Vil Saudi Arabia invadere Syria?

12
Fra øvelsen "Northern Thunder"

150.000 soldater fra 20 land, 2540 krigsfly og 20.000 panserkjøretøyer er samlet til en massiv militærøvelse i det nordlige Saudi Arabia i det som blir kalt «Northern Thumder». Hva er det Riyadh pønsker på? Ønsker de virkelig å invadere Syria, slik de har truet med, eller er dette hodekappernes måte å kompensere for problemene sine på?

Fra øvelsen "Northern Thunder"
Fra øvelsen «Northern Thunder»

Øvelse av «de villige»

Saudi Arabia offentliggjorde 15. desember 2015 at landet har tatt ledelsen i en «34-lands allianse mot terror» med hovedkvarter i Riyadh.

Tatt i betraktning at landet er hovedspponsor for internasjonal jihadistisk terror, er jo dette en passende form for nytale. Det viste seg også fort at ikke alle «medlemmer» av alliansen hadde blitt spurt, og langt mindre sagt ja til å være med. Det ikke helt ubetydelige (nr. 2 i antall etter Indonesia) muslimske landet Pakistan sa at de var svært overrasket over å få vite at de var med. Indonesia var heller ikke særlig lykkelig over å stå på lista, så man kan spørre seg om hva som er realitetene i denne «alliansen». (Seinere har Pakistan sagt at de er med allikevel.)

Under «det nordlige tordenværet» har Riyadh i det minste samlet de villlige, nemlig Saudi Arabia, Kuwait, Bahrain, Qatar, de forente arabiske emirater, Oman, Jordan, Pakistan, Djibouti, Mauritania, Senegal, Sudan, Tsjad, Tunisia, Marokko, Komoroene, Mauritius, Malaysia, Egypt og Maldivene.

Innledning til invasjon?

Saudiarabiske kilder sier at øvelsen skal vise at kongedømmet er klart for en bakkeinvasjon i Syria og at den er rettet mot det som kalles «Irans regionale ambisjoner». Både Ankara og Riyadh har truet med å invadere Syria, og Saudi Arabia har sendt kampfly til Tyrkia for eventuelt å støtte en slik invasjon. Men NATO-kilder sier til Financial Times at dette er noe NATO ønsker å forhindre.

Saudi Arabia er verdens største våpenimportør og har kjøpt svært mange avanserte våpen i det siste. Men Saudi Arabia er også midt oppe i en krig mot det fattige nabolandet Jemen, og den krigen går slett ikke bra for kongedømmet, enda så hensynsløst deres avanserte fly bomber gerilja og sivile. Det er tendenser til interne opprør i kongedømmet sjøl, og både IS og al Qaida skal ha opprettet baser i landet. På tross av den gigantiske oljeformuen er landet inne i noe som kan bli ei svær økonomisk krise om noen få år. Med dagens oljepriser går Saudi Arabia med store underskudd og mye av pengene brukes på å forhindre opprør.

Nå er krig et velkjent middel for å kontrollere hjemlig opposisjon og kamuflere egne problemer, så det kan gi Riyadh en ekstra grunn til å innlede et krigseventyr. En annen opplagt årsak er at Saudi Arabias jihadistvenner i Syria nå taper på alle fronter overfor den syrisk-russiske offensiven. Noen måneder til på denne måten, eller kanskje før, så vil hele krigsplanen til Saudi Arabia ligge like mye i ruiner som Aleppo. Og da vil det geopolitiske kartet i Midtøsten se helt annerledes ut. Og turen kan være kommet til de saudiske prinsene sjøl.

Så sjøl om man ikke kan være sikker på at Saudi Arabia vil gjøre alvor av invasjonsplanene, så er det heller ingen grunn til å ta lett på dem. Herskerne i Riyadh er mer desperate enn på svært lenge.

