Hva er World Economic Forum og hva er det de planlegger?

0
Foto: WEF

World Economic Forum er en sammenslutning av de 1000 rikeste selskapene i verden. De har en agenda og de har stor makt. De har en enorm kapital og de holder seg med politikere som følger deres minste vink. Det er ikke så veldig vanskelig å finne ut hva de planlegger å gjøre og hvordan de tenker å gjøre det, for de publiserer store mengder dokumenter om dette. Her på steigan.no har Erik Plahte og jeg sett på hvem der er, hva de holder på med og hvordan de tenker om omdanne verden i sitt bilde. Her er en artikkelsamling om dette.

Monopolkapitalens verdenskongress

World Economic Forum (WEF), som har holdt sitt årlige toppmøte i Sveits, kalles med rette for «milliardærklubben». Det er viktig å være klar over at dette ikke er fleip eller sjikane. Hvis det er noe møte i verden som kan kalles monopolkapitalens verdenskongress, så er det nettopp det møtet som holdes hvert år i alpebyen Davos-Klosters. Det er derfor all mulig grunn til å legge vekt på hva miliardærene (og deres dresserte politikere) foretar seg på dette møtet, og hva slags linjer og politikk de legger fram. For dette vil etter all sannsynlighet vinne gjenklang i styrerom og parlamenter over hele jorda. De 0,01% rikeste har diskutert hvordan de skal bli enda rikere, og det er dumt å ikke studere hvordan de har tenkt å gjøre det.

Les mer her.

62 mennesker eier like mye som den fattigste halvparten av verden

Den britiske organisasjonen Oxfam har gitt ut 2016-versjonen av sin An Economy for the 1%, og den viser at den fattigste halvparten av verdens befolkning nå eier 1000 milliarder dollar mindre enn de gjorde i 2010. Det er et fall på 41%. Dett har skjedd til tross for at verdens befolkning på samme tid har økt med 400 millioner mennesker. På samme tid har rikdommen til de 62 rikeste personene økt med mer enn 500 milliarder dollar, eller 44%. Disse 62 menneskene eier nå like mye som den fattigste halvparten av verden tilsammen! 

Les mer her.

Elitens agenda for neste generasjon

Mange av verdens absolutt rikeste mennesker og politikere i sentrale maktposisjoner skal møtes på World Economic Forum i Davos i Sveits 20.–21. januar 2016. Dette møtet skal jeg komme tilbake til, men jeg ser allerede nå at eliten prøver å sette dagsorden på mange av de sakene som kommer til å stå sentralt i den internasjonale klassekampen i tiårene som kommer.

Les mer her.

Slik ser World Economic Forum på framtida

World Economic Forum gjennomførte sitt årlige møte 20.–23 januar, som vanlig i Davos. WEF er en medlemsorganisasjon som omfatter den absolutte makteliten i verden: et tusen medlemmer blant verdens største konsern, globale virksomheter med mer enn 5 milliarder US$ i omsetning. Hvert eneste år siden 2006 har arrangørene av World Economic Forum (WEF) publisert sin Global Risks Report. Den inneholder WEFs syn på de viktigste truslene verden står overfor i de kommende 10 åra, og hvordan WEFs medlemmer kan/bør forholde seg til dem.

Les mer her.

Et sammendrag av foregående artikkel med kommentarer:

Milliardærenes fire skrekkscenarier

Erik Plahte har her på steigan.no gjort en grundig gjennomgang av hvordan milliardærklubben World Economic Forum ser på framtida. Og det er all grunn til å legge merke til hva han har funnet ut. De ser for seg tre skrekkscenarier og foreslår å unngå dem ved å lansere et fjerde: monopolkapitalens kontroll over planeten.

Les mer her.

Massemigrasjon som forretningsmodell

Massemigrasjon er et av de store temaene på den internasjonale dagsordenen, og at den politiske striden om migrasjonen hardner til, kan det ikke være tvil om. Det er noen som ikke er i tvil om sin holdning til massemigrasjon, og det er den internasjonale milliardærklubben World Economic Forum. De ønsker ikke bare migrasjon, de ønsker mest mulig av den, og de mener at det er mye å tjene på den. De snakker simpelthen om The Business Case for Migration.

Les mer her.

Hvorfor er milliardærene så opptatte av kjønn og legning?

Er dette et merkelig spørsmål? Hvem er milliardærene og er det sant at de er opptatt av kjønn og legning? Og i så fall: spiller det noen rolle?

Les mer her.

Global Redesign Initiative – et initiativ for å nytegne den rådende verdensorden

Har du hørt om Global Redesign Initiative (GRI)? Antakelig ikke, om du ikke har fulgt med på steigan.no en stund. Det ble såvidt nevnt her og her. Hos de etablerte mediene har det vært temmelig taust. Så hva er egentlig GRI? Det er akkurat det navnet sier: Et initiativ for å gjøre om på hele det globale systemet som institusjonaliserer samarbeidet mellom landene for å håndtere internasjonalt samarbeid og konfliktløsning: internasjonal rett, sikkerhet, nedrustning, krig og fred, internasjonal økonomi og handel, miljø og klima, fattigdom og utjevning, menneskerettigheter og en rad andre viktige saker.

Les mer her.

Les dessuten:

Bill Gates’ milde gaver til hvem?

Kronprins Haakons nettverk

Rike kvinner skal frelse verden

Pengene bak Malala

Forrige artikkelHarde tak i vente for bryggearbeiderne
Neste artikkelHva gjør USAs spesialstyrker i Syria?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).