Bankkrise og stagnasjon, røde tall på alle fronter

10

Året 2016 har startet med negative tall på nesten alle økonomiske fronter. Børsene har stupt, og ikke bare siden nyttår. Ser vi på kursutviklinga siden midtsommer 2015 har det vært en nedgang over det hele. Amerikanske børser som Nasdaq og S&P500 har falt med over 15%. 11. februar 2016 ble enda en dag for store fall på amerikanske børser. Nasdaq har ikke vært så svak siden finanskrisa. Den japanske Nikkei-børsen har falt med 25%. Tyske DAX har falt med 27%. Alt dette ifølge kursoversiktene i Wall Street Journal. Britiske FTSE tapte «verdier» for 80 milliarder pund på ei uke fram til 11.02.2016. Det snakkes om panikk blant spekulantene.

I Europa vakler mange banker på kanten av stupet. Sjøl giganten Deutsche Bank er ille ute å kjøre. For 2015 rapporterte banken et tap på 7 milliarder euro. Aksjekursen har falt med 60% (!) siden april 2015.

Deutsche Bank er ikke bare Tysklands viktigste finansinstitusjon, den er Europas viktigste. Går Deutsche Bank over ende, så tar den med seg euroen i fallet. I Italia vakler bankene fra den ene nesten-katastrofen til den neste. To av krisebankene er Banco Popolare og Banca Popolare di Milano. De blir nå sannsynligvis slått sammen i et forsøk på å la to vaklende korthus støtte hverandre.

Den fusjonerte banken blir Italias tredje største etter UniCredit og Intesa Sanpaolo, to banker som også er ille ute. (Og til trofaste lesere, hvem tror dere er største eier i de to bankene? Jo, ingen ringere enn vår gamle kjenning BlackRock.)

Sentralbankene har forsøk å sparke i gang økonomien ved å kjøre nullrente, eller til og med negativ rente. Lengst har svenske Riksbanken gått med en rente på –0,5%.

Dette henger sammen med bankenes krig mot kontanter. For å unngå at folk tar ut sparepengene og putter dem i madrassen framfor å la dem krympe i banken, ønsker bankene å forby kontanter, slik at de har full kontroll over kundenes penger og kan forsyne seg av dem etter eget forgodtbefinnende.

Hvis alt dette virker som en sunn verdensøkonomi i jevn framgang, så må man i hvert fall ha ekstremt lave forventninger.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Det vi er vitne til nå er den store avviklingen av sivilisasjonen slik vi kjenner den. Den gamle verdensordenen skal ut. Den skal erstattes av en ny. For å få til dette trenger eliten verdenshistoriens overlegent største finanskrise, som resulterer i en sletting av all gjeld og avvikling av hele fiatsystemet — og en kjernefysisk verdenskrig. Meningen er at Obama skal fyre av atomrakettene i september. Forvent mye action frem til da, inkludert en eller annen symboltung begivenhet allerede 22. mars. Det blir ikke nødvendigvis en falsk flagg-aksjon som finner sted den dagen, men det blir en betydningsfull begivenhet, siden eliten er glad i den datoen. Selve verdenskrigen skal starte 5. august, men det er altså først i september at Obama lar den eskalere til kjernefysisk krig.

 2. Det brygger opp til storm.:
  I Tyskland,som selv truer Italia og Portugal med straffereaksjoner-om de ikke følger pålegg om sparing,kan det statlige regnskap ende med et minus ,på 7 milldr.Euro pr.år.I flg stort oppslått artikkel i Die Welt.For ikke å bryte regelem om maks 60% gjeld av statsbudsjettet,må det enten spares 7 milld.-eller skattene må økes tilsvarende. De som tror Norge er forskånet,kan bare lese O.Storeng i Afenposten.:»Den som kan spise av bankkontoen,har mulighete for å utsette ubehagelige beslutninger.»

  Det er den samme hake-elle to stykk-ved argumentasjonen i begge land.:1.Begrunnelsen er demografi.2.De negative renter nevnes ikke som problem.»Det bare er sånn.»Og løsningen er-å skaffe tilgang til nasjonenes-og borgernes oppsparte midler,slik at de ikke har noen valg.Hverken i økonomi eller politikk.Pensjoner og lønninger skal reduseres,og kommende overskudd skal oppnås ved brutal proletarisering .De rikeste vet best,hva som er bra,for alle jordens befolkninger. Dette pyramidespill kan ikke få en ende,bar ved å bytte aktørene på toppene.Det er åpenbart behov for at andre aktører blander seg inn Sytstemet fungerer ikke-på sine egne premisser.

 3. Oslo Børs har sunket med 18,88 % det siste halve året, så det står ikke så bra til her heller.
  «To av krisebankene er Banco Popolare og Banca Popolare di Milano. De blir nå sannsynligvis slått sammen i et forsøk på å la to vaklende korthus støtte hverandre.» God metafor, som forteller at det ikke nytter. Blir som å bandasjere to brukne bein inntil hverndre.
  Negativrente: hadde de (altså bankene) ønsket fart i økonomien, hadde de satt renten opp, ikke ned.

 4. – China Unleashes A Debt Tsunami: Creates $1 Trillion In Debt In First Two Months Of 2016: http://www.zerohedge.com/news/2016-02-18/china-unleashes-debt-tsunami-creates-1-trillion-debt-first-two-months-2016

  «The downside to the surge in lending is that while it could support economic growth as the government undertakes much-needed structural reforms, it is also increasing the country’s already high debt burden. Credit is still growing much faster than even nominal GDP, which means China is getting far less economic bang for every yuan of lending.

  Finally, recall that according to a Rabobank analyst, China’s debt/GDP is already at 350%. At this rate, it will surpass Japan’s 400% debt/GDP within the year, making China the most indebted nation in the world.

  Most importantly, however, is that while the threat of NPLs coming to the fore has been a major concern for many China watchers, the indiscriminate surge in Chinese debt issuance means that the trillions in bad loans will be promptly masked by all the new loan issuance. It also means that China’s day of reckoning has likley been pushed back by at least 1 or 2 quarters.»

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.