Den globale stagnasjonen – hva skjer?

12

2016 har startet med børskrakk over hele verden og bankkrakk i Italia, og de røde tallene fortsetter å hagle inn. De europeiske børsene ligger nå 20% lavere enn i 2015. Hva skjer?

Paul Mason, som er økonomiredaktør i Channel 4 kaller det «the great global slowdown» og skriver:

If you have a pension … then you are watching – for the second time in a decade – your wealth destroyed.
Mason viser at det har skjedd noe helt unikt med internasjonal økonomi siden århundreskiftet, og at det som skjer nå ikke likner på noe annet han har observert. Tidligere vokste kapitallistisk økonomi nokså jevnt, målt fra børsen. Det var alvorlige krakk, slik som det i 1987, men etterpå tok den ganske jamne veksten over. (Se figur.) Men det vi har sett siden 1995 er tre svære topper med etterfølgende djupe bunner på kurvene. Masons forklaring er:
The three peaks, to an economic historian, have a very clear cause: the repeated decision by central banks to respond to economic slowdowns with a policy of cheap money.
Han mener altså at dette er finanskapitalens, og nærmere bestemt sentralbankenes, forsøk på å møte økonomisk nedgang med å «trykke penger». Men han advarer mot å la seg blende av den tilsynelatende symmetrien mellom disse toppene. De er nemlig svært forskjellige i innhold.
Den første krisa, den såkalte dot.com-krisa, utryddet selskapenes pensjonsplaner, den andre krisa (2008) ødela det internasjonale banksystemet og skapte gjeldsnivåer som man vanligvis bare ser etter store kriger.
Og den tredje krisa, den vi ser nå, kommer fordi pengetrykkinga ikke virker lenger.

…we used “extend and pretend” tactics with banking and state finance: Greece is bankrupt? Bailout and impose austerity. When that makes it bankrupt some more, impose more austerity and give another bailout. States assumed the debts of banks. Trillions of dollars worth of loans that were not going to be repaid – so called “non-performing loans” were simply rolled over. Debts carried on rising. Since 2008 families, companies and governments have borrowed $57 trillion more than they had already borrowed.

The problem is, the kind of recovery you get like this is not a “normal” one. It’s real: real bridges get built, real talktime gets bought, real jobs – albeit a lot of low paid ones – get created. But it’s not sustainable.

A sustainable recovery would see debt written off or paid back, wages rise, productivity rise. Economies would re-balance. Austerity would come to an end. But none of this has happened.

Les hele artikkelen her.

Og det skjer virkelig ekstraordinære ting akkurat nå. Internasjonal skipstrafikk er full stagnasjon. Det er noe som heter Baltic Dry Index. Den forteller om prisen på frakt av råvarer på skip over hele verden. I 2010 lå indeksen på 4500, 20. januar 2016 lå den på 369. Så lavt har den aldri ligget. På to år har indeksen falt med 84%. Denne indeksen har alltid vært en pålitelig «kanarifugl i kullgruva» når det gjelder å varsle kriser.

The Telegraph skriver:

In a normal market the rational decision would be to remove loss-making ships from the fleet, but this is anything but a normal market. The world shipping fleet is drowning in debt.

Hvis en ser på en annen fraktindeks, nemlig Morgan Stanleys flatbed freight index, som måler prisen på konteinerfrakt på vogntog i USA, så ligger den nå lavere enn den gjorde i 2009, altså da finanskrisa var på sitt verste.

Det er vel på tide at orkesteret på Titanic spiller opp til dans?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Vi skulle aldri latt banksterne få oppgaven med å utstede gjeld. Dette skulle vært oppgaven til templene og palassene, i.e. staten. Slik ville gjeldsproblemet vært mye enklere å takle. Dette er det første feilgrepet vi gjorde, i.e. innføringen av kapitalismen og det «frie marked».

