USAs nye krig i Libya

0

Fem år etter at Hillary Clinton ga grønt lys for krigen mot Libya er USA på nytt i gang med en krig i det nordafrikanske landet, skriver Wall Street Journal. Avisa kaller det America’s New Libyan War.

Den italienske regjeringa bekreftet 22. februar 2016 at den hadde gitt USA tillatelse til å bruke Sicilia som base for amerikanske droner med oppdrag i Libya. WSJ siterte i den forbindelsen tjenestemenn i USA som sa at dronene var der for å beskytte USAs spesialstyrker i Libya og omgivelsene rundt landet.

Dette er en bekreftelse på at USA allerede har spesialstyrker i Libya. Sjefen for Joint Chiefs of Staff general Joe Dunford ønsker å slå til militært mot Den islamske staten i Libya. Men Barack Obama ønsker at det skal være europeerne som går i spissen, ikke ulikt forrige gang da det var særlig Norge og Frankrike som tok den rollen. Det er allerede franske spesialstyrker på bakken i Libya, og den italieske regjeringa har blitt presset til å eventuelt gå i spissen for denne krigen.

Men fra Palazzo Chigi og Il rottamatore Matteo Renzi kommer det signaler i hytt og pine. Snart heter det at Italia skal gå til krig. I det neste øyeblikket er Renzi rasende på pressa fordi den våger å antyde noe slikt. For det Italia ønsker ifølge ham er det tid for å vise måtehold og forsiktighet. En krig er bare aktuell «etter en legitim forespørsel og etter votering i parlamentet». (Et lite spark til de rødgrønne i Norge som mente at ikke Stortinget behøvde å godkjenne en krigserklæring mot Libya i 2011.)

Italia er vel det landet som har størst grunn til å være bekymret for at IS har etablert en underavdeling av kalifatet i Libya. For oss i Norge blir det som om IS hadde etablert seg i Danmark og sa at deres mål var å ramme Oslo. For IS har erklært at de ønsker å ramme Roma og sende terrorister med flyktningene fra Libya.

Samtidig har Italia smertelige erfaringer med kolonikriger i Afrika, inklusive Benito Mussolinis erobring av Libya, da han etterpå, i 1937 erklærte seg som «islams beskytter». Det at to italienske gilser er drept av terroristene i Libya legger et press på regjeringa for «å gjøre noe». Matteo Salvini fra Lega Nord er blant dem som krever handling, mens de tidligere statsminstrene Romano Prodi og Silvio Berlusconi advarer mot «en overilt intervensjon».

Beppe Grillo fra Movimento Cinquestelle sier ganske enkelt «No alla guerra in Libia!«

Dette betyr at det neppe er noe parlamentarisk flertall i Roma per i dag for å sende italienske styrker i krig i Libya. Det betyr at USA må finne sine villige andre steder. Uansett så mye Ine Eriksen Søreide måtte ønske å pleaase Washington for å klargjøre CVen sin for opprykk, så tør hun nok ikke å sende norske fly til Libya fem år etter den katastrofale krigen i 2011.

Frankrike fører allerede en (nesten) hemmelig krig i Libya, så de er jo en kandidat, slik som sist. David Cameron er troende til å gå til krig for USA, og Jeremy Corbyn krevde i februar at statsministeren legger fram hva slags krigsplaner han har.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.