Sverige skal lære propaganda av NATO

0

Sverige ønsker å slutte seg til NATOs Stratcom, skriver svenske medier. Forsvarsminister Peter Hultqvist (S) begrunner dette med at Russland driver en effektiv propagandakampanje, og at Sverige må lære seg å kjempe mot denne:

– Påverkanskampanjer förekom under andra världskriget, kalla kriget och vi kan nu se hur de har intensifierats. Framför allt den ryska sidan bedriver detta med en tydlig systematik och satsar oerhört stora resurser, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Russland driver sjølsagt propagandakampanjer. Men det gjør da i høyeste grad USA også. At en sosialdemokratisk statsråd i det angivelig nøytrale Sverige ikke ønsker å se det, men tvert om ønsker å bli en del av NATOs propagandakrig, sier en hel del om situasjonen i nabolandet. Og ser man på svenske medier er det ikke lett å få øye på utslag av den russiske propagandaen, men desto lettere å spore opp reine avskrifter av vestlig propagada. Men Hultqvist synes ikke det er nok. Proletären skriver om Stratcom:

Under sju sommardagar 2014 studerade StratComs analytiker kommentarerna på de tre största lettiska nyhetssajterna och fann att hela 1,45 procent av dem kunde vara från ryska ”hybridtroll”. (För den som inte är bekant med begreppet så är epitetet troll i internetsammanhang synonymt med provokatör.) StratCom misstänker i samma rapport att en del av de här ”hybridtrollen” är vad de kallar för ”bikinitroll”: användare med profilbild på en ung vacker tjej, som mjukt och lent uppmanar sina ”måltavlor” att omvärdera sina åsikter.

Proletärens läsare uppmanas härmed att vara på sin vakt om ryska tjejer vill diskutera rysk försvarspolitik – på ryska då – på internet. Det kan vara betalda Putinagenter. Tack, StratCom, för att ni håller oss alerta.

1,45% gitt, det var ikke småtteri! Og hva er det Stratcom sjøl driver med? Man trenger ikke noe russisk bikinitroll for å få vite det. Ifølge deres egne nettsider gjør de følgende:

NATO must use various channels, including the traditional media, internet-based media and public engagement, to build awareness, understanding, and support for its decisions and operations. This requires a coherent institutional approach, coordination of effort with NATO nations and between all relevant actors, and consistency with agreed NATO policies, procedures and principles.

Kort sagt: Stratcom driver propagandakrig i tradisjonelle medier, på internett og andre steder for å skape forståelse og støtte for NATOs politikk og operasjoner, fullstendig koordinert med og i samsvar med NATO og NATOs politiske behov. Det er dette nå söta bror så fryktelig gjerne vil bli en del av. Norge er ikke medlem av Stratcom, og trenger det heller ikke. Her har mediene i en menneskealder visst å dekke internasjonale begivenheter slik det passer NATO og Washington best.

Jeg har tidligere presentert USAs egne retningslinjer for psykologisk krigføring (PSYOP). I den offisielle manualen står det blant annet:

PSYOP may be employed as part of a deception mission to help with disguising an operation or can be left unused to achieve maximum surprise.

Så nå skal svenskene til Riga for å lære hvordan man tjener NATOs operasjoner gjennom blant annet bedrag. Og ikke minst vil de sikre seg en direktørstilling ved «instituttet».

Forrige artikkelUSA prøver å dekke over en ny massakre i Syria
Neste artikkelDen Norske Fremmedlegionen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).