– Det blir et blodbad

0

Oljeprisraset kommer til å slå langt kraftigere inn i norsk økonomi enn mange tror, advarer industritopp. – Det blir et blodbad. Det blir bare verre. Det blir verre enn mange tror og det blir verre enn alle modellene som forvaltningen greier å estimere. De skjønner ingenting. Jeg tror det blir ganske ille. 

Det er bransjepolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri som sier dette til Dagens næringsliv i forbindelse med NHOs årskonferanse.

Sunde mener at arbeidsløsheten kommer til å øke i hele 2016. – De som tror vi får et skifte i økonomien i 2016, slik som både NHO og regjeringen tror på, har jeg ikke noe tro på. Det kommer til å bli verre inn i 2017, sier Sunde.

– Det meldes om stadig tynnere ordrebøker og for første gang er trenden at problemene i oljesektoren ikke bare rammer ingeniører, men også vanlige håndverkere innen modifikasjon og vedlikehold. Krisen er i ferd med å ramme de brede gruppene. Det kan bli riktig alvorlig, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i NHOs største forening, Norsk Industri.

Stein Lier-Hansen sier dette til VG og fortsetter:

– Hvis vi ikke evner å omstille oss og våre ressurser aktivt på å få til det, tror jeg vi kan få ledighet opp mot 200 000 i Norge. Derfor er det viktig at myndighetene ser alvoret og konkretiserer hva de mener med omstilling, fortsetter han. 

«Med en oljepris på 33 dollar fatet er bare ETT oljefelt på norsk sokkel lønnsomt,» skriver Jan Herdal på oljekrisa.no

Den lave oljeprisen er ikke noe sunnhetstegn, tvert om – den er uttrykk for ei stadig alvorligere økonomisk krise. Ifølge IEAs Oil Market Report falt global etterspørsel etter olje fra 3. til 4. kvartal 2015. Den skal ytterligere ned 1. kvartal i år, og det spås lav etterspørsel i hele første halvår. Til tross for en pris på et historisk lavmål.

Under finanskrisa var det de såkalte framvoksende økonomiene som stort sett holdt hjulene i gang. Men nå rammes også BRICS-landa. Krisa i Kina er reell og tøff, og den kan bli langt alvorligere. Russland sliter med resesjon og Brasil går mot sin verste resesjon siden 1901.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.