Går det mot våpenhvile i Syria? Eller?

9

USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergeij Lavrov erklærte 12. februar 2016 at de etter møter i München var kommet fram til en avtale om «våpenhvile i Syria innen ei uke». Avtalen innebærer også muligheten til å få fram mer humanitær hjelp i Syria.

FN-utseningen Staffan de Mistura sa at alle  landa som hadde deltatt i samtalene var enige om at de politiske forhandlingene mellom opposisjonen og regjeringa til Bashar al-Assad måtte bli gjenopptatt snarest mulig.

Det er den syriske armeens framgang på bakken, støttet av det russiske flyvåpenet som har utløst denne vendinga i USAs holdning. Washington er redde for at dersom denne framgangen fortsetter, så vil Assad og Russland vinne krigen og knuse Vestens strategi totalt.

Russland på sin side sier at avtale ikke vil stoppe angrepene mot IS og al-Nusra-fronten. Lavrov understreket at våpenhvile ikke vil bety stopp i kampen mot de gruppene som FN har definert som terrorister.

Og Tyrkia truer med bakkeinvasjon. President Recep Erdoğan har drevet et meget høyt spill i Syria og opplever at han nå taper på alle fronter. Den syriske armeens framganger truer med å bryte Tyrkias forsyningslinjer inn i Syria, og det er dem Erdoğan nå ønsker å redde.

Fra NATOs forsvarsministermøte kommer det signaler om at alliansen ønsker å gå med i krigen, men det ble ikke sagt klart hva det eventuelt vil bety. USAs forsvarsminister Ashton Carter stilte klare krav til alliansens medlemmer om at de må bidra. Og Jens Stoltenberg fulgte opp som et ekko.

De jihadistiske terrorgruppene har lidd massive nederlag de siste månedene. Tapene deres rundt Aleppo gjør at de er i ferd med å tape forsyningsveiene, og meldinger går ut på at Syria og Russland har planlagt å ta den såkalte IS-hovedstaden Raqqa.

For Washington haster det derfor å få slutt på kampene, slik at man ikke taper alt. Russland ønsker også å få slutt på krigen, men fortrinnsvis ved at jihadistene kapitulerer.

Saudi Arabia har i likhet med Tyrkia truet med å gå inn i krigen med bakkestyrker. Men i et intervju med tyske Handelsblatt advarer Russlands statsminister Dmitrij Medvedev mot dette og sa at de ulike landa heller burde styrke forhandlingene enn å gjøre noe som «kan skape en verdenskrig».

Det gjenstår derfor å se hva avtalen faktisk fører til. Før 2011 var Syria et av de mest velfungerende landa i Midt-Østen. Mennesker flyktet til landet for å søke trygghet. Snart fem års intervensjonskrig styrt av Vesten, Tyrkia og oljedikaturene har ført til himmelropende lidelser og enorme ødeleggelser. Det syriske folket håper på fred, men til nå har terroristgruppene og deres støttespillere bare sørget for mer krig.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. For å si det sånn – det går fremdeles i riktig retning. Til og med nyhetslesere i Nrk kan si at også opposisjonelle nå må samarbeide! Ellers har det virkelig vært et utrolig kjør på «invasjon» i Aleppo – ingen offentlige medier jeg har hørt her i Norge har fått fram at det er en gjenokkupasjon; at regimet hadde full kontroll der inntil sommeren 2012, og at mange av flyktningene nødvendigvis må være forhenværende erobrere. Og at det sjølsagt er bra at sivile flykter i en overgangsperiode – gjenokkupasjon går vel heller ikke smertefritt for seg. Men det høres jo ut som sjøl opposisjonelle mener at det som skjer nå, er begynnelsen på slutten.
  Det er bare å krysse fingre. Og å håpe at Erdogan ikke klarer å ødelegge for mye.

  • Men nå kommer Flyktningehjelpens Jan Egeland med nødhjelpsforsyninger til IS og andre trengende i disse tøffe tider, nå når Assad og hans medspillere igjen har begynt å hevde et intenst eierforhold til f.eks. Aleppo.

   Egeland har vist en forbløffende mangel på treffsikkerhet i analyser og ansvarsforhold ang. Syria så langt, og med hjelp fra her omtalte og stadig etterforskede Norsk Folkehjelp, skal nok dette bli riktig så bra … 🙁

   • Jeg er heller ikke i tvil om at de som rømmer må omtales som IS. Det hele er jo en skandale utenom alle proporsjoner. Selv i Lurix er IS bare omtalt som spøkelser som er i området. Saudi sier de skal sende spesialsoldater mot IS. Jeg ler meg skakk.

    • Og norske midtstrømsmedier går som katten rundt den varme grøten i sine omtaler av de ulike partene og grupperingene på bakken i Syria for tiden. Det er så man nesten blir imponert over at de ikke merker at de stadig snubler i sine egne selvmotsigelser, eller evt. merker det godt, men prøver å holde maska av hensyn til den allmenne forvirring man gjerne ser opprettholdt en stund til.

    • Etymologisk tidslinje:

     Demokratiforkjemper > moderat opprører > frigjøringshelt > jihadist > IS-soldat > moderat opprører igjen > flyktning > svensk statsborger

 2. Går det mot våpenhvile i Syria? Eller?

  Ha!
  Går nok mot noe – Men, våpenhvile?
  Slik du, jeg og alle andre oppfatter våpenhvile – Nei!

  Brende På dasskanalen TV2 tidligere i dag.
  Hadde høye bredfulle ord og floskler. (som jeg ville sagt det for å være Nato korrekt).
  Bare tøv og intet konkret. beregnet på A4 mennesket.
  Åpenbart kun en visjon. nå skulle «demokratiske» retttinglinjer settes med alle involverte
  i konflikten. Muslimer i alle utgaver og Kristne. Må vite.

  Men føyde han til,. . For at dette skulle lykkes.
  Min oppfatting er at akkurat Assad burde være den som holdt de i tømme.

  Assad er eneste som har holdt kontroll over Shia og Sunni.
  Omtrent som Tito i Jugoslavia med alle sekvenser av «religion» som har / hadde tilhold der.
  Tito: Lag ikke noe faenskap, ellers så kutter jeg hodet av deg.
  Tito vekk, inn kommer kaos. Oppdeling, splitting osv.

  Shia VS Sunni (som er den største der og IS) holdt det gående med opptøyer,
  intern krangling, domene krangling, konge på hauen oppførsel osv osv.
  Og dette har gått utover kristne.
  Kristne kunne føle seg trygge i Assad sin del av Syria..

  Tviler på om Russland tillater Assad’s avgang.
  Putin vet like godt som de fleste andre som leser og ser annet enn på dasskanalene NRK og TV2.
  De kommer ikke til å bli fred der. Til det er det for mange Sunni som støtter IS.
  Og så vil Shia ha hevn over Sunni.
  For å forsvare denne «hevnen» bruker man «opprette æren» Ingen av disse Sunni Vs Shia vet hva ære er.
  Det ordet misbrukes like mye som media her bruker ordet han og hun var i sjokk, eller hva med ordet sexy?
  Alt er jo snart sexy. Like dumt.

  Jeg antar hadde USA / CIA holdt seg vekk fra Syria og ikke støttet disse med den morsomme tittelen
  «Frie Syriske opprør’s styrker» som på et eller annet tidspunkt ble IS.
  Så ville vel situasjonen vært en annen.

  Det er klart det er andre parametre her: Iran er jo et løst «kort»
  Så har vi tøyselandet Tyrkia med en som fortsatt tror han leder et Ottomansk rike.

  Ja ja.
  Det er nå min oppfatting – så langt..

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.