Frankrike truer med å bryte TTIP-forhandlingene

4

I et intervju med Sud-Ouest sier Frankrikes minister for utenrikshandel, Matthias Fekl, at Frankrike truer med en «fullstendig stans i TTIP-forhandlingene,» dersom det ikke blir noen forandringer. Fekl sa til den franske avisa at det er «en total mangel på transparens» i forhandlingene om Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) som representerer et «demokratiproblem».

Den franske ministeren appelerte til USA om å vise gjensidighet. «Amerikanske parlamentsmedlemmer har tilgang til langt flere dokumenter enn det vi har her i Europa,» sa han. Det er EurActive som melder dette.

Europa har tilbudt mange kompromisser på alle områder og har ikke mottat noe seriøst tilbud fra USAs side til gjengjeld. Ikke når det gjelder adgang til deres markeder, ikke når det gjelder adgang til markedet for næringsmidler og landbruksprodukter, som fortsatt vil være sperret for oss.

Både Frankrike og Tyskland har kommet med reservasjoner mot ISDS, de spesielle voldhgiftsdomstolene som følger med TTIP-avtalen.

Også i Tyskland vokser motstand mot TTIP. Utenriksminister Sigmar Gabriel (SPD) sier også at det er mulig at forhandlingene bryter sammen.

På grasrota i Tyskland er motstanden massiv. I oktober 2015 demonstrerte 250.000 mennesker mot TTIP og TISA i Berlin.

Det europeiske borgerinitiativet Stop TTIP har nå samlet nesten 3,4 millioner underskrifter. I Tyskland har over 1,6 millioner mennesker undertegnet oppropet.

Den norske regjeringa holder stort sett kjeft om TTIP og TISA i offentligheten, men det betyr ikke at det ikke har meninger. Så vidt man kan lese seg til fra regjeringen.no har ikke Norge noen av de innsigelsene som kommer fra fransk og tysk hold, for ikke å snakke om de bekymringene som finnes fra vanlige folk. EU- og EØS-minister Elisabeth Aspaker sa på et møte i det amerikanske handelskammeret 6. april 2016:

We have greatly appreciated the constructive dialogue with the US Trade Representative on TTIP issues, both bilaterally and in the context of Efta.

Hemmeligholdet, mangelen på transparens eller mangelen på gjensidighet var ikke noe som bekymret Aspaker eller regjeringen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. «Så vidt man kan lese seg til fra regjeringen.no har ikke Norge noen av de innsigelsene som kommer fra fransk og tysk hold, for ikke å snakke om de bekymringene som finnes fra vanlige folk»

    Akkurat det samme skjedde ved inngåelsen av eøs avtalen. Regjeingen bare signet dokumenter uten å tenke på konsekvensene. Det fantes ikke reelle forhanlinger. Et unntak var fisk der man tilbød EU Norges andeler gratis i stedet for å bruke den som forhandlingskort. Korriger meg gjerne om jeg husker feil

  2. Med tanke på at vi nå går mot alt annet enn hyggelige tider og TTIP med flere diverse avtaler begrenser lands mulighet å bruke demokratiet som verktøy når regningen skal gjøres opp så er det nok dumt å gå inn i diverse avtaler som avdemokratiserer land. Bedre å vente til vi vet hva som kommer framover, kommer EU og EMU overleve eller kommer det vestlige monetære systemet og overleve eksempelvis? Bedre å vente til vi har tatt den regningen, pluss låt andre gjøre feil først så ser vi er nok en god plan…. Se kommentar ovenfor….

  3. I USA har det i flere år forøvrig vært jobbet for/ mot en avtale vi ikke hører så mye om på vårt kontinent, søsteravtalen til TTIP; TPP (Trans-Pacific Partnership). Den bygger på den gamle TPSEP/ P4-avtalen og er om handel mellom USA, Canada, Mexico, Chile og Peru på det amerikanske kontinent og Brunei, Singapore, Malaysia, Japan, Vietnam, Australia og New Zealand på den andre siden av Stillehavet. Har vært meget omdiskutert og protestert mot, men ble vedtatt 4. februar i år.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Trans-Pacific_Partnership

    Det har vært interessant å følge diskusjonen og aksjonene hos amerikanske internettaktivister, f.eks. EFF.org som spesielt har tatt tak i en del problematiske sider ved TPP-avtalens utvidelser av amerikanske opphavsrettighetsregler og gyldighetstid. Noen stor seier for allmenningen ble det selvfølgelig ikke.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.