I så fall en helt annen krig

Tyrkia har sine egne grunner til å ville gå til krig i Syria. Også Tyrkia ser sitt langvarige spill for å ødelegge og kontrollere Syria klappe sammen under trykket fra det russiske flyvåpenet. Og ikke bare ønsker sultanen i Ankara å etablere et nytt osmansk rike, men han frykter den kurdiske bevegelsen, både hjemme og i Syria. Nå lukker snart det kurdiske YPG sammen med Syrias arné og russisk flyvåpen Azaz-korridoren, og da er spillet for Tyrkias del langt på vei over. Dette vil ikke Recep Erdoğan godta, sjøl om det eventuelt vil bety en mye større krig.

For det ville det gjøre. Et scenario med saudiarabisk og tyrkisk bakkeinvasjon i Syria ville forvandle krigen i Syria fra en grusom intervensjonskrig vis stedforteredere til en direkte krig mellom Russland og to av USAs viktigste allierte. Dette kan igjen trekke inn USA og NATO – med konsekvenser man helt ikke vil tenke over.

Ikke minst derfor har NATO (les: USA) sendt ut et sterkt signal til Tyrkia vis Luxemburgs utenriksminister Jean Asselborn. Han har sagt at «NATO vil ikke la seg bli trukket inn i en militær konflikt med Russland på grunn av spenningen mellom Tyrkia og Russland.» Og for å gni det inn, tilføyde han at NATO-paktens artikkel 5 bare kan brukes når et medlemsland helt tydelig blir angrepet. En tysk diplomat har sagt på Berlins vegne at Tyskland mener det samme: «Vi vil ikke betale prisen for en krig som blir startet av Tyrkia.» (Er det noen som har hørt noe fra den norske regjeringa om dette?)

Men USA har ikke full kontroll over sine allierte, og i hvert fall ikke Tyrkia og Saudi Arabia. De har vist før at de spiller sitt eget spill også, og de kan ønske å stille USA overfor realiteter på bakken som Washington ikke kan se bort fra. Derfor er falsk flagg-aksjoner, meningsløse krigseventyr og til og med en bakkeinvasjon noe som kan bli satt i verk, simpelthen for å tvinge USA aktivt inn i denne krigen.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Mer sannsynlig enn en bakkeinvasjon, tror jeg det er at Saudi-Arabia og Tyrkia vil forsøke å smugle inn bakke-til-luft-raketter til opprørerne i Idlib og den vestlige Aleppoprovinsen. Dette har Saudi-kilder ymta om tidligere, og jeg så det igjen på meldinger på Al Jazeera i går.

 2. Tallene er antakleig rein propaganda og kollosalt overdrevet, opp i mot 10 ganger i typisk arabisk krigspropaganda-stil.
  Dette vil vise seg å være en like hul trussel, som arabernes klokketro på at de skulle knuse Israel i 1967.

  20 000 tanks? Hvem har produsert dem og i hvilket år? Om det er 2500 tanks i virkeligheten vil jeg bli MEGET overrasket, USA har ikke noe i nærheten av dette antallet……
  2540 krigsfly?? Hvem har produsert dem og hvilke typer er det snakk om? Og hvilken beredskap er det snakk om, er flyene over hodet flybare?
  150 000 mann? Fra hvilken stat? Hvem har 150 000 mann klare til innsats i dette området? Og hvem blir med?

  det er en kollosal forskjell på en øvelse, der man opererer med papir-divisjoner, som vi gjorde på Nato’s nordflanke rundt 1970,når vi spilte rollen som markørtropp, på ca 150 mann og «egentlig» utgjorde en del av en invasjonsdivisjon på 5000 mann.

  Propaganda, saudi arabia med all verdens hjelp og støtte av en «allianse av villige» (uttrykk lansert av GW Bush i propagandaen for det ulovlige angrepet på Irak) tør ikke en gang gå til angrep på Iran, og gå til angrep direkte på russiske styrker er selvmord.

