USAs nye krig i Libya

5

Fem år etter at Hillary Clinton ga grønt lys for krigen mot Libya er USA på nytt i gang med en krig i det nordafrikanske landet, skriver Wall Street Journal. Avisa kaller det America’s New Libyan War.

Den italienske regjeringa bekreftet 22. februar 2016 at den hadde gitt USA tillatelse til å bruke Sicilia som base for amerikanske droner med oppdrag i Libya. WSJ siterte i den forbindelsen tjenestemenn i USA som sa at dronene var der for å beskytte USAs spesialstyrker i Libya og omgivelsene rundt landet.

Dette er en bekreftelse på at USA allerede har spesialstyrker i Libya. Sjefen for Joint Chiefs of Staff general Joe Dunford ønsker å slå til militært mot Den islamske staten i Libya. Men Barack Obama ønsker at det skal være europeerne som går i spissen, ikke ulikt forrige gang da det var særlig Norge og Frankrike som tok den rollen. Det er allerede franske spesialstyrker på bakken i Libya, og den italieske regjeringa har blitt presset til å eventuelt gå i spissen for denne krigen.

Men fra Palazzo Chigi og Il rottamatore Matteo Renzi kommer det signaler i hytt og pine. Snart heter det at Italia skal gå til krig. I det neste øyeblikket er Renzi rasende på pressa fordi den våger å antyde noe slikt. For det Italia ønsker ifølge ham er det tid for å vise måtehold og forsiktighet. En krig er bare aktuell «etter en legitim forespørsel og etter votering i parlamentet». (Et lite spark til de rødgrønne i Norge som mente at ikke Stortinget behøvde å godkjenne en krigserklæring mot Libya i 2011.)

Italia er vel det landet som har størst grunn til å være bekymret for at IS har etablert en underavdeling av kalifatet i Libya. For oss i Norge blir det som om IS hadde etablert seg i Danmark og sa at deres mål var å ramme Oslo. For IS har erklært at de ønsker å ramme Roma og sende terrorister med flyktningene fra Libya.

Samtidig har Italia smertelige erfaringer med kolonikriger i Afrika, inklusive Benito Mussolinis erobring av Libya, da han etterpå, i 1937 erklærte seg som «islams beskytter». Det at to italienske gilser er drept av terroristene i Libya legger et press på regjeringa for «å gjøre noe». Matteo Salvini fra Lega Nord er blant dem som krever handling, mens de tidligere statsminstrene Romano Prodi og Silvio Berlusconi advarer mot «en overilt intervensjon».

Beppe Grillo fra Movimento Cinquestelle sier ganske enkelt «No alla guerra in Libia!«

Dette betyr at det neppe er noe parlamentarisk flertall i Roma per i dag for å sende italienske styrker i krig i Libya. Det betyr at USA må finne sine villige andre steder. Uansett så mye Ine Eriksen Søreide måtte ønske å pleaase Washington for å klargjøre CVen sin for opprykk, så tør hun nok ikke å sende norske fly til Libya fem år etter den katastrofale krigen i 2011.

Frankrike fører allerede en (nesten) hemmelig krig i Libya, så de er jo en kandidat, slik som sist. David Cameron er troende til å gå til krig for USA, og Jeremy Corbyn krevde i februar at statsministeren legger fram hva slags krigsplaner han har.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. «USAs nye krig i Libya»

  Stadig takk til Steigan som utrettelig – også på søndager – minner om de reelle forholdene i verden !-).

  *

  Så får vi leserne selv være årvåkne mot de tidvise små tendensiøse dramatiseringene med krisemaksimering, i tilsynelatende håp om å påskynde «væpna revvolusjon» e.l. – Gammel vane er vel vond å vende?

  Noen av oss finner menneskeverdenen dramatisk ille nok som den er, her og der, og håper heller på mest mulig fredelige overganger til fornuftigere tilstander.

  Ja, «fornuftigere tilstander» krever at kapitalismens innebygde vekstkrav frafalles. Da må veksten holdes på rundt 1,3 % vekst/forfall p.a, uten bruk av rentesrente. Det vil være i samsvar med menneskets egen vekstrate: «Using nature as our template» (because it is!-).

  Rentesrentebruken er hovedgeneratoren i kapitalistisk vekst. Dvs. renterentebruken er motoren rett på akselen på musehjulet vi alle løper i – og vi dermed bidrar til å skape profittstrømmene til toppen av den kapitalistiske pyramiden. Der – på toppen av pyramiden – bor for tiden (som her velkjent) 62 mennesker som eier like mye som halvparten av alle oss andre (iflg. britiske Oxfams Davos-rapport av 18.01.16 – jf. https://www.oxfam.org/en/pressroom/pressreleases/2016-01-18/62-people-own-same-half-world-reveals-oxfam-davos-report ).

  De 62 er så få at de kunne få plass i en dobbeldekker-buss. Spørsmålet blir bare hvordan vi skal få lurt dem inn i bussen så vi kan få kjørt dem vekk og fordelt godene jevnt. ;-D

  Frafall av kapitalistisk generert vekst vil avdekke enda klarere, når verdensbildet da etterhvert står stillere, hvor sinnssykt urettferdig vår menneskeverden er satt sammen. Vekst-stoppens avdekkinger vil forutsigbart føre til enda større sosial huskestue før vi når frem til å holde oss med «frihet, likhet og solidaritet». Mange (av oss) rikes materielle privilegier står da for fall. Men livet i et Norge i en verden med enklere og bedre rettferdighet vil være bedre for flere totalt, med større samlet lykke – også i Norge. https://www.oxfam.org/en/pressroom/pressreleases/2016-01-18/62-people-own-same-half-world-reveals-oxfam-davos-report .

