– Det blir et blodbad

6

Oljeprisraset kommer til å slå langt kraftigere inn i norsk økonomi enn mange tror, advarer industritopp. – Det blir et blodbad. Det blir bare verre. Det blir verre enn mange tror og det blir verre enn alle modellene som forvaltningen greier å estimere. De skjønner ingenting. Jeg tror det blir ganske ille. 

Det er bransjepolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri som sier dette til Dagens næringsliv i forbindelse med NHOs årskonferanse.

Sunde mener at arbeidsløsheten kommer til å øke i hele 2016. – De som tror vi får et skifte i økonomien i 2016, slik som både NHO og regjeringen tror på, har jeg ikke noe tro på. Det kommer til å bli verre inn i 2017, sier Sunde.

– Det meldes om stadig tynnere ordrebøker og for første gang er trenden at problemene i oljesektoren ikke bare rammer ingeniører, men også vanlige håndverkere innen modifikasjon og vedlikehold. Krisen er i ferd med å ramme de brede gruppene. Det kan bli riktig alvorlig, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHOs største forening, Norsk Industri.

Stein Lier-Hansen sier dette til VG og fortsetter:

– Hvis vi ikke evner å omstille oss og våre ressurser aktivt på å få til det, tror jeg vi kan få ledighet opp mot 200 000 i Norge. Derfor er det viktig at myndighetene ser alvoret og konkretiserer hva de mener med omstilling, fortsetter han. 

«Med en oljepris på 33 dollar fatet er bare ETT oljefelt på norsk sokkel lønnsomt,» skriver Jan Herdal på oljekrisa.no

Den lave oljeprisen er ikke noe sunnhetstegn, tvert om – den er uttrykk for ei stadig alvorligere økonomisk krise. Ifølge IEAs Oil Market Report falt global etterspørsel etter olje fra 3. til 4. kvartal 2015. Den skal ytterligere ned 1. kvartal i år, og det spås lav etterspørsel i hele første halvår. Til tross for en pris på et historisk lavmål.

Under finanskrisa var det de såkalte framvoksende økonomiene som stort sett holdt hjulene i gang. Men nå rammes også BRICS-landa. Krisa i Kina er reell og tøff, og den kan bli langt alvorligere. Russland sliter med resesjon og Brasil går mot sin verste resesjon siden 1901.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Tror Sunde har helt rett i sine analyser. Samtidig kan det virke som om samfunnet ikke er beredt til å ta virkeligheten inn over seg. Media, politikere, kommentatorer og folk flest, er mer opptatt av hvor effektivt oljeprisfallet vil ramme den russiske økonomien, og på den måten ha fått ønskede konsekvenser. Mer feil kan det ikke bli. Som vist til her på Steigans blogg, er norsk oljeproduksjon forbundet med langt høyere kostnader, enn den russiske produksjonen. Når Norge må gå til stopp i utbygging av nye felt og eventuell utfasing av eksisterende felt som følge av at kostnadene overstiger inntektene, kan russerne både fortsette produksjon på eksisterende felt samt bygge ut nye olje/gassfelt og fortsatt ha lønnsomhet.

  Det som i utgangspunktet ble antatt å bli et solid «ballespark» til russerne, ser i dag ut til å bli «ragnarok» for norsk oljenæring. Mens russerne holder sin oljeindustri gående og sysselsettingen oppe, sender Norge store deler av folkene på dør. De negative effektene av dette vil bli langt større enn oljeprisfallet i seg selv. Mens russerne venter oppgang i økonomien etter 2016, vil vi her på «bjerget» belage oss på nokså magre tider. Olje/gass-økonomien i Russland er selvsagt av stor betydning, men jeg tror at den har langt større relativ betydning for Norge. Er spent på reaksjonene når virkeligheten en gang går opp for «oss».

 2. What is Ahead for 2016?

  1. Problems with a slowing world economy are likely to become more pronounced, as China’s growth problems continue, and as other commodity-producing countries such as Brazil, South Africa, and Australia experience recession. There may be rapid shifts in currencies, as countries attempt to devalue their currencies, to try to gain an advantage in world markets. Saudi Arabia may decide to devalue its currency, to get more benefit from the oil it sells.

  2. Oil storage seems likely to become a problem sometime in 2016. In fact, if the run-up in oil supply is heavily front-ended to the December to April period, similar to what happened a year ago, lack of crude oil storage space could become a problem within the next three months. Oil prices could fall to $10 or below. We know that for natural gas and electricity, prices often fall below zero when the ability of the system to absorb more supply disappears. It is not clear the oil prices can fall below zero, but they can certainly fall very low. Even if we can somehow manage to escape the problem of running out of crude oil storage capacity in 2016, we could encounter storage problems of some type in 2017 or 2018.

  3. Falling oil prices are likely to cause numerous problems. One is debt defaults, both for oil companies and for companies making products used by the oil industry. Another is layoffs in the oil industry. Another problem is negative inflation rates, making debt harder to repay. Still another issue is falling asset prices, such as stock prices and prices of land used to produce commodities. Part of the reason for the fall in price has to do with the falling price of the commodities produced. Also, sovereign wealth funds will need to sell securities, to have money to keep their economies going. The sale of these securities will put downward pressure on stock and bond prices.

