Hvem eier Schibsted – del 2

0

Gjennom betydelige aksjeposter i Schibsted har Wall Street skaffet seg en nøkkelposisjon i et av Norges og Nordens største mediehus. For Schibsted er stort også i Sverige. Konsernet har virksomheter i 30 land.

Schibsted eier fem av de ti største norske avisene: riksavis­ene Aftenposten og VG, og regionavisene Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædre­landsvennen. Schibsted er Norges største aviseier og kontrollerte 27 prosent av avisopplaget i 2014. Dette innbefatter også enkelte små lokalaviser eid gjennom regionavisene. Gjennom aksjeposten i Polaris Media er konsernet er også største eier i Adresseavisen og en rekke lokalaviser.

Som jeg viste i forrige artikkel har noen av de mest kjente finanshaiene i Wall Street skaffet seg til sammen over 30% av aksjene i Schibsted. En leser spør hvorfor jeg kan kalle dette en kontrollerende posisjon – det er jo tross alt under en tredjedel av aksjene.

jp morgan schibsted

Det er ikke helt slik kapitalismen fungerer. En av nestorene i den svenske Wallenberg-familien, som er Sveriges overlegent største kapitalister, sa en gang at de ikke trengte å sitte med mer enn 7–8% av aksjene i et selskap for å kontrollere det.

I Schibsteds tilfelle skulle jeg tro at J P Morgan Chase har nokså god kontroll alene med sine 7,66%. Når dette kombineres med de øvrige finansgribbenes posisjoner til i alt 30,4%, vil jeg insistere på at de har kontroll. Dette har naturligvis med finans å gjøre. La oss si at ledelsen i Schibsted-konsernet ville prøve å gå Wall Street etter i sømmene og la mediebedriftene sine grave i skittentøyet til Chase og Goldman Sachs. Hvis dette ble plagsomt nok, vil finansselskapene kunne blokkere konsernet på lånemarkedet. Men så lenge konsernet opptrer slik Wall Street ønsker, vil finansieringa gå greit og nye oppkjøp og kampanjer kunne sikres. Slik som når Schibsted nå planlegger en ny medieoffensiv.

Det finnes ikke den toppsjef i Schibsted som ville overleve et stormløp mot Wall Street. Ikke med 30,4% eierskap derfra.

Jeg vil supplere min forrige artikkel med enda en tabell for å vise hva vi står overfor. Jeg har sett på hvem som eier Schibsteds eiere, og da ser vi noe svært interessant.

schibsteds eiere

Disse finansselskapene eies igjen av de samme selskapene. Selskaper som  State Street Group, Vanguard Group, FMR (Fidelity Management and Research) og BlackRock. eier alle betydelige poster i alle de største finansbankene i USA.

Sju finansgiganter inngår i et finansielt supernettverk.
Sju finansgiganter inngår i et finansielt supernettverk.

Det britiske finanstidsskriftet The Economist illustrerer det samme på denne måten:

economist usa banker
De sju store finansinstitusjonene i USA er altså i virkeligheten et kartell med et gjensidig krysseierskap som er så sterkt at de framstår som et finansielt supernettverk.
Og det er dette kartellet som har 30,4% av aksjene i Schibsted. Kan man da si at Schibsted er et uavhengig norsk medieselskap? Eller bør det heller oppfattes som et underbruk av Wall Street?
Og dermed ser vi det samme som i USA: Finanskapitalen tar mer og mer kontroll over medieindustrien, og vil dermed kunne styre hva som skries eller sies om dem – og ikke minst hva som ikke sies eller skrives.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.