  «This time truly is different. We should have learned from past experience that debt tends not to be very permanent; it often defaults. We should therefore expect huge periods of debt defaults, and we should expect to need frequent debt jubilees. Economist Michael Hudson reports that the structure of debt was very different in the past (Killing the Host or excerpt). In early times, he found that by far the major creditors were the temples and palaces of Bronze Age Mesopotamia, not private individuals acting on their own. Because of the top-down nature of the debt, it was easy for the temples and palaces to forgive debt and restore balance to the social structure.

  Now, especially since World War II, there is a new belief in the permanency of debt, and about its suitability for funding insurance companies, banks, and pension plans. The rise in economic growth after World War II was important in this new belief in permanency, because without economic growth, it is extremely difficult to pay back debt with interest, unless debt is used for a truly productive purpose. (See also Figures 2 and 4, above)

  The Ngram chart above, showing the frequency of word searches for “economic growth, IRA, financial services, MBA, and pension plans” indicates that economic growth was essentially a new concept after World War II. Once it became clear that the economy could grow, financial services began to grow, as did the training of MBAs. Pension plans grew at first, but once companies with pensions found it was difficult to keep them adequately funded, there was a shift to IRAs. With IRAs, employees are expected to fund their own retirements, generally using a combination of stock and debt purchases.

  Now that debt is “reused” and integrated into the economy, it becomes much more difficult to forgive. We have a situation where insurance companies, banks, and pension plans are all tied together. They all depend on the current economic growth paradigm, including use of debt with interest, continued dividend plans, and rising stock market prices. We have a major problem if widespread debts defaults start.» – Tverberg

  Det andre store feilgrepet var å forlate gullstandarden for å berede vegen for evig vekst rett inn i stjernehimmelen.

  «So the entire edifice of debt-funded growth is now being called into question — at least by those who are paying attention or who aren’t hopelessly blinkered by a belief system rooted in the high net energy growth paradigms of the past.

  At any rate, I started the chart in 1970 because it was in 1971 that the US broke the dollar’s linkage to gold. The rest of the world complained for a bit at the time, but politicians everywhere quickly realized that the loss of the golden tether also allowed them to spend with wild abandon and rack up huge deficits. So it was wildly popular.

  As long as everybody played along, this game of borrowing and then borrowing some more was fun. In one of the greatest circular backrubs of all time, the central banks and banking systems of the developed world all bought each other’s debt, pretending as if it all made sense somehow:

  The above charts show how hopelessly entangled the worldwide web of debt has become. Yes, it’s all made possible by the delusion that somehow being owed money by an insolvent entity will endlessly prevent your own insolvency from being revealed. How much longer can that delusion last?

  All of this is really just the terminal sign of a major credit bubble — a credit era, if you will — drawing to a close.

  I will once again rely upon this quote by Ludwig Von Mises because apparently its message has not yet sunk in everywhere it should have:

  “ There is no means of avoiding the final collapse of a boom brought about by credit expansion. The alternative is only whether the crisis should come sooner as the result of a voluntary abandonment of further credit expansion, or later as a final and total catastrophe of the currency system involved.”

  ~ Ludwig Von Mises

  Well, the central banks of the world could not bring themselves to voluntarily end the credit expansion – that would have taken real courage.

  So now we are facing something far worse.» – Martenson

  Det tredje store feilgrepet er å late som ingenting. Det er vi mennesker flinke til!