  4. Debt defaults are likely to cause major problems in 2016. As noted in the introduction, we seem to be approaching the unwinding of a debt supercycle. We can expect one company after another to fail because of low commodity prices. The problems of these failing companies can be expected to spread to the economy as a whole. Failing companies will lay off workers, reducing the quantity of wages available to buy goods made with commodities. Debt will not be fully repaid, causing problems for banks, insurance companies, and pension funds. Even electricity companies may be affected, if their suppliers go bankrupt and their customers become less able to pay their bills.

  5. Governments of some oil exporters may collapse or be overthrown, if prices fall to a low level. The resulting disruption of oil exports may be welcomed, if storage is becoming an increased problem.

  6. It is not clear that the complete unwind will take place in 2016, but a major piece of this unwind could take place in 2016, especially if crude oil storage fills up, pushing oil prices to less than $10 per barrel.

  7. Whether or not oil storage fills up, oil prices are likely to remain very low, as the result of rising supply, barely rising demand, and no one willing to take steps to try to fix the problem. Everyone seems to think that someone else (Saudi Arabia?) can or should fix the problem. In fact, the problem is too large for Saudi Arabia to fix. The United States could in theory fix the current oil supply problem by taxing its own oil production at a confiscatory tax rate, but this seems exceedingly unlikely. Closing existing oil production before it is forced to close would guarantee future dependency on oil imports. A more likely approach would be to tax imported oil, to keep the amount imported down to a manageable level. This approach would likely cause the ire of oil exporters.

  8. The many problems of 2016 (including rapid moves in currencies, falling commodity prices, and loan defaults) are likely to cause large payouts of derivatives, potentially leading to the bankruptcies of financial institutions, as they did in 2008. To prevent such bankruptcies, most governments plan to move as much of the losses related to derivatives and debt defaults to private parties as possible. It is possible that this approach will lead to depositors losing what appear to be insured bank deposits. At first, any such losses will likely be limited to amounts in excess of FDIC insurance limits. As the crisis spreads, losses could spread to other deposits. Deposits of employers may be affected as well, leading to difficulty in paying employees.

  9. All in all, 2016 looks likely to be a much worse year than 2008 from a financial perspective. The problems will look similar to those that might have happened in 2008, but didn’t thanks to government intervention. This time, governments appear to be mostly out of approaches to fix the problems.

  10. Two years ago, I put together the chart shown as Figure 12. It shows the production of all energy products declining rapidly after 2015. I see no reason why this forecast should be changed. Once the debt supercycle starts its contraction phase, we can expect a major reduction in both the demand and supply of all kinds of energy products.

  http://ourfiniteworld.com/2016/01/07/2016-oil-limits-and-the-end-of-the-debt-supercycle/

 3. Fra tredveåra vet vi at krisas virkninger kan mildnes noe for vanlige folk ved å øke offentlig forbruk og gi penger til de som har minst, samfunnets fattigste. Da et det ganske tragisk at LO-lederen går ut å sier at jobber er viktigere enn lønnstillegg. Alle forstår at det ikke Blir lett å få mer i lønn i oljebransjen, men i bransjer som fortsatt går godt og i offentlig sektor er det jo ingen grunn til å akseptere redusert kjøpekraft.

 4. Jan Herdal er nok en olje-alarmist når han sier at det bare er et norsk oljefelt som er lønnsomt med dagens oljepris. De fleste av de eksisterende feltene er fremdeles lønnsomme, dvs. inntektene er større enn driftskostnadene. Ellers ville produksjonen snart blitt stoppet. Det riktige er at av de feltene som ikke er bygget ut er det kanskje bare et som vil være lønnsomt å bygge ut (Edvard Grieg), men det betyr noe annet, nemlig at de framtidige inntektene skal bære investeringskostnadene og driftskostnadene. Det er derfor lite trolig at alle disse feltene blir bygget ut dersom ikke oljeprisen øker vesentlig.

 5. Det er alltid lett å være etterpåklok, men norsk oljepolitikk har til tross for tidligere kriser blitt ført i en retning av at de høye prisene vil være gitt både på kort og lang sikt. Det norske politiske lederskap både i departementene og i organisasjonene har ikke evnet å se endringene i øynene som kom med oppdagelsen av den amerikanske skiferoljen. Dette sammen med den generelt svake økonomiske utviklingen så er det ingen tvil om at norsk olje og energi politikk for lengst har kommet inn på et spor som langt fra er bærekraftig.
  Alle ser med tydelighet at vi er blitt for avhengige av oljeinntektene våre, men verre enn det er at vi ikke har klart å ta vare på vårt andre komparative fortrinn, nemlig den billige strømmen!
  Her har illusjonen om at vi kan redde verden ved å eksporter strøm til Europa forblindet vår evne til å nyttiggjøre denne strømmen selv til å skape ny industri og arbeidsplasser her hjemme! Nå er det beste vi kan gjøre er å kansellere flere planer om ytterligere kabler til Europa og satsing på å utnytte strømmen her. Det er det beste vi kan gjøre nå, og det vil nok klimavennene etterhvert skjønne når de også ender opp i arbeidsløshets køen! Men kanskje ikke før, dessverre!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.