  Vi vil alle bli lykkelige lettere av å leve i en lykkeligere «verden». Det gjelder selv de aller rikeste.

  Så folkene på den «dobbeldekker-bussen» trenger også bedre info om hvordan deres egen lykkeskaping funker – og ikke funker. Gleder er opptrente ferdigheter, mer enn tilstander utenfra (ut over et rolig eksistensminimum, så klart).

  Men vi er midt inne i krisen, faktisk, av økologisk-økonomisk-militært selvpåførte problemer. Så den store oppgaven nå er å styre mot minst mulig totalskade, og til det trenger vi ikke krisemaksimering.

  Krisene er for lengst store nok til at all vår kløkt bør – trenger å – fokusere på å finne levekraftige løsninger for hele menneskestammen i biosfæren og ta dem i bruk NÅ.

  God søndag. – Hvil på hviledagen og la dermed nye tanker slippe til.
  Å stresse ned nok til at nye tanker slipper til er også en naturlig menneskerett. Tenk nye tanker selv! 🙂

 2. «USAs nye krig i Libya»

  Stadig takk til Steigan som utrettelig – også på søndager – minner om de reelle forholdene i verden !-).

  *

  Så får vi leserne selv være årvåkne mot de tidvise små tendensiøse dramatiseringene med krisemaksimering, i tilsynelatende håp om å påskynde «væpna revvolusjon» e.l. – Gammel vane er vel vond å vende?

  Noen av oss finner menneskeverdenen dramatisk ille nok som den er, her og der, og håper heller på mest mulig fredelige overganger til fornuftigere tilstander.

  Ja, «fornuftigere tilstander» krever at kapitalismens innebygde vekstkrav frafalles. Da må veksten holdes på rundt 1,3 % vekst/forfall p.a, uten bruk av rentesrente. Det vil være i samsvar med menneskets egen vekstrate: «Using nature as our template» (because it is!-).

  Rentesrentebruken er hovedgeneratoren i kapitalistisk vekst. Dvs. renterentebruken er motoren rett på akselen på musehjulet vi alle løper i – og vi dermed bidrar til å skape profittstrømmene til toppen av den kapitalistiske pyramiden. Der – på toppen av pyramiden – bor for tiden (som her velkjent) 62 mennesker som eier like mye som halvparten av alle oss andre (iflg. britiske Oxfams Davos-rapport av 18.01.16
  – jf. https://www.oxfam.org/en/pressroom/pressreleases/2016-01-18/62-people-own-same-half-world-reveals-oxfam-davos-report ).

  De 62 er så få at de kunne få plass i en dobbeldekker-buss. Spørsmålet blir bare hvordan vi skal få lurt dem inn i bussen så vi kan få kjørt dem vekk og fordelt godene jevnt. ;-D

  Frafall av kapitalistisk generert vekst vil avdekke enda klarere, når verdensbildet da etterhvert står stillere, hvor sinnssykt urettferdig vår menneskeverden er satt sammen. Vekst-stoppens avdekkinger vil forutsigbart føre til enda større sosial huskestue før vi når frem til å holde oss med «frihet, likhet og solidaritet». Mange (av oss) rikes materielle privilegier står da for fall. Men livet i et Norge i en verden med enklere og bedre rettferdighet vil være bedre for flere totalt, med større samlet lykke – også i Norge.

  Vi vil alle bli lykkelige lettere av å leve i en lykkeligere «verden». Det gjelder selv de aller rikeste.

  Så folkene på den «dobbeldekker-bussen» trenger også bedre info om hvordan deres egen lykkeskaping funker – og ikke funker. Gleder er opptrente ferdigheter, mer enn tilstander utenfra (ut over et rolig eksistensminimum, så klart).

  Men vi er midt inne i krisen, faktisk, av økologisk-økonomisk-militært selvpåførte problemer. Så den store oppgaven nå er å styre mot minst mulig totalskade, og til det trenger vi ikke krisemaksimering.

  Krisene er for lengst store nok til at all vår kløkt bør – trenger å – fokusere på å finne levekraftige løsninger for hele menneskestammen i biosfæren og ta dem i bruk NÅ.

  God søndag. – Hvil på hviledagen og la dermed nye tanker slippe til.
  Å stresse ned nok til at nye tanker slipper til er også en naturlig menneskerett. Tenk nye tanker selv! 🙂

 3. USA er i Libya for å gi backup til fotsoldatene sine — ISIS.

  Først skapte de ISIS. Så ødela de Libya. Så ødela de Syria. Så fløy de noen av ISIS-lederne inn i Libya. Og nå gir de luftstøtte til disse ISIS-krigerne, slik at den totale ødeleggelsen av Libya kan fremskyndes, og menneskesmuglerne kan få bedre kår. USA vil ha fortgang i folkevandringen, og etter USA sin smak ble ikke Libya grundig nok ødelagt etter forrige krig.

  • Ja, og Libya er plattformen for å slå djupt inn i Afrika, helt ned mot Kongo og Nigeria. Her er det så mye rikdommer som venter på dem, og så mange sater de kan rive i filler for å få tak i disse rikdommene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.