  Men de kan oppleve å bli by nr 3 og 4 som blir atombomet i verden, så er vi kvitt Mekka og Medina…… før Istambul blir lagt i aske.

  • Husk at Saudi Arabia her er i allianse med Tyrkia, som igjen håper på å få med NATO og USA.

   «Saudi Arabia already has nukes, Iran probably does, and the Russians are one of the two great nuclear powers on the entire planet. So if Saudi Arabia, Turkey and their Sunni allies do decide to conduct a full-blown ground invasion of Syria, could someone ultimately decide to use nuclear weapons when their backs get pushed up against a wall? As you read this article, there are thousands of military vehicles and hundreds of thousands of troops massed along the southern border of Turkey and the northern border of Saudi Arabia. If the command is given and those forces start streaming toward Damascus, it is inevitable that the Syrians, the Iranians, Hezbollah and the Russians would fight back. It would literally be the start of World War 3, and the Saudis and the Turks are trying very hard to convince the United States to be involved. But the truth is that we don’t want any part of this conflict, because it could very easily become the very first nuclear war in the history of the Middle East.

   Perhaps you didn’t know that the Saudis already have nukes. Of course the official position is that they don’t, but it is a fact that they were the ones that funded the development of Pakistan’s nuclear program. It is an open secret that the Saudis have the bomb, but nobody is really supposed to talk about it.»

   «If the fur started flying in Syria and Russia and Iran decided to start bombing Saudi airbases, would Saudi Arabia resort to using their nukes?

   Let’s hope not.

   In the event of a massive ground invasion by Saudi Arabia, Turkey and their allies, it is actually more likely that Russia may decide to be the first one to use nukes. An invasion force of hundreds of thousands of troops would vastly outnumber the relatively small Russian force that is already inside Syria, and so the Russians may feel that the only way that they can keep the Sunni powers out of Damascus is to use tactical nukes.

   Russia has more tactical nukes that anyone else in the world by far, and there are some reports that indicate that Russia may be prepared to use them in Syria. For example, former Associated Press reporter Robert Parry, the author of America’s Stolen Narrative, says that a source has told him that the Russians have already warned Turkey that this could potentially happen…»

   «In addition, it is important to remember that it is quite likely that the Iranians have nuclear weapons as well.

   Of course the U.S. government and the Iranian government both insist that Iran does not have nukes, but many of those in the know insist otherwise.

   For instance, you may want to consider what retired U.S. Army Major General Paul Vallely and U.S. Air Force Lt. Col. Dennis B. Haney are saying.»

   «I happen to agree with Vallely and Haney. I cannot prove it, but all of the intel that I have received indicates that Iran already has nukes.

   Hopefully I will not be proven accurate any time soon.

   It had been hoped that a cease-fire could be negotiated that would at least temporarily defuse tensions in Syria. Unfortunately, it does not look like the shooting is going to stop, and this is going to put immense pressure on both Saudi Arabia and Turkey to do something to rescue the radical Sunni militants that are on the verge of defeat. The Saudis, the Turks and their allies have poured enormous amounts of money and resources into this war over the past five years, and now they are faced with the choice of either accepting defeat or directly intervening in this conflict themselves.

   But in order to conduct a full-fledged ground invasion, they are going to need justification for doing so. There are some that are suggesting that we could soon see a false flag attack that would provide that justification, so that is something to watch out for.

   I can’t remember a time when our planet has been so close to World War 3 potentially beginning.

   And if it does break out, I believe that it is quite likely that nuclear weapons will be used.»

   – World War 3 Could Very Easily Turn Into The Very First Nuclear War In The Middle East: http://theeconomiccollapseblog.com/archives/world-war-3-could-very-easily-turn-into-the-very-first-nuclear-war-in-the-middle-east

 3. Jeg synes vi burde gå ut å beklage bombeaksjonene våre alierte stod bak i Syria. Vi burde også beklage at vi nettopp bevilget 10 milliarder til disse.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.