Den Norske Fremmedlegionen

10
Thor Solheim
Thor Solheim

Med 52 bombefly av typen F35, og egen fremmedlegion i Syria, så tar Norge skrittet opp i den imperialistiske 1. divisjon. Mange regionale og globale aktører har egne leiesoldater i Syria. Nå skal også Norge spille en rolle på denne internasjonale arenaen. Dette blir kalt Den store stedfortrederkrigen. Norge skal sende 60 instruktører som skal bygge opp de norske styrkene et sted i Jordan. Den Norske Fremmedlegionen skal underlegges USA, og bygges opp etter de metodene som USA anbefaler. Det betyr lite kontroll med resultatet.

Profesjonelle leiesoldater er en gammel tradisjon i regionen. Osmanene krevde i sin tid inn en type skatt som gikk ut på at de familiene som kunne, måtte avgi et guttebarn til kalifatet i Istanbul. Guttene ble oppdratt til å bli elitesoldater, men kunne også bli livvakter eller embedsmenn. De ble kalt Janitsjarer. Da tyrkerne tapte slaget ved Wien i 1683 så besto hæren av kristne leiesoldater som stammet fra Balkan og som kjempet i Islams navn. Historisk så har verneplikt erstattet denne modellen, men det var før. Kravene til militær og teknisk kompetanse er nå så store at verneplikt er uaktuelt. Krig er i dag en sak for spesialister. Leiesoldater er derfor på nytt aktuelt.

norske fremmedlegionen

Tyrkia har for tiden et religiøst styre med osmanske ambisjoner. De er i krig både mot kurderne og Syria. Saudi-Arabia finansierer nesten alt som finnes av islamittisk terror rundt omkring i verden. Leiesoldater som lønnes av Tyrkia eller de arabiske oljediktaturene, utgjør hovedtyngden av de styrkene som kjemper mot de syriske myndighetene. USA og Russland er ikke enige om hvem som skal regnes som terrorister, men alle er jihadister av den wahhabistiske typen, og tilhører ulike grupper. De styrkene som er utrustet og trent av USA, er oppløst og integrert i de andre gruppene. Det finnes ikke en sekulær og demokratisk opposisjon i Syria.

Norge har noen formelle problemer. Syria er et selvstendig land, medlem av FN. Det betyr at vi ikke uten videre kan gripe inn i landet militært. Det sekulære Baathpartiet og Assad-familien har hatt makta i Syria over lang tid. Norge hører til det mindretallet som ikke lenger anerkjenner myndighetene i Syria. På sin side har Syria noen mektige allierte. Blant Syrias venner finner vi Israels verste fiender. Lekkasjer fra eposten til Hillary Clinton viser at Israel ønsker å destabilisere Syria. Fra Israels synspunkt bør også Iran og Hizbollah bekjempes.

Det er de utenlandske aktørene som, ved hjelp av sine stedfortredere, holder krigen gående. Etter fem år med krig, er landet ødelagt. Boikott fra de vestlige land hindrer nødhjelp til de regjeringskontrollerte områdene. Det finnes ikke en militær løsning på de aktuelle konfliktene. Flere av aktørene mangler kontroll, og har problemer med sine stedfortredere. Mange er avhengige av leiesoldatenes lønninger både i og utenfor Syria. Derfor kan krigen fortsette i årevis.

I denne konflikten skal altså Norge inn for å yte sitt bidrag til mer krig. Retorisk er det IS og terroristene som er våre fiender. Problemet er at de vi støtter, samarbeider med IS for å styrte landets regjering. Syria sier at Norge ikke er velkommen til å krige mot IS på deres territorium. Norge er ikke overasket. Noen IS-krigere kommer fra Norge. Likevel er ikke Russland velkomne til å bekjempe IS i Groruddalen. Hva er norske interesser? Trenger vi Den Norske Fremmedlegionen? Det kan være en idé for Stortinget å diskutere utenriks- og sikkerhetspolitikk, og ikke overlate alt til regjeringen.


 

Først publisert på thorsblogg.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Granskninga av Norges bidrag med leiesoldater m.m. i Afghanistan er planlagt framlagt forsinket i juni. Stortinget har altså bedt om å få vite hva milliardene benyttet dette årtusenet har gitt av resultater. Dersom noen her leser VG vet vi at Brende deltok på en kvinnekonferanse i Kabul forrige dagen men ble smuglet inn grunnet vanskelig sikkerhetssituasjon og at en afghansk kvinnelig IT-arbeider bosatt i USA lærte seg IT i samarbeid med amerikanske styrker…
  Hører eller ser man på det som måtte minne om sikkerhetspolitiske diskusjoner mellom Stortingets representanter er det langt mellom de logiske resonnementer. Små sjeldne lysglimt hos SP, SV, MDG og Frp endrer ikke på den underdanige linje Storting og Regjering legger seg på i møte med NATOs dominerende premissleverandører.

