Tysklands visekansler kritiserer Merkels TTIP-linje

0

Lederen for Tysklands sosialdemokratiske parti (SPD) Sigmar Gabriel har gått ut og kritisert Angela Merkel for å ha en altfor positiv holdning til TTIP. Gabriel er også energi- og næringsminister i koalisjonsregjeringa til Merkel og han er hennes stedfortredende kansler. Han kritiserer nå Merkel for å legge seg altfor tett opp til USA og for å være for ukritisk i sin tilslutning til TTIP.

Det er feilaktig når forbundskansleren i forbindelse med Obamas besøk i Tyskland sa at forhandlingene uansett kan sluttføres i år, og at hun dessuten har gjentatt dette.

Gabriel sa videre at en dårlig avtale ikke ville få støtte fra SPD. «Jeg vil aldri stemme for en avtale hvis den innebærer en ikke-transparent voldgiftsdomstol.»

Og nettopp en såkalt Investor-state dispute settlement (ISDS), eller voldgiftsdomstol, er noe av det sentrale i den avtalen USA vil ha på plass.

SPD er hardt presset. Dels er det tyske folket sterkt imot TTIP. Hundretusener har demonstrert i gatene, millioner av EU-borgere har undertegnet opprop mot TTIP og SPD faller som en stein på meningsmålingene.

En meningsmåling som er gjennomført for Bertelsmann Stiftung og presentert under tittelen Attitudes to global trade and TTIP in Germany and the United States (pdf) viser at bare 17% av tyskerne støtter TTIP. I USA er det bare 15%.

I en meningsmåling som er gjort for Bild am Sonntag i mai 2016 ligger SPD så lavt som 21%. Det viser at partiet kan miste sin posisjon i tysk politikk. Og en av årsakene er at arbeidervelgerne forlater partiet i store skarer, ikke minst på grunn av TTIP og sanksjonene mot Russland.

Forrige artikkelHva gjør USAs spesialstyrker i Syria?
Neste artikkelEU og IT-gigantene skal sensurere sosiale medier
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).