Utpresning: Tyrkia øker kravet til EU

8

Tyrkia har skjerpet kravene til EU for å stanse flyktningestrømmen. Ankara vil ha raskest mulig visumfrihet til EU for tyrkiske borgere. Recep Erdoğan krevde i november et årlig tilskudd fra EU på 3 milliarder euro i året. Nå sier han at det er altfor lite. Den tyske EU-kommissæren Günther Oettinger sier at det kan være på tale med 7 milliarder euro i året, noe Ankara ennå ikke har bekreftet. Men det alvorligste nye kravet fra sultanen er at Tyrkia forlanger at EU bidrar til å bygge en tyrkisk-kontrollert flyktningeby på syrisk territorium. Det vil si å ta et område fra Syria som Tyrkia har krevd siden det osmanske rikets sammenbrudd.

Dette samsvarer med den ny-ottomanske doktrinen til Tyrkias statsminister Ahmet Davutoğlu, som går ut på at Tyrkia skal bli en internasjonal stormakt med ambisjoner over hele det området som var Det osmanske riket – og ut over det.

Men et slikt territorialkrav med flyktningekrisa som påskudd, er et krav om støtte fra EU til å begynne en oppdeling av Syria. I Syria står det russiske fly- og rakettvåpenet som har stående ordre om å etablere kontroll over Syrias grenser om møte enhver krenkelse med militærmakt.

EU-kommisjonen viser seg fortsatt som meget svak overfor Erdoğans utpresning. EU-president Donald Tusk snakker om at det er en positiv vending i samtalene med Tyrkia, og EUs reaksjoner på Tyrkias brutale krenkelser av pressefriheten er heller svake.

Tyrkisk politi brukte tåregass og vannkanoner da de rykket fram mot redaksjonslokalene til avisa Zaman for å ta kontrollen over bygningen. På tross av dette og på tross av Tyrkias påviselige støtte til Den islamske staten og massive krigføring mot den kurdiske befolkninga, gir EU-toppene etter på punkt etter punkt over for Erdoğan.

Erdoğan vet at han sitter med en trumf på handa. Hvis EU ikke gjør som han forlanger, så vil han sende en ny flyktningebølge inn over Europa. Han bruker virkelig flyktningene som våpen for å oppnå store økonomiske konsesjoner fra EU. Og han vet også at EU-lederne er svake og splittet og har lite å stille opp med.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

  • Hva med en FN-kontrollert fred i Syria, så flyktningene kan vende hjem?

   – Det forutsetter bare at «vår» (USA-NATOs / Regjeringens / Børge Brendes) støtte til opprørere og styrting av Syrias legitime president opphører.

 1. «Utpresning: Tyrkia øker kravet til EU»

  Erdogans hybris skjer jo akkurat de geografiske områdene der gamle greske myter drepte herskere for hybris. 😉

  Åpen utpresning mot EU samt diktatorisk pressesensur gjør at Erdogans overmot står for fall helt klart nå. – Vi får se om NATO settes inn mot NATO-landet Tyrkia snart – i noen forstand. :-] Eller kan hende ser USAs militæreliter seg fortsatt tjent med villmann Erdogan en stund til. Da får de problemer med EU i steden.

  USA-NATOs selvmotsigelser snakker mer og mer i munnen på hverandre. Særlig omkring Syria, «med sequelae». – Det må være vanskelig å ha så mange av sine egne ben å snuble i. (Eller hva mener nå Hr. Generalpressesekretær Jens Staurbærer?)

 2. Etter Erdogans utallige overgrep mot sin egne befolkning tar endelig Europarådets generalsekretær bladet fra munnen og uttrykker forsiktig bekymring for pressen i Tyrkia. dette skjer selvsagt etter at amerikanerne har tatt bladet fra munnen og Børge brende følger pliktskyldigst på.

 3. […] Tyrkia har krevd minst 6 milliarder euro for å være med på en avtale. Landet har også krevd visafri adgang til EU og gjenopptakelse av medlemskapsforhandlinger. Dette er noe Tyskland godt kan tenke seg, men som de andre EU-landa er lite begeistrert for. Og når jeg skriver Tyskland, så må jeg umiddelbart føye til at dette handler om Merkel og hennes regjering. Det tsyke folket mener nemlig noe helt annet. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.