  Jeg tror det blir viktig å forsøke gjøre F35-kjøpet til valgkampsak i 2017. Det er mye å ta av men kanskje viktigst, kjøpet er ikke økonomisk forsvarlig og vil dermed ramme de øvrige forsvarsgrenene. Dette kan gi bredere tilslutning mot kjøp enn at den kan ignoreres av de mange Natoservile!

 2. Flykjöpet! Jeg leser at Canada har kanselert sin bestilling på F35 flyet. Flyet er ikke operativt og ferdigutviklet ennå, De militäre er irriterte og investorene ser fortjenesten blir borte utbedringer og feilretting. et er hva jeg leser. Det er en fare for at flyet skrotes. Det har USA råd med.

 3. Bare kort. Det er faktisk forskjell på hva vi vanligvis beskriver som bombefly, og hva vi beskriver som jagerbomber. F-35 er en «våpenplattform» designet for luft til bakke, det vil si «levering» av missiler, bomber og salver fra maskinkanoner mot mål på bakken. M.a.o. hva vi på folkelig norsk kaller en «jagerbomber». – Forøvrig lurer jeg virkelig på om vi kan få 52 operative F-35 til vår «lille» imperialistiske innsats i Syria. De siste rapporter jeg har lest om dette flyets tilstand (les: problemer) tyder ikke på det.

 4. Historisk så har verneplikt erstattet denne modellen, men det var før. Kravene til militær og teknisk kompetanse er nå så store at verneplikt er uaktuelt. Krig er i dag en sak for spesialister. Leiesoldater er derfor på nytt aktuelt.

  At dette skyldes «kravene til militær og teknisk kompetanse» er i beste fall bare halve forklaringen. Demonteringen av det allmenne, vernepliktsbaserte forsvaret skriver seg inn i en generell antidemokratisk, folke- og nasjonsfiendtlig tendens som kommer til uttrykk både ved projisering av indre spenninger ut mot ytre fiender som påskudd for imperialistisk ekspansjon og plyndring og ved generell avvæpning, overvåkning og kontrolltiltak ovenfor befolkningen i disse vestlige landene selv. Motsatt ville et folkebasert forsvar basert på nåværende krav til militær og teknisk kompetanse ha krevd en tilsvarende høyere grad av deltagelse feks ved at denne form for kunnskap og ferdigheter ble integrert i skole- og utdanningssystemet.

 5. Stor takk til Thor Solheim for et fint innlegg. Med henvisning til mye internt materiale i USA skriver David P.Goldman en artikkel om våpenkappløpet mellom USA/Nato og Russland/Kina i atimes.com 20 mai.
  Tydeligvis er det en økende oppfatning blant fagmilitære at F-35 stealth fighter er hjelpeløs overfor russiske S-500 som snart vil være operativ.
  Goldman viser også til at de amerikanske hangarskipene rundt SørKina havet vil befinne seg i ytterste fare for kinesiske DF-26 carrier killer. Tidene skifter altså.
  Terje Sannerud må ha ekstremt gode øyne hvis han ser noe lysglimt hos FRP-SV i den norske Syriautplasseringen. Det Tybring-Gjedde har levert er mildt talt ynkelige og norsk-barnslige saker og han er jo i Utenrikskomiteen.
  Jeg vil gjøre oppmerksom på en Machiavelli-tekst som finnes i Damms praktutgave på side 108 hvor han skriver at grunnen til at Romerriket ramlet sammen var bruken av gotiske leiesoldater som underminerte Imperiets armeer. Solheim ser godt hvor dette bærer hen.

  • Det var vel heller et symptom på Romerrikets tilstand at de måtte ty til utenlandske leiesoldater. Slik er det i USA også. Hadde det ikke vært for den desperate situasjonen mange unge amerikanere befinner seg i, så hadde de ikke hatt soldater. De bruke allerede fanger og jeg har hørt flere historier som smaker av shanghai-ing. Krigsplikt tør de ikke prøve på, tror jeg.

  • Sammenlignet med tausheten i forbindelse med Libya-bombene i 2011, er det framgang når småpartiene tør minne om folkeretten eller hva som har skjedd når Vesten har trent og bevæpnet islamister. Jeg tror det hjelper litt å oppmuntre de få stemmer som i dag finnes, også de «norsk-barnslige» på Stortinget, som gir inntrykk av å representere noe annet enn de to regjeringsbærende partiene som til heiarop fra de store mediene kjemper om den beste plassen ved middagsbordet i det hvite hus. At lysglimtene krever godt syn i dag burde inspirere til å påvirke Stortingets sammensetning positivt ved valget neste år, innenifra i partier for medlemmer såvel som ved urnene for velgere.
   Den stadige økningen i leiesoldater i konflikter der de fleste bruker navn på grupper eller nasjoner, fortjener lyskastere på seg slik flere av dere her setter. Det er ikke akkurat fritt for leiesoldater i Jemen og Afghanistan heller!

   • Som John Perkins forteller, så bruker USA statsgjeld som pressmiddel. Det fungerer i prinsippet omvendt også.
    Skal illusjonen om oljefondet opprettholdes, må USA fortsatt dominere. Så enkelt er det – tror jeg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.