Tysklands visekansler kritiserer Merkels TTIP-linje

12

Lederen for Tysklands sosialdemokratiske parti (SPD) Sigmar Gabriel har gått ut og kritisert Angela Merkel for å ha en altfor positiv holdning til TTIP. Gabriel er også energi- og næringsminister i koalisjonsregjeringa til Merkel og han er hennes stedfortredende kansler. Han kritiserer nå Merkel for å legge seg altfor tett opp til USA og for å være for ukritisk i sin tilslutning til TTIP.

Det er feilaktig når forbundskansleren i forbindelse med Obamas besøk i Tyskland sa at forhandlingene uansett kan sluttføres i år, og at hun dessuten har gjentatt dette.

Gabriel sa videre at en dårlig avtale ikke ville få støtte fra SPD. «Jeg vil aldri stemme for en avtale hvis den innebærer en ikke-transparent voldgiftsdomstol.»

Og nettopp en såkalt Investor-state dispute settlement (ISDS), eller voldgiftsdomstol, er noe av det sentrale i den avtalen USA vil ha på plass.

SPD er hardt presset. Dels er det tyske folket sterkt imot TTIP. Hundretusener har demonstrert i gatene, millioner av EU-borgere har undertegnet opprop mot TTIP og SPD faller som en stein på meningsmålingene.

En meningsmåling som er gjennomført for Bertelsmann Stiftung og presentert under tittelen Attitudes to global trade and TTIP in Germany and the United States (pdf) viser at bare 17% av tyskerne støtter TTIP. I USA er det bare 15%.

I en meningsmåling som er gjort for Bild am Sonntag i mai 2016 ligger SPD så lavt som 21%. Det viser at partiet kan miste sin posisjon i tysk politikk. Og en av årsakene er at arbeidervelgerne forlater partiet i store skarer, ikke minst på grunn av TTIP og sanksjonene mot Russland.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

  1. «Tysklands visekansler kritiserer Merkels TTIP-linje»

    – Det var da enda godt !-)

    Litt fornuft finnes vel fortsatt i bakhodet på en og annen politiker (?). Kanskje. 😉

  2. Det skal noe til at et slikt parti som SPD ligger så lavt. Omtrent som om AP i Norge hadde hatt 21%. Da måtte det ha vært litt av et jordskjelv hos det sovende folket, gitt.

    • Nei,
      først fikk jeg en hyggelig mail tilbake , og så var det riktignok blokkering av siden , og firmaet en kort stund, hva som skjedde vet jeg ikke, og jeg sjekket det uavhngig også, så det var ikke bare min PC, regner med at sikkerhetsfirmaet på stortinget som lå fremst i en lang link som var koblet innpå på det jeg sendte, sansynlig at de har rutiner og at dette firmaet sjekker ut og gjør ett eller annet, på e- poster til stortingsrepresentantene. Når det handlet om denne viktige saken.

      Det som var rart var at tekststørrelsen på enkelte deler av teksten i mailen jeg sendte til han som skrev om finanstilsyns saken i Klassekampen i dag, da jeg leste den jeg sendte ,den var forstørret på deler av teksten,som handlet om opprinnelsen til EU, da så jeg noe forandring i tekststørrelsen på deler av teksten,akkurat som om det var uthevet. og så lurte jeg på om du kan sjekke den videoen som ligger på senterpartiet om samme tema.

      Jeg lurer på om det er min PC. Den videoen hang. Grunnen til at jeg sier det, er at jeg så at Stopp TIIP og Tisa på facebook hadde hatt problemer, de skriver det på siden sin,og linken deres virket ikke siste jeg sjekka, og samme med linkene på
      nei til eu, der det står aktuellt- klikk inn der- om tid og sted og så den facebook linken nederst virker ikke.
      Fant en link på dagsnytt atten med navarsete i debatt med han finansfyren.
      Her: https://radio.nrk.no/serie/dagsnytt-atten#t=29m51s

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.