– Krigen i Syria ble satt i gang utenfra

0
Millionmarsjen i Damaskus 2011 med et 2,3 km langt syrisk flagg

V. P. Haran var ambassadør for India i Damaskus fra 2009 til 2012. I et intervju med Fountainink forteller han hvordan han opplevde at utenlandske makter skapte det som skulle bli den forferdelige og langvarige krigen i Syria.

Syria was a peaceful country and there was no undercurrent of tension. The Syrian economy was doing well, there was over five per cent growth rate on average. Unemployment was at about eight per cent but Syrians who were unemployed could find work in the Gulf. There was, however, a high percentage of educated unemployed. Syria also had a comfortable foreign debt position at 12.5 per cent of the GDP. Much of the debt owed was to Russia which wrote off much of the debt. The real problem was the drought in the north-east that had led to massive relocation to the south and south–west.

Da den såkalte arabiske våren slo til i land etter land i 2011 trodde ikke president Bashar al-Assad at dette ville skje i Syria, sier V. P. Haran. Presidenten visste at han hadde støtte fra 80% av befolkninga, og det var også en vurdering man var enige om i det diplomatiske korpset. Ambassadøren beskriver situasjonen i Damaskus på den tida som svært fredelig og behagelig. Han innrømmer at han som ambassadør levde et spesielt liv. Men likevel, situasjonen var ikke til å ta feil av:

Those were wonderful moments and wonderful days. Law and order was never a problem. My female colleagues used to tell me they could wear jewellery and walk home alone at 2 in the morning and they would feel safe. In certain areas restaurants would stay open until 5 a.m. One never felt there would be trouble on the streets.

V. P. Haran sier at de første protestene i Syria var mislykket. Det kom flere pressefolk enn demonstranter, og siden opposisjonen ikke klarte å skape opprør i Latakia, ble folk busset inn for å lage protester.

A few things need to be said about this: some parts of the media went overboard in projecting Syria negatively. At times things that didn’t happen were reported. For instance I was talking to a prominent sheikh when my colleagues started calling me frantically saying that the sheikh would play a role in protests planned for that afternoon. But no such thing was happening. In fact I was sitting with him then having lunch.

Opposisjonen klarte ikke til å begynne med å kaste landet ut i kaos, og deler av landet fortsatte å være rolig.

The external backers of the opposition could not digest this. They sent a group of people to the Syrian-Jordanian border and they overran two security posts. They killed all the people there. Some were killed in the most brutal manner in al-Qaeda style. The government didn’t report this immediately but a member of the diplomatic community confirmed it was al-Qaeda in Iraq who had done it. It was evident that al-Qaeda in Iraq were in Syria since April 2011.

V. P. Haran mener at utenlandske makter sto bak dette. Det Qatar-eide Al Jazeera spilte også en rolle når det gjaldt å feilrapportere situasjonen. Ambassadøren mener at den syriske regjeringas store feil i denne perioden var at den undervurderte den utenlandske infiltrasjonen og at den drev svært dårlig arbeid med mediene. Han nevner eksempler på at regjeringa gjennomførte reformer uten å gjøre noe særlig ut av det i mediene.

30. mars 2011 ble det gjennomført pro-Assad demonstrasjoner over hele Syria. Ifølge rapporter skal mellom 1,5 og 2 millioner mennesker ha deltatt bare i Damaskus, og millioner til i andre byer. Se bilde.

Les også: Syriakrigen: It’s the gas, stupid!

Syria må være et skoleeksempel på hvordan utenlandsk intervensjon, terrorgrupper og medier i løpet av svært kort tid kan omgjøre en land fra en fredelig oase til et krigshelvete. Og det mens en vestlig opinion tror alt den blir fôret med fra samkjørte medier. Når det kunne skje i Syria, kan det skje hvor som helst.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel– TPP verre enn vi trodde – et mareritt
Neste artikkelBertelsmann skal renske Facebook
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).