene som ligger i FN-pakten. I en kommentar i Ny Tid skriver hun:

«Historisk har spørsmålet om krig og fred vært et av de mest definerende skillene mellom høyre og venstre. Den radikale arbeiderbevegelsen har fra begynnelsen vært knyttet til tanken om at krig mellom nasjoner er et onde som bør stoppes ved at arbeidere på begge sider nekter å slåss mot hverandre.»

Så hvordan havnet vi der at venstresida stiller seg bak krigen,  og støtter sanksjonspolitikken som vil ramme arbeiderklassen i Europa knallhard utover høsten og vinteren?


Dette intervjuet ble først publisert på Spartakus.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.