Ukraina: Forlater skipet den synkende rotta?

0

Ukraina, landet som skulle oppnå vekst og velstand bare det vendte ryggen til Russland og undertegnet en assosiasjonsavtale med EU, slik det ble hevdet før kuppet 22. februar 2014, synker bare enda djupere ned i myra.

Den finansministeren som USA hadde håndplukket for å prøve å få orden på den gjennomkorrupte og skakkjørte økonomien, litaueren Aivarus Abromavicius, har kastet kortene og trukket seg. Overfor internasjonal presse begrunnet han avgangen med den systemiske korrupsjonen i landet, melder BBC:

It has become clear that any kind of systemic reform is decisively blocked. It is more than the mere lack of support or political will,» Mr Abromavicius told journalists. «I refuse to be part of this system.

Dette førte til noe så uvanlig som at ti ambassadører, blant dem ambassadørene fra USA, Tyskland og Storbritannia, sendte et brev til Ukrainas regjering der de uttrykte sin misnøye. Nå var jo herr Abromavicius riktignok innsatt på vegne av Vesten og IMF, og fikk sitt ukrianske statsborgerskap i en hastebeslutning, men likevel.

På vegne av Det internasjonale pengefondet (IMF) har toppsjef Christine Lagarde truet Kiev med at «dersom ikke Ukraina får orden på reformene sine og bekjemper korrupsjonen, så er det vanskelig å se hvordan de programmene som støttes av IMF kan fortsette eller lykkes.»

Unnskyld meg, er dette noe IMF og Vesten har oppdaget nå? Leser de ikke steigan.no (eller for den del ukrainske medier)? Ukraina er gjennomkorrupt og det er de største kjeltringene som kontrollerer regjeringa.

Jeg minner om hva jeg skrev 15. august 2015:

IMF har de siste månedene overført milliarder av dollar til det ukrainske finanssystemet for å stabilisere bankene i landet. Omtrent 1,8 milliarder av disse ble overført til den største kredittinstitusjonen i landet, nemlig PrivatBank. Denne banken kontrolleres av oligarken Igor Kolomoiski. Men i stedet for å investere disse pengene i Ukraina, har Kolomoiski overført dem til utlandet via et nettverk av offshore-firmaer.

Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.

IMF vedtok i april 2014 å gi en nødkreditt til Ukraina på 17 milliarder dollar. IMF-sjef Christie Lagarde har talt i rosende ordelag om den «enestående besluttsomheten» til Ukrainas regjering og dens «modige økonomiprogram» (les brutale nedskjæring rettet mot det ukrainske folket). Til nå har IMF overørt om lag 4,5 milliarder dollar til Ukraina, derav 3 milliarder til den ukrainske sentralbanken. Med disse pengene skulle så den sørge for å stabilisere bankene i landet. Men nå er 1,8 milliarder forsvunnet langs dunkle kanaler.

I desember vedtok IMF å bryte sine egne regler for å gi lån til Ukraina. Kredittene ble forlenget til tross for at Ukraina ikke var i stand til å betale.

Men nå later det til at også dokkemestrene i US State Department, som gikk over lik for å innsette denne korrupte gjengen i regjeringskontorene har sett seg lei på sin kjære Arsenij «Yats» Jatsenjuk. I tidsskriftet Foreign Policy, som står State Department nær, heter det nå at «Jatsenjuk må gå».

Ifølge BBC sank Ukrainas BNP med 7% i 2014 og 12% i 2015. Valutaen hryvnia har mistet 70% av sin verdi siden Maidan-demonstrasjonene begynte og landet regnes som verdens femte dårligste økonomi.

De eneste som later til å være fornøyde med de udugelige og korrupte lederne i Kiev, er Børge Brende og Erna Solberg. For de har gitt Kiev-juntaen 200 millioner norske skattekroner, ikke som lån, men som gave, rett ned i det bunnløse sluket som kalles Ukrainas økonomi. Og norske medier synes tydeligvis at dette er helt ok, siden de ikke har ytret et kritisk ord om dette.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEl Pentágono quiere leer tu mente
Neste artikkelHalvparten av de 62 «Oxfam-milliardærene» er fra USA
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).