 2. Vårt globale pengesystem i dag (de siste drøye 40 år) har ingenting med kapitalisme å gjøre. Systemet er tvers i gjennom manipulert, og ingenting er overlatt til naturlovene. Økonomi er naturlover, og du kan kun lure naturen en liten stund, før den tar en grusom hevn. «Too big to fail», «Too big to jail», bail-outs og bail-ins finnes ikke i kapitalismen. I dag er det ingenting som kan kalles penger, vi må kalle det valuta. Vårt manipulerte finanssystem er grunnlagt på en forutsetning om evig vekst, drevet av evig akkumulerende gjeld, og ubetinget tilgang på ressurser. Uten dette, kollapser det på sin egen vekt. Bærekraft på sikt finnes ikke. Demografien i Vesten, USA, Kina og Japan er nok til et kollaps alene. Billig og konvensjonell olje er den eneste enkeltvise årsaken til at et slikt «sykt» system har kunnet akkumulere seg opp til det Frankenstein av et monster det har blitt i dag, og den korrelerer i tillegg perfekt med befolkningsveksten siden 1960. Nå er verden i gjeldshullet – en gjeld som aldri vil kunne tilbakebetales. Folket propaganderes og dummes ned til å «tro på økonomien», slik at tilliten ikke svekkes. Sistnevnte er det eneste som holder korthuset oppe nå. ettersom gull standarden ble forlatt for en generasjon tilbake. Men, denne tilliten begynner å falme. Når FED nå sannsynligvis er nødt til å sette ned igjen rentene for å ikke kollapse økonomien, og samtidig sette i gang QE4 (pengepressen) – vil USD kollapse, og da vil verdensøkonomien samtidig likvideres (det vil den på sikt uansett, men vi skal sannsynligvis over det kommende presidentvalget, der man bruker alle skitne triks i boken for at ikke alt skal falle sammen før den tid). Den krisen som nå kommer, blir global, den blir stygg – mye, mye verre enn den fønvinden vi så i 2008/2009. Verden har et ressursproblem. Uten billig konvensjonell olje (på lang sikt), tåler ikke verden en befolkning særlig større enn den var før man fant det sorte gullet (ca. 1960). Det er dette imperiene sloss for. Det er dette alle konflikter handler om, alle proxi-armeer (IS og alle fraksjoner og benevnelser før den), oransjerevolusjoner, flyktningekriser, falske flagg operasjoner og annen elendighet. Historien gjentar seg, barbarene står ved porten, brød og sirkus til folket, Romeriket faller – og det eneste vi kan håpe på er at vi reiser oss renset fra asken.

 3. «den andre krisa (2008) ødela det internasjonale banksystemet»

  Nåja. Hadde det bare vært så vel. Problemet var vel nettopp at bankene ikke ble ødelagt. Bankene var too big to fail og banksterne var too big to jail, så systemet ble reddet, og vanlige arbeidere og middelklassefolk måtte ta regningen. Og ja, det er naturligvis de som skal ta regningen denne gangen også.

  Banksystemet fortsatte som før, og har naturligvis rukket å bli enda mye verre siden 2008. Gjeldsnivået har eksplodert, og når derivatbobla omsider sprekker, kommer det til å bli stygt. Veldig stygt.

 4. «Det er vel på tide at orkesteret på Titanic spiller opp til dans?»

  De spiller allerede så det klirrer i lysekronene. Les dagens E24.

  • KZ,

   Jeg har dessverre triste nyheter til deg.

   Orkesteret ble, for et år siden, lokket til å investere i høyt girede Olje futures, med sikkerhet i orkesterets kostbare instrumenter. I forrige uke kom det imidlertid en margin-call, orkesteret ikke kunne innfri, så bankene kom og hevdet pantet.

   Rederiet har fått tilbud fra banken om å lease instrumenene, men er selv i en skvis, på grunn av nedgang i antall reisende…

 5. Vi her i Norge, er berørt, og kommer til å «treffe vifta» med resten av verden. Min oppfatning er at det eneste man som enkeltperson, familiemedlem, nabo og innbygger bør gjøre – er å være mest mulig selvforsynt. Gjør deg uavhengig av staten, sofistikerte logistikksystemer (som for eksempel mat på butikkhyllene, medisiner på apoteket og i verste fall elektrisitet og rent vann). Én ting er sikkert; staten kommer ikke til å «baile» oss ut. Vi kommer til å oppleve viktigheten av å være selvforsynt og å være frie mennesker. Vi kommer virkelig til å skjønne hva våre forfedre holdt på med, hva de sloss og blødde for før oss. Noe etterkrigstidens generasjoner ignorant har glemt. Våre barn kan alt om en iPad, men de kan ikke engang tenne et ordentlig bål.

