Hva gjør USAs spesialstyrker i Syria?

4

Det er ikke lenger noen hemmelighet. På tross av løfter fra fredsprisvinner Barack Obama har nå USA «støvler på bakken» i Syria. AFP har publisert bilder av amerikanske spesialsoldater fra frontlinja nord for Raqqa, den sjøloppnevnte hovedstaden til Den islamske staten. Dette skriver CNN, og det er gjengitt i VG.

USA benekter at soldatene kjemper i første linje. Pentagons pressesekratær Peter Cook sier:

Our forces in Iraq and Syria, their instructions, their mission, is clear that they are not at that leading edge.

i The National Interest kaller det «en snikende opptrapping».

Creeping escalation characterizes U.S. military involvement in Syria. What had been fifty American troops on the ground expanded to three hundred beginning last month. Official descriptions of this contingent as not being directly involved in combat become increasingly difficult to swallow as piecemeal reports of the Americans’ activity become available.

En detalj, som er urovekkende av mange grunner, er at de amerikanske styrkene har utstyrt seg med uniformsdetaljer fra de kurdiske YPG-styrkene. Forklaringene på det spriker:

A Pentagon spokesman told reporters that «special-operations forces, when they operate in certain areas, do what they can to blend in with the community to enhance their own protection, their own security.» An officer speaking for the U.S. Special Forces Command Middle East had a somewhat different explanation, saying that “U.S. Special Operations Forces and their counterparts typically swap unit patches as a method to build trust … This is a tactical decision and not a reflection of U.S. Government policy.” A day later a Baghdad-based spokesman for Operation Inherent Resolve walked the matter back farther, saying, “Wearing those YPG patches was unauthorized and inappropriate, and corrective action has been taken.”

USAs allierte Tyrkia er svært lite begeistret for at USA-soldater kjemper sammen med deres kurdiske fiender. Den tyrkiske utenriksministeren var sint og sarkastisk da han kommenterte Pentagons forklaring på at styrkene bruker YPG-symboler for å beskytte seg:

In that case, we would recommend they use the patches of Daesh [ISIS], al-Nusra and al-Qaida when they go to other parts of Syria and of Boko Haram when they go to Africa.

USAs spesialstyrker opererer i Syria i strid med internasjonal lov. Den syriske regjeringa har naturligvis aldri gitt USA tillatelse til å sende soldater inn i landet. Nå har jo USA ingen tradisjon for å bry seg om internasjonal lov, men likevel. Det er opplagt at de er der for å bidra til en ytterligere balkanisering av Syria for å dele opp landet i enklaver, slik også Israel har gått sterkt inn for.

Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon sa i februar 2016:

Syria as we have known it will not be united anew in the foreseeable future, and at some point I reckon that we will see enclaves, whether organized or not, formed by the various sectors that live and are fighting there.

Og nå ser det altså ut som om USAs spesialstyrker vil konsolidere en kurdisk enklave som et ledd i et oppdeling av Syria. I det siste har USAs fly sluppet løpesedler over Raqqa og oppfordret befolkningen til å flykte.

Syriske militære talsmenn sier at dette også er for å gi IS galgenfrist til å trekke ut sine kjernetropper før det settes inn et avgjørende angrep.

«The US which claims to have organized a massive anti-ISIL operation to liberate Raqqa, has forced the group to withdraw and transfer forces to Deir Ezzur to fight against the Syrian army in that province,» Syrian Military Expert Ali Maqsoud told FNA on Thursday.

Anonyme kilder sier til Farsnews at IS allerede har overført et stort antall av sine soldater og deres tyngre militære utstyr fra Raqqa til Deir Ezzur og det østlige Homs for å sikre sin kontroll over energirike områder i det østlige Syria.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

 1. Er det noen her med kompetanse på kurdiske spørsmål som kan si litt om hvordan YPG og andre kurdiske representanter egentlig ser på denne «hjelpen» fra the Usual Suspects? Folkvord, hvor er du?

  Kurderne må nødvendigvis vite like fordømt godt som meg hvordan sånt pleier å gå? Man kan jo ikke stole på annet enn at US har sin egen, ekspansive agenda bak alt de engasjerer seg i, men det kan man til gjengjeld alltid stole på. De bruker kun sk. allierte til eget formål, og de faller en i ryggen ved første anledning det måtte passe dem. Dette vet vi, og dette vet kurdiske ledere. Hvis ikke tyrkerne visste det, vet de det nå. Forøvrig et hevet øyenbryn verd at Tyrkias utenriksminister av alle i sakens anledning refser US for å stå i med IS. Det må være minst én detalj han helt har glemt.

