Tysklands visekansler kritiserer Merkels TTIP-linje

0

Lederen for Tysklands sosialdemokratiske parti (SPD) Sigmar Gabriel har gått ut og kritisert Angela Merkel for å ha en altfor positiv holdning til TTIP. Gabriel er også energi- og næringsminister i koalisjonsregjeringa til Merkel og han er hennes stedfortredende kansler. Han kritiserer nå Merkel for å legge seg altfor tett opp til USA og for å være for ukritisk i sin tilslutning til TTIP.

Det er feilaktig når forbundskansleren i forbindelse med Obamas besøk i Tyskland sa at forhandlingene uansett kan sluttføres i år, og at hun dessuten har gjentatt dette.

Gabriel sa videre at en dårlig avtale ikke ville få støtte fra SPD. «Jeg vil aldri stemme for en avtale hvis den innebærer en ikke-transparent voldgiftsdomstol.»

Og nettopp en såkalt Investor-state dispute settlement (ISDS), eller voldgiftsdomstol, er noe av det sentrale i den avtalen USA vil ha på plass.

SPD er hardt presset. Dels er det tyske folket sterkt imot TTIP. Hundretusener har demonstrert i gatene, millioner av EU-borgere har undertegnet opprop mot TTIP og SPD faller som en stein på meningsmålingene.

En meningsmåling som er gjennomført for Bertelsmann Stiftung og presentert under tittelen Attitudes to global trade and TTIP in Germany and the United States (pdf) viser at bare 17% av tyskerne støtter TTIP. I USA er det bare 15%.

I en meningsmåling som er gjort for Bild am Sonntag i mai 2016 ligger SPD så lavt som 21%. Det viser at partiet kan miste sin posisjon i tysk politikk. Og en av årsakene er at arbeidervelgerne forlater partiet i store skarer, ikke minst på grunn av TTIP og sanksjonene mot Russland.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.