Halvparten av de 62 «Oxfam-milliardærene» er fra USA

0
De 62 rikeste får god plass i en sånn buss. Spørsmålet er bare gvordan man skal få lokket de inn i den...
Halvor Fjermeros

Dollarmilliardene til verdens aller rikeste  ene prosent av den ene prosenten og det militær-industrielle kompleks er tett sammenvevd. Først i køen står Lockheed Martin som nyter godt av Norges rause kampflybestilling. Verdens riksdomsopphopning har aldri vært større.

Mange har kanskje fått med seg den årlige Oxfam-rapporten: https://www.oxfam.org/en/pressroom/pressreleases/2016-01-18/62-people-own-same-half-world-reveals-oxfam-davos-report

Den legges fram foran hver samling av de rikeste og mest innflytelsesrike i Davos i januar. Oxfam har sammenliknet formuen til de rikeste individer i verden med formuenheten til den fattigste halvparten av jordas befolkning, dvs 3,5 mrd mennesker. I 2010 representerte 388 menneskers rikdom dette balansepunktet. I år er tallet (for 2015) kun 62 individer (ned fra 85 året før). Dette er kanskje det klareste uttrykk for den 0,01 %-eliten i verden som skummer fløten av profittene som har vært skapt, tross den krisa som har ridd kapitalismen siden 2008. I denne artikkelen fra Huffingtom Post kan en se at den fattigste halvdelen av verdens folk har falt i velstand siden rette etter finanskrisas start, mens de få rikeste har økt sin formue i tilsvarende grad: http://www.huffingtonpost.com/entry/global-wealth-inequality_us_56991defe4b0ce4964242e09

PA021275.JPG

32 USA-milliardærer

Jeg har forsøkt å sjekke hvilken nasjonalitet disse 62 superrike innehar. Tallene viser at 32, altså over halvparten, hører hjemme i De forente stater. Alle vet at verdens rikeste mann heter Bill Gates og at han rundhåndet deler ut av sitt overskudd til veldedige formål. Færre vet kanskje at blant de 30 rikeste, er 21 fra USA, og at du der i tillegg til Microsoft finner de personlige profittørene fra Amazon (Jeff Bezos), Facebook (Marc Zuckerberg), Google (Larry Page) og Bloomberg News (startet og ledet av New Yorks tidlige guvernør Bloomberg). Kort sagt: De representerer den globaliserte kapital som profitterer på den daglige bruk av disse mediene for de fleste av oss. http://www.mirror.co.uk/news/world-news/who-62-billionaires-more-cash-7197275

Blant de ti rikeste amerikanere blander det seg også inn oljekapital (brødrene Koch), Coca Cola (Buffet) og en mexikansk telecommilliardær (Slim Helu) som en enslig ikke-USA-basert amerikaner. Inn blant de 62 rikeste smyger det seg 12 asiater, hvorav halvparten er fra Kina eller Hong Kong. Også seks tyskere, tre franskmenn og en brite er med på rankingen, noe som kan hende forteller sitt om styrkeforholdet til gamle og nyere verdens makter i vår tid.

Milliardærene og det militær-industrielles tiltrekningskraft

Begrepet det militær-industrielle kompleks har fått økende aktualitet igjen dette tiåret. Det var president Eisenhower som formulerte det i sin avskjedstale etter åtte år i Det hvite hus i 1961. Han advarte mot å gi den militære ledelse og den industrien som dro nytte av deres beslutninger for mye makt. Siden de store intervensjonskrigene skjøt fart under George W. Bush, og særlig etter «den arabiske våren» og Vestens økende iver etter å blande seg militært inn i Midt-Østen, direkte eller ved stedfortredere, har den militær-industrielle makt blitt stadig tydeligere. Noen har brukt uttrykket «militær-industriell keynesianisme» om den vesentlige faktor denne sektoren har spilt for å holde hjulene i gang under ei krise som siden 2008 knapt har vært i stand til å skape vekst i økonomien.

Den fremste representant for den militær-industrielle makt er Lockheed Martin, en av verdens største våpenprodusenter og leverandør av det nye F35-kampflyet som nå er under levering mens det er i den avsluttende utviklingsfasen. Blant de 32 US-amerikanske milliardærene finner vi en rekke blant Lockheed Martins aksjonærer, ikke minst blant de nye medie- og internettbaserte kapitalene: Microsoft, Apple, Facebook, Google, Amazon m.fl. har alle store aksjeposter i «dødens industri». http://www.nasdaq.com/symbol/lmt/ownership-summary.

Innrømmer at de tjener på Syria-krig

Hvis noen skulle tvile på at Lockheed Martin ser seg tjent med økt militær engasjement fra USAs og Vestens side i Midt-Østen, så er det nok å lytte til sjefen for selskapet, konserndirektør Bruce Tanner. Under en konferanse i Florida før jul i fjor for investorer ble det forsikret om at de kommer til å tjene på den militære opptrappingen i Midt-Østen som nå er i full gang. Lockheed Martin regner med å ha «indirekte fordeler» av krigen i Syria, sa Tanner, ifølge den nylig utkomne boka Angrep eller forsvar av Catrine Sandnes og Ingeborg Eliassen. (Manifest forlag, 2016).

I følge de samme forfattere er Kongsberggruppens medvirkning til Joint Strike Fighter (F35) betydelig, sjøl om det kanskje ikke blir så løfterikt som det lød da den rødgrønne regjeringa med Espen Barth Eide i spissen – og SV på slep – solgte inn flykjøpet som et norsk industrieventyr med anslag på 4-500 arbeidsplasser og #hundrevis av underleverandører». I ettertid viser det seg at F35 neppe vil bruke norsk teknologi i f.eks de nær 2.500 flyene som USA har tatt sikte på å anskaffe til eget bruk. Like fullt har norsk industri skaffet seg avtaler til en verdi av 2,8 mrd kr knyttet til F35, ifølge boka (s. 97). Norge har bestilt 52 fly av Joint Strike Fighter-typen til en 2015-verdi av nær 70 milliarder norske kroner.

Selv om det norske oljefondet gjennom sine etiske regler er forhindret fra å investere i «angrepsindustrien», drar Norge altså nytte av den historiske satsing som Lockheed Martin gjør, i nært samarbeid med andre våpengiganter som Northrop Grumman (USA), BAE Systems (UK) og Pratt & Whitney (USA). Og de fleste av de 32 USA-milliardærene kan gni seg i hendene over utsiktene til at det i neste Oxfam-rapport antakelig er enda færre enn 62 rikinger som forvalter like stor formue som jordas 3,5 milliarder fattigste halvpart.

Forrige artikkelUkraina: Forlater skipet den synkende rotta?
Neste artikkelFlyktninger: Merkel stadig mer isolert i EU