Fagforbundets leder advarer mot TISA

0

Fagforbundets leder Mette Nord er redd en TISA-avtale regjeringen forhandler om i hemmelighet, kan gå utover ansattes rettigheter og offentlig sektor. Hun var Jens Stoltenbergs høyre hånd da den rødgrønne regjeringen fikk Norge inn i TISA. Det er ABC Nyheter som skriver dette.

Og nettavisa fortsetter:

– Jeg er bekymret for det som kan skje på offentlig sektor som følge av en internasjonal TISA-avtale om liberalisering av tjenester.

Det sier Mette Nord til ABC Nyheter under en dagskonferanse om den omstridte TISA-avtalen som skal gi friere handel med tjenester (se faktaboks til høyre), som drøyt 50 land forhandler om bak lukkede dører.

– En slik avtale kan, som også kommunesektorens organisasjon KS har reist bekymring om, gå utover det lokale handlingsrommet og arbeidstakerrettigheter, og gi multinasjonale investorer rett til å saksøke stater, fortsetter Nord.

Den sosialistiske parlamentarikeren Roberto Chiazzaro fra Uruguay, som var sentral da landet bestemte seg for å forlate TISA-forhandlingene, sa på Fagforbundets konferanse:

En TISA-avtale er ensbetydende med å pantsette framtida. Avtalen er slik utformet at du må sette opp en liste over hvilke tjenester du ønsker å unnta. Det betyr at alt nytt som vi ikke kjenner i framtida, automatisk blir del av liberaliseringen i TISA og ikke kan unntas.

Også Uruguays naboland Paraguay forlot TISA-forhandlingene i september 2015.

Fagforbundet er LOs største forbund og organiserer over 333.000 ansatte i kommunale, fylkeskommunale, private og offentlige virksomheter.

Forrige artikkelGaddafi hade rätt i varning till Blair
Neste artikkelJohn McCain tok forsvarsministeren i å juge om oljetransporten til IS
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).