Gaddafi hade rätt i varning till Blair

4
Patrik Paulov
Patrik Paulov

Den 25 februari 2011, tre veckor innan Nato gick till angrepp mot Libyen, talade Libyens ledare Muammar Gaddafi i telefon med den brittiske premiärministern Tony Blair. Brittiska medier har publicerat utskrifter från två samtal den dagen.

Här framgår att Gaddafi ännu inte förstått att ”vännerna” i väst vänt honom ryggen och var i full färd med att förbereda det Natoledda bombkriget.

Här framgår också att Gaddafi inte insett att det då fanns ett folkligt missnöje i Libyen som fick människor i delar av landet att gå ut på gatorna

Samtidigt är det uppenbart att västmedias dåvarande bild av ”den arabiska våren” i Libyen och de upproriska rebellerna var falsk. I samtalet med Blair ger Gaddafi en mer sanningsenlig beskrivning.

blair gaddafi
Blair och Gaddafi på plats i Sirte 2007. Idag kontrolleras den libyska staden av IS.

Den libyske ledaren säger till den brittiske premiärminister att det är al-Qaidaextremister som ligger bakom våldet i Libyen. Att det är al-Qaidaceller som plockat fram sina undangömda vapen, som attackerar poliser, skrämmer folk och öppet träder fram i Benghazi, upprorets centrum.

Med facit i hand vet vi att politiker och medier i väst skönmålade rebellerna och blundade för den religiösa extremismen och kopplingarna till al-Qaida. Idag märks det genom att extrema islamistgrupper kontrollerar huvudstaden Tripoli och flera andra städer, men också genom att Islamiska staten etablerat sig i Libyen.

Det finns ytterligare en sak i samtalet som är värd att notera. Tony Blair uppmanar Gaddafi att lämna Tripoli och ta sig till någon säker plats. Motiveringen är att ”detta kommer inte att sluta fredligt”.

Det visar att redan den 25 februari, bara tio dagar efter den första oppositionella demonstrationen i Benghazi och innan FN ens diskuterat situationen i Libyen, var beslutet fattat. Gaddafi skulle bort.

 

Gaddafi til Blair:
Her finner du mine artikler om Norges rolle i Libya-krigen.
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen; det viktigste for Frankrike og England var at fredsframstøtet fra den afrikanske union (AU) for enhver pris ikke måtte få en sjanse til å lykkes. Da ville jo afrikanerne kunne ha vist at de har kontroll på sin egen verdensdel. Gud forby. Hva USAs rolle angår, så sjekk Tom Morellos uttalelse om Obama. Morello er en av USAs dyktigste musikere; halvt kenyansk, halvt italiensk og 100% amerikansk. Tom Morello: «Obama og jeg har begge vært på framsida av Rolling Stone, og vi er begge halvt kenyanske. Men der slutter likheten».

  2. Enig med Venstad. Vesten ville ha kontroll. Hva som var bra for Libya telte ikke. Minner om Jean Pings redegjørelse: Var det nødvendig å drepe Gaddafi? (Le Monde Diplomatique 07.08.2014) om
    Den afrikanske unionens (AUs) arbeid for å fjerne Gaddafi OG endre det politiske systemet i Libya. For afrikanerne var det viktig å unngå en ny «somalisering». Vestens plan var utelukkende å fjerne en mann.

    http://www.lmd.no/2014/08/var-det-nodvendig-a-drepe-gaddafi/

    Et grusomt og kynisk spill. Jean Ping påpeker også hvordan Sarkozy lot seg overtale av krigshisseren Bernard-Henri Levy.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.