Norske fjellhaller stappfulle av amerikanske angrepsvåpen

14

«De amerikanske Abrams-stridsvognene er ikke de eneste militære kjøretøyene som er lagret inne i fjellmassivene. Flere tusen amerikanske kjøretøy er parkert inne i de ulike fjellhallene, og mye av ​utstyret gjøres nå klart for den multinasjonale vinterøvelsen Cold Response​ i mars.» Dette skriver Forsvaret på sine nettsider.

CNN omtaler også USAs utplassering av tunge våpen i Norge:

Marines are prepositioning battle tanks, artillery and logistics equipment inside Norwegian caves as the U.S. pushes to station equipment near the NATO-Russia frontier.

«Any gear that is forward-deployed both reduces cost and speeds up our ability to support operations in crisis, so we’re able to fall in on gear that is ready-to-go and respond to whatever that crisis may be,» Col. William Bentley, operations officer for the 2nd Marine Expeditionary Brigade, said in a statement Friday on the Norwegian deployment that called the caves classified.

Ifølge Magnus Nordenman, som er direktør i Transatlantic Security Initiative ved Atlantic Council, er dette våpen beregnet til å utstyre en hær på 15.000 amerikanske soldater. Til sammenlikning består den norske hæren av én brigade med i alt 5000 soldater.

Talspersoner for USA gjør ingen hemmelighet av det den massive amerikanske opprustninga i Norge er rettet mot Russland. USA skal mer enn tredoble sine militære investeringer i Europa innen 2017, og Norge er en viktig brikke i dette krigsspillet.

Jeg har ikke klart å registrere noen debatt om dette i Norge, for ikke å snakke om motstand. Men det er jo klart at man har viktigere ting å gjøre. Å dømme etter sosiale medier har man hatt mer enn nok med å engasjere seg i uttalelser på et parolemøte i 8. marskomitéen. Så da kan man jo ikke tenke på krig og sånn.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

 1. Vi hadde stor debatt om dette på 60-80 tallet om disse forhåndslagrene. Det det ikke har vært debatt om er at nesten alt utstyret ble trukket ut ved de første gulfkrigene da amerikanerne manglet utstyr. Det eneste nye er at usa erstatter dette utstyret med nytt og mer moderne enn det som ble lagret på 80-tallet.

  • Felles er at det primært er snakk om invasjonsmateriell, ikke forsvarsmateriell for hevding av suverenitet over norsk territorium.

   I debattene for 50-30 år siden var det også et viktig poeng at NATO (US) ikke fikk lov til å lagre atomvåpen i Norge i fredstid, men dette er vi mange som mener ikke ble respektert. I dag er det ikke en gang en pågående diskusjon. Hele fredsbevegelsen er i koma. Fred være med den.

 2. Bare fredsbevegelsen? Det har vært sagt av Pentagon/Nato generaler uopphørlig det siste året: den største sikkerhetstrussel mot Europa/USA er Russland. Det vi har sett helt siden Ukraina-kuppet er nærmest paniske krigsforberedelser fra Svartehavet til Finnmark.
  Verken det såkalte liberale borgerskap eller selvutnevnt «venstresiden» skriver og mobiliserer mot dette. De skriver knapt om Nato-øvelsene i Norge i 2015 som var noen av de største i Natos historie. Det skal jo også den i mars bli.
  Gamle SPD-sjef i Tyskland, Oskar Lafontaine,skrev forleden på sin Facebook: «Deutsche journalisten erhalten Befehle vom CIA.»
  Ja men det gjør da sannelig de norske også og alt vi tidligere trodde var autonome og «progressive» organisasjoner og media synes fullstendig kontrollert av etterretningstjenester. Det er knapt noe som helst som fungerer anti-imperialistisk i Norge nå og sånn har det vært i mangfoldige år.
  Skal man bygge noe nytt må man starte med å erkjenne de faktiske forhold om situasjonen som den er NÅ.

 3. 5000 norske soldater! for en spøk! Hæren i Norge er ALTFOR LITEN til å forsvare noe som helst…Takk til politikerne som ikke har lært en dritt av andre verdenskrig!!!! Flyktninger har vi råd til, men ikke råd til å ha et avskrekkende forsvar dvs nok menn som er villig til å dø for landet… hjelper ikke ha 52 jagerfly og en bitteliten godt utstyrt og flinke folk, må ha litt «kanon fodder å» en hver krig viser at de som er i flertall oftest vinner, ikke bare teknologi å en håndfull alpha males…lol

 4. Jan Hårstad påstår her at norske journalister er betalt av CIA og at venstresidas organisasjoner er kontrollert av e-tjenester: («Ja men det gjør da sannelig de norske også og alt vi tidligere trodde var autonome og «progressive» organisasjoner og media synes fullstendig kontrollert av etterretningstjenester.») Her er det akutt behov for dokumentasjon. Hvem er betalt? Av hvem? Og hvorfor?

  • Kommentarer står for kommentatorens regning.

   Det man kan observere er at norsk presse nesten alltid gjengir narrativen fra Pentagon og Det hvite hus som sin egen (Ukraina, Libya, Syria osv, osv.) Det kan naturligvis skyldes at journalister og redaktører er betalt av CIA slik FAZ-redaktør Udo Ulfkotte var. Men det kan jo også skyldes at de enten er hjernevasket eller at de gjør det av overbevisning. Personlig tror jeg at når nesten alle norske redaktører og et stort flertall av journalistene støttet Norges bombing av Libya og har stilt seg velvillige til ødeleggelsen av Ukraina og Syria, så skyldes det overbevisning.
   Har du noen annen forklaring på at den norske pressa har vært så eksepsjonelt lite kritisk, John?

   • Som man roper i skogen får man svar. Pål Steigan, du etterlyser mer kritikk, men din egen unnfallenhet overfor Russland er nesten altomfattende. Som om ikke Russland bærer et meget stort ansvar for ødeleggelsene i Ukraina. Så hva med å begynne med en kritisk granskning av deg selv…? Du har mye å gå på…

 5. Egeland: jeg kan jo ikke dokumentere dette på annet vis enn at de i sak etter sak er på linje med USA/EU og er det noen som har dokumentert dette,er det denne bloggen. «venstresida» i Norge dekker ikke eller protesterer ikke på amerikansk militær okkupasjon av Norge med gigantiske Nato-militærmanøvre rettet mot Russland.
  Det siste fra «søsterpartiet» til Rødt,Syriza,er full oppslutning om den Israelsk-Amerikanske aksen i Midtøsten.

 6. USA har sikkert i tillegg til i Norge forhåndslagret store våpendeponier, utviklet i det forrige årtusen i ulike verdenshjørner. Dette til avskrekkelse og maktdemonstrasjon. Dette har bedratt til å holde amerikansk våpenindustri gående. Spørsmålet som bør stilles er om USA har «kapabel» personell til å bemanne materiellet. Om situasjonen skulle utvikle seg slik at det ble behov for bruk av lagrede våpen i Norge, vil dette være et resultat av en konflikt på mange fronter verden rundt.

 7. Forsvarsvåpen lagret på norsk jord…
  Ingen, og da mener jeg INGEN kan prøve å hevde at våpen til 15 000 mann er myntet på angrep. I den første gulf krigen angrep koalisjonsstyrkene en nasjon som er langt mindre enn Russland. Antallet var ikke 15 000 eller 150 000, men nærmere 750 000. Så Steigan, ordbruken din er så vinklet at alt du sier ikke kan sees som annet enn i beste fall vås, og mer sansynelig blåøyd propaganda.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.