 6. Det er en dead cat bounce på børsene i dag, og E24 erklærer naturligvis at trenden nå har snudd, og at det heretter bare går oppover i det uendelige.

 7. USDEBT, Februar 2009: $10.723 mrd – Februar 20012: $15.140 mrd – Februar 2016: $19.000 mrd (EU – 12.570 mrd. Euro)

  En god referent for “markedet” er http://www.usdebtclock.org/ som følger tavla på Manhatten. I dag er det oppsving på børsen, ikke så rart da denne klokka om noen få dager passerer $19.000 mrd. Et byks på over $100 mrd. i løpet av en drøy måned, samtidig som underskuddet øker betraktelig (nå straks $445 mrd.). Og det skjer uten at det er varslet om nye QE “over there”.
  – Draghi tok som kjent over pengeproduskjonen fra FED og har sendt 60 mrd. Euro ut i markedet hver bidige måned – men her er det jo tydelig at både Yellen og Draghi kjører “seddelpressene” parallelt for fult. Oljeprisen har nå skutt litt i været, og en forklaring på dette meldt av MSN/NTB var at det brant en oljetanker, tent på av IS visstnok, foruten bombing av oljeinstallasjoner og en mengde fulltreffere på blank targets for å få ned lagerbeholdningen…

  Ja det er på høy tid at orkesteret på Titanic spiller opp til dans for Yellen/Draghi Co, for denne omstillingen her er helt utenfor deres fatteevne. Her har Saudi/Emiratene og USA forsøkt å dumpe Russland ut av markedet gjennom den kalde energikrigen, samtidig som de på det mest groteske vis har forsøkt å få kloa i Midt-østen, Ukraina og områdene rundt det kaspiske hav.
  Hva som må til er en nødvendig nytenkning om hvordan man flytter næringsfundament over fra Peak-industri til digital service og fornybar innovasjon – og forskning. Det vil innebære lønnede studier, borgerlønn, og det absolutt viktigste: Eierskapet på den digitale infrastrukturen må tilhøre forbrukeren, som er befolkningen, og pengestrømmen må omdirigeres til produsenten. Da får man sirkulasjon i økonomien, isteden for at gigantkorporasjoner lopper fattige lands forbrukere med kjøp av «frekvenslisenser» – solgt som abonnement – til ågerpris, et idiotisk og destruktivt profittmarked ervervet med bestikkelser.

  Jeg registrerer at Helge Lund nå nærmer seg et steg videre mot sluttpakka si på 400 mill. Hvilken realverdi har han for folket som stapper 1.000 årsverk i egen lomme, med mindre han gir det bort til skole og forskningssenter som det aldri ble noe av i de fattigste landa vi lopper? Og er han klar over at dette må være tidenes største tyveri begått av ên person som ikke har bidratt med noe annet enn å skaffe bankene rentegevinst og profitt i oljebransjen – på kartellvirksomhet? En forskning på grådighet bør vel også finde sted, som ytringsfriheten…

 8. Hva vil dette bety for den enkelte i praksis i tiden fremover? for eksempel i henhold til pensjonrettigheter, i henhold til de som mottar trygdeytelser fra staten Norge, og i henhold til alle de som er i allminnelige jobber og har mye lån etc ?

 9. Slapp av! Det blir snart en storkrig, da ordener alt seg. Bare vent til Iran får » bomba» og israel blir provosert og redde og svarer med angrep,, og Nordkorea fyrer av en missil mot Sør Korea. Og USA sender tropper og utstyr helt opp til russergrensen i Ukrania. Det er bare stille der før stormen. Mulighetene er mange, og siden Europa og EU snart er konkurs grunnet invasjonen av » nye berikende landsmenn» fra det svarte Afrika og islamske Asia som koster noe forferdelig, er det jo i menneskenaturen slik at da startet vi krig! Og etterpå nullstilles alt og slik blir de øknnomiske problemer «løst».

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.