Frankrike truer med å bryte TTIP-forhandlingene

0

I et intervju med Sud-Ouest sier Frankrikes minister for utenrikshandel, Matthias Fekl, at Frankrike truer med en «fullstendig stans i TTIP-forhandlingene,» dersom det ikke blir noen forandringer. Fekl sa til den franske avisa at det er «en total mangel på transparens» i forhandlingene om Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) som representerer et «demokratiproblem».

Den franske ministeren appelerte til USA om å vise gjensidighet. «Amerikanske parlamentsmedlemmer har tilgang til langt flere dokumenter enn det vi har her i Europa,» sa han. Det er EurActive som melder dette.

Europa har tilbudt mange kompromisser på alle områder og har ikke mottat noe seriøst tilbud fra USAs side til gjengjeld. Ikke når det gjelder adgang til deres markeder, ikke når det gjelder adgang til markedet for næringsmidler og landbruksprodukter, som fortsatt vil være sperret for oss.

Både Frankrike og Tyskland har kommet med reservasjoner mot ISDS, de spesielle voldhgiftsdomstolene som følger med TTIP-avtalen.

Også i Tyskland vokser motstand mot TTIP. Utenriksminister Sigmar Gabriel (SPD) sier også at det er mulig at forhandlingene bryter sammen.

På grasrota i Tyskland er motstanden massiv. I oktober 2015 demonstrerte 250.000 mennesker mot TTIP og TISA i Berlin.

Det europeiske borgerinitiativet Stop TTIP har nå samlet nesten 3,4 millioner underskrifter. I Tyskland har over 1,6 millioner mennesker undertegnet oppropet.

Den norske regjeringa holder stort sett kjeft om TTIP og TISA i offentligheten, men det betyr ikke at det ikke har meninger. Så vidt man kan lese seg til fra regjeringen.no har ikke Norge noen av de innsigelsene som kommer fra fransk og tysk hold, for ikke å snakke om de bekymringene som finnes fra vanlige folk. EU- og EØS-minister Elisabeth Aspaker sa på et møte i det amerikanske handelskammeret 6. april 2016:

We have greatly appreciated the constructive dialogue with the US Trade Representative on TTIP issues, both bilaterally and in the context of Efta.

Hemmeligholdet, mangelen på transparens eller mangelen på gjensidighet var ikke noe som bekymret Aspaker eller regjeringen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.