Et flertall av britene vil forlate EU

0

Et flertall av britene vil stemme for å forlate EU ifølge en meningsmåling som ORB har gjort for avisa The Independent. Målinga er gjort etter statsminister David Camerons angivelig harde kamp med de andre EU-kollegene. Folkeavstemninga skal etter planen gjennomføres 23. juni og i denne målinga er det 52% av velgerne som sier de vil stemme for en brexit, mens 48% vil stemme for å bli værende i unionen. (Se figur.)

Men byrået har også veid svarene mot hvor mange som sannsynligvis vil stemme, og da øker andelen for brexit noe, til 54% mot 46%.

Byrået har også spurt om hvordan ulike politikerutspill har virket på deres standpunkt, og svrene viser at en del av velgerne har sans for London-borgermester Boris Johnsons standpunkt som går ut på at den beste måten å få en bedre avtale med EU på er å stemme for utmelding i juni og håpe på en bedre avtale etterpå. Et flertall på 54% i Camerons konservative parti er av denne oppfatninga.

Svarene viste også at flere velgere var blitt interesserte i å stemme for utmelding etter EU-toppmøtet enn før. Hele 1 av 3 sa at møtet hadde gjort dem mer innstilt på å stemme for brexit enn før.

Bakgrunnstallene viser at det er flertall for utmelding i alle aldersgrupper over 35 år og blant de lavtlønte. De høytlønte og ungdommen er de som er mest interesserte i fortsatt medlemskap.

Det er grunn til å vente at kampanjen blir ganske rå og at de fleste triksene i boka kommer til å bli brukt for å sikre fortsatt britisk medlemskap. USAs president Barack Obama har insistert på at britene fortsatt skal være i EU. Storbritannia fungerer enda mer enn andre land som Washingtons brekkstang i EU.

Britisk finanskapital ønsker fortsatt EU-medlemskap ikke minst for å sikre Londons posisjon på det internasjonale finansmarkedet. Jamie Dimon, som er toppsjef i storbanken JP Morgan er krystallklar på at en brexit vil bety en massiv kapitalflukt fra The City of London

Men finansavisa Financial Times har innsett at det faktisk finnes en mulighet for at velgerne stemmer for utmelding. Avisa har derfor forsøkt å se på hvordan en slik utmelding vil foregå, og den korte versjonen er at det er det knapt noen som vet. Det finnes ingen presedens, og det er ikke klart hvor hevngjerrig rest-EU vil være, eller hva et brudd vil bety for det omfattende samrøret mellom Storbritannia og resten av EU.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.