«Israel har trekk som minner om Tyskland på 30-tallet!»

0

Denne overskriften er ikke sitat fra noen anti-jødisk undergrunnsblekke. Uttalelsen stammer fra visestabssjef i den israelske arméen, generalmajor Yair Golan, og er gjengitt i Jerusalem Post:

The Israeli army’s deputy chief of staff ignited controversy late Wednesday evening with his remarks which seemed to suggest a parallel between present-day Israel and 1930s Germany.

Maj. Gen. Yair Golan made the comments during a Holocaust Remembrance Day address at Tel Yitzhak.

«The Holocaust should bring us to ponder our public lives and, furthermore, it must lead anyone who is capable of taking public responsibility to do so,» Golan said. «Because if there is one thing that is scary in remembering the Holocaust, it is noticing horrific processes which developed in Europe – particularly in Germany – 70, 80, and 90 years ago, and finding remnants of that here among us in the year 2016.»

Sjølsagt ble Golan nødt til å spise ordene sine og si at han «ikke mente å kritisere nasjonens ledelse». Men det hjelper ikke stort. 20. mai 2016 følger avtroppende forsvarsminister Moshe Ya’alon opp med følgende, sitert etter Haaretz:

«unfortunately, I recently found myself in strong disagreement on moral and professional issues with the prime minister, a number of ministers and several MKs.»

«I fought with all my might against manifestations of extremism, violence and racism in Israeli society, which are threatening its sturdiness and also trickling into the IDF, hurting it already,»

Men europeiske politikere synes at det er på tide å ta ekstremistene enda mer i forsvar. I februar 2016 vedtok den britiske regjeringa at det fra nå av vil være forbudt for organisasjoner og lokale myndigheter i offentlig administrasjon å boikotte israelske varer. De som bryter forbudet risikerer store bøter. The Independent skriver:

Local councils, public bodies and even some university student unions are to be banned by law from boycotting “unethical” companies, as part of a controversial crackdown being announced by the Government.

Under the plan all publicly funded institutions will lose the freedom to refuse to buy goods and services from companies involved in the arms trade, fossil fuels, tobacco products or Israeli settlements in the occupied West Bank.

Any public bodies that continue to pursue boycotts will face “severe penalties”, ministers said.

Ikke helt uventet var Benjamin Netanyahu begeistret for loven og uttalte at den var en seier for Israel i kampen mot PLOs boykottkampanje.

 

Forrige artikkelDen Norske Fremmedlegionen
Neste artikkelEndelig innrømmer Porosjenko det militære nederlaget
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).