«Gribbe»-Singer tjener milliarder på Argentinas statsgjeld

0

Etter 15 års strid ga Argentinas nye, konservative president etter og punger ut med 6,5 milliarder dollar til tre «gribbefond». Paul Singer som driver «gribbefondet» Elliott Management Corporation, kjøpte opp Argentinas statsgjeld for en billig penge. Nå casher han inn det mangedobbelte. Singer er den republikanske presidentkandidaten Marco Rubios bidragsyter og rådgiver.

Det er ABC Nyheter som skriver dette, og fortsetter:

Sist uke nådde Argentina fram til en avtale med tre nådeløse «gribbefond» om å gjøre opp en 15 år gammel statsgjeld, som siden da har hindret det kriserammede landet å få kreditt ute i verden.

Under ledelse av den nye konservative presidenten Mauricio Macri gikk landet med på  å punge ut med 6,5 milliarder dollar til tre amerikanske fonds.

Gribbefond er ifølge SLUG, Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk selskaper som har spesialisert seg på å kjøpe opp gjeld for en brøkdel av verdien, for deretter å kreve full tilbakebetaling.

Ifølge Wall Street Journal vil ett av gribbefondene, Bracebridge Capital, tjene 952% på oppkjøpet sitt, og for Elliotts del dreier det seg om 392%. Dette er naturligvis legalisert landeveisrøveri og er godkjent av det som kalles det amerikanske rettsapparatet.

Forrige artikkelUSAs nye krig i Libya
Neste artikkelHvem vedtok bombinga av Libya i 2011?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).