Et flertall av britene vil forlate EU

4

Et flertall av britene vil stemme for å forlate EU ifølge en meningsmåling som ORB har gjort for avisa The Independent. Målinga er gjort etter statsminister David Camerons angivelig harde kamp med de andre EU-kollegene. Folkeavstemninga skal etter planen gjennomføres 23. juni og i denne målinga er det 52% av velgerne som sier de vil stemme for en brexit, mens 48% vil stemme for å bli værende i unionen. (Se figur.)

Men byrået har også veid svarene mot hvor mange som sannsynligvis vil stemme, og da øker andelen for brexit noe, til 54% mot 46%.

Byrået har også spurt om hvordan ulike politikerutspill har virket på deres standpunkt, og svrene viser at en del av velgerne har sans for London-borgermester Boris Johnsons standpunkt som går ut på at den beste måten å få en bedre avtale med EU på er å stemme for utmelding i juni og håpe på en bedre avtale etterpå. Et flertall på 54% i Camerons konservative parti er av denne oppfatninga.

Svarene viste også at flere velgere var blitt interesserte i å stemme for utmelding etter EU-toppmøtet enn før. Hele 1 av 3 sa at møtet hadde gjort dem mer innstilt på å stemme for brexit enn før.

Bakgrunnstallene viser at det er flertall for utmelding i alle aldersgrupper over 35 år og blant de lavtlønte. De høytlønte og ungdommen er de som er mest interesserte i fortsatt medlemskap.

Det er grunn til å vente at kampanjen blir ganske rå og at de fleste triksene i boka kommer til å bli brukt for å sikre fortsatt britisk medlemskap. USAs president Barack Obama har insistert på at britene fortsatt skal være i EU. Storbritannia fungerer enda mer enn andre land som Washingtons brekkstang i EU.

Britisk finanskapital ønsker fortsatt EU-medlemskap ikke minst for å sikre Londons posisjon på det internasjonale finansmarkedet. Jamie Dimon, som er toppsjef i storbanken JP Morgan er krystallklar på at en brexit vil bety en massiv kapitalflukt fra The City of London

Men finansavisa Financial Times har innsett at det faktisk finnes en mulighet for at velgerne stemmer for utmelding. Avisa har derfor forsøkt å se på hvordan en slik utmelding vil foregå, og den korte versjonen er at det er det knapt noen som vet. Det finnes ingen presedens, og det er ikke klart hvor hevngjerrig rest-EU vil være, eller hva et brudd vil bety for det omfattende samrøret mellom Storbritannia og resten av EU.

KampanjeStøtt oss

4 KOMMENTARER

  1. Vi får nå se. Herskerne våre styrer ved hjelp av frykt (for terror, økonomisk kollaps, innvandring osv). Og de styrer med gjeld, men det er en annen historie, men det er derfor folk stemmer på disse drittpartiene, for de vil ikke at husprisen skal synke (som igjen handler om frykt).

  2. Sjøl om imperiebyggerne i Brussel og i de tjueåtte EU-statene forsøker å tåkelegge sine føderale planer, er det ingen tvil om at den såkalte Lisboa-traktaten er basis for en føderal utvikling i Europa. I alle EU-statene er det flertall mot utviklingen av EU til en føderal statsdannelse. I Britannia er det åttitre prosent som har sagt nei til å bli med i et føderalt EU. De som vil ha Britannia ut av EU må spille ut det føderale kortet og dermed sikre seieren. Verre er det ikke.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.