USAs nye krig i Libya

0

Fem år etter at Hillary Clinton ga grønt lys for krigen mot Libya er USA på nytt i gang med en krig i det nordafrikanske landet, skriver Wall Street Journal. Avisa kaller det America’s New Libyan War.

Den italienske regjeringa bekreftet 22. februar 2016 at den hadde gitt USA tillatelse til å bruke Sicilia som base for amerikanske droner med oppdrag i Libya. WSJ siterte i den forbindelsen tjenestemenn i USA som sa at dronene var der for å beskytte USAs spesialstyrker i Libya og omgivelsene rundt landet.

Dette er en bekreftelse på at USA allerede har spesialstyrker i Libya. Sjefen for Joint Chiefs of Staff general Joe Dunford ønsker å slå til militært mot Den islamske staten i Libya. Men Barack Obama ønsker at det skal være europeerne som går i spissen, ikke ulikt forrige gang da det var særlig Norge og Frankrike som tok den rollen. Det er allerede franske spesialstyrker på bakken i Libya, og den italieske regjeringa har blitt presset til å eventuelt gå i spissen for denne krigen.

Men fra Palazzo Chigi og Il rottamatore Matteo Renzi kommer det signaler i hytt og pine. Snart heter det at Italia skal gå til krig. I det neste øyeblikket er Renzi rasende på pressa fordi den våger å antyde noe slikt. For det Italia ønsker ifølge ham er det tid for å vise måtehold og forsiktighet. En krig er bare aktuell «etter en legitim forespørsel og etter votering i parlamentet». (Et lite spark til de rødgrønne i Norge som mente at ikke Stortinget behøvde å godkjenne en krigserklæring mot Libya i 2011.)

Italia er vel det landet som har størst grunn til å være bekymret for at IS har etablert en underavdeling av kalifatet i Libya. For oss i Norge blir det som om IS hadde etablert seg i Danmark og sa at deres mål var å ramme Oslo. For IS har erklært at de ønsker å ramme Roma og sende terrorister med flyktningene fra Libya.

Samtidig har Italia smertelige erfaringer med kolonikriger i Afrika, inklusive Benito Mussolinis erobring av Libya, da han etterpå, i 1937 erklærte seg som «islams beskytter». Det at to italienske gilser er drept av terroristene i Libya legger et press på regjeringa for «å gjøre noe». Matteo Salvini fra Lega Nord er blant dem som krever handling, mens de tidligere statsminstrene Romano Prodi og Silvio Berlusconi advarer mot «en overilt intervensjon».

Beppe Grillo fra Movimento Cinquestelle sier ganske enkelt «No alla guerra in Libia!«

Dette betyr at det neppe er noe parlamentarisk flertall i Roma per i dag for å sende italienske styrker i krig i Libya. Det betyr at USA må finne sine villige andre steder. Uansett så mye Ine Eriksen Søreide måtte ønske å pleaase Washington for å klargjøre CVen sin for opprykk, så tør hun nok ikke å sende norske fly til Libya fem år etter den katastrofale krigen i 2011.

Frankrike fører allerede en (nesten) hemmelig krig i Libya, så de er jo en kandidat, slik som sist. David Cameron er troende til å gå til krig for USA, og Jeremy Corbyn krevde i februar at statsministeren legger fram hva slags krigsplaner han har.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUtpresning: Tyrkia øker kravet til EU
Neste artikkel«Gribbe»-Singer tjener milliarder på Argentinas statsgjeld
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).