  Er det fordi kurdiske interesser og områder er så presset, nærmest mot utslettelse som folk og kultur, at de evt. er så pragmatiske, hvis det er det de er? Eller er de sterkt imot dette, men må bare ta det på strak arm, siden de ikke har noe å stille opp for å unngå å «få hjelp» uansett?

  • Dette er forsiktig sagt meir enn komplisert.

   Inntrykket mitt er at kurdiske leiarar i Rojava (den kurdiske delen av nordlege Syria) er klår over at USA og andre utanforståande har heilt andre mål enn dei måla den kurdiske rørsla slåst for. Da eg var i området i mars, sa ein kurdisk leiar det omtrent slik: Ho lista først opp alle dei statane som deltar i krigen i Syria, med soldatar, våpen eller pengar. Så sa ho: «Dei fører alle krig i landet vårt. Men ikkje for våre interesser. Berre for sine eigne.»

   Dei sekulære, tverrkulturelle sjølvstyreråda i Rojava har sia 2012 bygd alliansar med arabarar, assyrar, armenarar og andre. Kurdiske YPG og YPJ er den tyngste og mest erfarne delen av SDF (Syrian Democratic Forces) som for ei snau veke sia starta ein offensiv mot IS i området nord for kalifat-hovudstaden Raqqa. Amerikanske spesialstyrkar er med i denne offensiven.
   USA åpna for eit par månader sia eion flybase i Rojava. Nummer to er nesten ferdig, viss han ikkje alt er i drift.

   Eg oppfattar det slik at USA sia slutten av september 2014 har ein kortsiktig taktisk allianse med dei kurdiske sjølvstyreråda i Rojava. USA følgjer denne taktikken utan å bryte den overordna og langsiktige alliansen med Tyrkia. USA og NATO hjelper Tyrkia med våpen og politisk støtte i den tyrkiske krigen mot kurdarar både i Tyrkia, i nordlege Irak og i nordlege Syria.

   Rojava er eit sekulært, tverrkulturelt demokratieksperiment som legg opp til at kvinner skal ha alle dei rettane menn har. Dei vil ikkje bryte ut av staten Syria. Dei er lite opptatt av personen Assad og vil erstatte det noverande styringssystemet i Syria med det dei kallar demokratisk konføderalisme.

   17. mars i år møttest 153 utsendingar til ein konferanse i byen Rimelan. Dei vedtok retningsliner for å opprette eit føderalt, demokratisk system for Rojava-Nordlege Syria. Eit interimsstyre på 31 personar og diverse komitear har ein frist på seks månader for å legge fram ei grunnlov for denne føderasjonen. Dei ser for seg eit framtidig demokratisk Syria som er delt inn i føderasjonar. Dei kan få til noko nytt. Og dei kan bli knust.

   I 2004 møtte eg Cemil Bayik som i dag er den mannlege delen av toppleiinga i PKK. Dette var året etter USA-invasjonen i Irak. Han sa det slik da eg spurde om PKK sitt syn på USA.

   – USA har sitt prosjekt for eit nytt amerikansk århundre i Midtausten, Vi ønskjer i staden å utvikle demokratisk konføderalisme. Det betyr at folka i Midtausten kan bygge opp sine eigne styringssystem i kvar sine land. Desse to framtidsprosjekta for Midtausten kan ikkje gå i hop. Viss USA vinn fram, lir vi nederlag. Viss vi og den demokratiske konføderalismen lykkast, betyr det nederlag for USA.

   • Tusen takk. Det er vel omtrent som jeg tenkte.

    En regional, demokratisk konføderalisme forankret i selvstendige nasjonalstater, ja.

    Hvordan står dette alternativet i dag, 12 år etter, dersom rent hypotetisk, US og resten NATO m/ midlertidige og mer permanente allierte, pluss Russland og Kina faktisk trakk seg ut med alt de har der over natta, erklærte regionen (midt-østen, den arabiske halvøy, afrikas horn, for å gjøre en avgrensning) for autonom og gjeldfri, og sa at alle fikk gjøre akkurat som de ville uten innblanding fra land utenfor regionen?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.