Bertelsmann skal renske Facebook

12

Det tyske storkonsernet Bertelsmann har fått i oppdrag av Facebook å renske innholdet, slik at det ikke «støter mot våre fellesskapsnormer», skriver Der Spiegel.

Bertelsmann SE & Co. KGaA er et tysk multinasjonalt mediakonsern. Selskapet opererer i 50 land og har over 110.000 ansatte. Under 2. verdenskrig var Bertelsmann den største leverandøren av nazi-propaganda. I 2002 skrev en kommisjon som var opprettet av Bertelsmann at selskapet samarbeidet nært med naziregimet under krigen og at det også sjøl benyttet seg av jødisk slavearbeid.

Det er datterselskapet Arvato som har fått i oppdrag å stå for Facebook-sensuren. Ifølge Der Spiegel vil et tresifret antall mennesker jobbe med reinvaskinga av Facebook. Medarbeiderne vil også jobbe med arabisk, fransk og tyrkisk. Påskuddet for å sette i gang en så omfattende sensur er naturligvis «kampen mot hatpropaganda», men hva som faller inn under dette begrepet er ikke klarlagt, og det vil sikkert vise seg å være et tøyelig begrep. Begrepet «hatfakta» har jo versert lenge, og det skal være fakta som kan skape hatefulle holdninger. Som kjent har både tyske og svenske myndigheter løyet om faktiske hendelser eller holdt dem skjult, angivelig i den gode saks tjeneste. At denne typen løgn for den gode sak vil ha motsatt effekt når den blir avslørt, er en annen sak.

Man skal ikke se bort fra at gravende journalistikk som undergraver myndighetenes spinn, vil bli svartelistet av Bertelsmann/Facebook. Men man må jo si at Mark Zuckerberg har valgt rett selskap til å drive sensur for seg. Et selskap som skapte sin posisjon under nazistyret og var den fremste propagandisten for Hitler, må jo være skreddersydd i rollen som sannhetsministerium.

Det var i september 2015 Zuckerberg lovte Angela Merkel at han ville sette i gang tiltak for å renske Facebook for «hate speech».

Flere tyske politikere har applaudert tiltaket. Blant annet sier talsmannen for De grønne, Konstantin von Notz, at «innholdet må raskest mulig kontrolleres mot tysk lov og eventuelt fjernes, og det som fjernes må også straffeforfølges».

Jeg vet ikke, kanskje mine negative kommentarer om Bertelsmann er å regne som hatefulle. Det er ikke godt å vite.

Les også: Google blir verdens største meningskontrollør.

Facebook og storebrorsamfunnet

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Kampen for sannheten! Kapittel 6 i Terje Bongards bok «Det biologiske mennesket – individer og samfunn i lys av evolusjon». Bongard får forresten ikke midler til å skrive lærebøker, da lederen av læreboksnemda mener Bongard har et reaksjonært syn på forholdet mellom kjønnene. Så Bongards syn som atferdsøkolog vil sannsynligvis bli rensket ut som hatpropaganda. Tilbake står en rendyrket liberal fascisme: http://isibooks.org/the-tyranny-of-liberalism.html

  The Tyranny of Liberalism
  Understanding and Overcoming Administered Freedom, Inquisitorial Tolerance, and Equality by Command

 2. Fra MySpace til Facebook til SafeSpace

  På loven sitter nazi’n med sin fuskelapp
  og sletteknapp
  og skulderklapp

  Det er helt spacebook

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.