Hva gjør USAs spesialstyrker i Syria?

0

Det er ikke lenger noen hemmelighet. På tross av løfter fra fredsprisvinner Barack Obama har nå USA «støvler på bakken» i Syria. AFP har publisert bilder av amerikanske spesialsoldater fra frontlinja nord for Raqqa, den sjøloppnevnte hovedstaden til Den islamske staten. Dette skriver CNN, og det er gjengitt i VG.

USA benekter at soldatene kjemper i første linje. Pentagons pressesekratær Peter Cook sier:

Our forces in Iraq and Syria, their instructions, their mission, is clear that they are not at that leading edge.

i The National Interest kaller det «en snikende opptrapping».

Creeping escalation characterizes U.S. military involvement in Syria. What had been fifty American troops on the ground expanded to three hundred beginning last month. Official descriptions of this contingent as not being directly involved in combat become increasingly difficult to swallow as piecemeal reports of the Americans’ activity become available.

En detalj, som er urovekkende av mange grunner, er at de amerikanske styrkene har utstyrt seg med uniformsdetaljer fra de kurdiske YPG-styrkene. Forklaringene på det spriker:

A Pentagon spokesman told reporters that «special-operations forces, when they operate in certain areas, do what they can to blend in with the community to enhance their own protection, their own security.» An officer speaking for the U.S. Special Forces Command Middle East had a somewhat different explanation, saying that “U.S. Special Operations Forces and their counterparts typically swap unit patches as a method to build trust … This is a tactical decision and not a reflection of U.S. Government policy.” A day later a Baghdad-based spokesman for Operation Inherent Resolve walked the matter back farther, saying, “Wearing those YPG patches was unauthorized and inappropriate, and corrective action has been taken.”

USAs allierte Tyrkia er svært lite begeistret for at USA-soldater kjemper sammen med deres kurdiske fiender. Den tyrkiske utenriksministeren var sint og sarkastisk da han kommenterte Pentagons forklaring på at styrkene bruker YPG-symboler for å beskytte seg:

In that case, we would recommend they use the patches of Daesh [ISIS], al-Nusra and al-Qaida when they go to other parts of Syria and of Boko Haram when they go to Africa.

USAs spesialstyrker opererer i Syria i strid med internasjonal lov. Den syriske regjeringa har naturligvis aldri gitt USA tillatelse til å sende soldater inn i landet. Nå har jo USA ingen tradisjon for å bry seg om internasjonal lov, men likevel. Det er opplagt at de er der for å bidra til en ytterligere balkanisering av Syria for å dele opp landet i enklaver, slik også Israel har gått sterkt inn for.

Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon sa i februar 2016:

Syria as we have known it will not be united anew in the foreseeable future, and at some point I reckon that we will see enclaves, whether organized or not, formed by the various sectors that live and are fighting there.

Og nå ser det altså ut som om USAs spesialstyrker vil konsolidere en kurdisk enklave som et ledd i et oppdeling av Syria. I det siste har USAs fly sluppet løpesedler over Raqqa og oppfordret befolkningen til å flykte.

Syriske militære talsmenn sier at dette også er for å gi IS galgenfrist til å trekke ut sine kjernetropper før det settes inn et avgjørende angrep.

«The US which claims to have organized a massive anti-ISIL operation to liberate Raqqa, has forced the group to withdraw and transfer forces to Deir Ezzur to fight against the Syrian army in that province,» Syrian Military Expert Ali Maqsoud told FNA on Thursday.

Anonyme kilder sier til Farsnews at IS allerede har overført et stort antall av sine soldater og deres tyngre militære utstyr fra Raqqa til Deir Ezzur og det østlige Homs for å sikre sin kontroll over energirike områder i det østlige Syria.

 

 

Forrige artikkelHva er World Economic Forum og hva er det de planlegger?
Neste artikkelTysklands visekansler kritiserer Merkels TTIP-linje
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).